Gdzie szukać dziedziców wsi Lichenek i Janiszewo

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

gdzie szukać dziedziców wsi Lichenek i Janiszewo

Witam serdecznie!
w aktach metrykalnych spotykam się:
dziedzic wsi Janiszewo, ...dziedziczka wsi Lichenek.
Proszę o pomoc gdzie mam szukać zapisów, że moi przodkowie byli dziedzicami. W Arch.Państw.w Poznaniu i Włocławku otrzymałam bez żadnego wyjaśnienia tylko informację, że po wpłaceniu wpisowego 40 lub 60 zł rozpoczną poszukiwania, a następna każda godzina będzie płatna 30 lub 40 zł bez względu na rezultat poszukiwań. Stracę całą emeryturę i tak nic się nie dowiem. Nie mogę jechać osobiście, ponieważ mieszkam w woj.małopolskim, poza tym jestem osobą starszą(bardzo).
Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Aniu,
Nie wiem gdzie szukac, ale o dziedzicach zarowno wsi Lichenek jak i Janiszewo znajdziesz troche
w "Slowniku geograficznym......." (jesli o te miejscowosci chodzi)
Janiszewo (Alt Janischau)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/403
Lichenek> patrz >Trzebuchowo>"Trzebuchow seu Lichinek" ( dzis Lichenek)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XII/562
Konfiskata majatkow, 1831, str. 17
Trzebuchow - Baczynski Kazimierz
Janiszewo - Slubicki August
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 3&from=FBC
Grazyna
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Anno,
Polecam Ksiegi Adresowe Polski z lat 20-tych i 30-tych. Kierując się województwem, a następnie siedzibą gminy, dociera się do właścicieli majątków. Księgi np. na stronie WBC.
Wcześniejsze wiadomości w tej pozycji : Taryffa dóbr województwa mazowieckiego
http://www.varsaviana.pl/czytelnia.php?numer=00023

Właścicielami Lichenki byli wówczas (1837) małżonkowie Marcelli i Antonina Lissowscy.

Pozdrawiam
Helena
annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Witam!
Wielkie dzięki za dobre rady. Nie mogę zrozumieć, dlaczego w 1848,1858,ostatnio w 1861r., ksiądz zapisujący urodzenie dzieci podaje dziedziczka wsi Lichenek, dziedzic wsi Janiszewo skoro właścicielami tej wsi były zupełnie inne osoby.
Miłe pozdrowienia z Krakowa
Anna
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Skoro wlascicielem byl ktos inny to Twoi przodkowie mogli np. dzierzawic ta miejscowosc od wlasciciela. Ksieza niestety czesto dzierzawce zapisywali jako dziedzica (co przeciez nie jest tym samym!).
Najlepszym wyjsciem byloby przejrzenie hipotek dla obydwu miejscowosci (o ile sie zachowaly dla polowy XIX w.). Tam sa odnotowani wszyscy posiadacze chociaz czesci danych dobr oraz czesto rozne ich sprawy majatkowe i spadkowe. Zdarzaja sie takze wlozone tam odpisy metryk.
Zespol hipotek dla danego powiatu (obecnego) znajdziesz w odpowiednim AP.

Pozdrawiam,
Marta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Anno , jeśli ksiądz pisał to znaczy że wiedział co pisał , jeśli byli dzierżawcami to powinien być dopisek np.dziedzic posesor ,zastawny ,albo cząstkowy ,a dziedzic bo prowadził w czyimś imieniu gospodarkę we dworze , miał ludzi do pracy , płacił podatki i należne za dzierżawę . Słowo dziedzic to znaczy odziedziczenie po kimś np . w spadku majątku , mógł go potem stracić z różnych przyczyn , nie podpisał lojalki wobec Cara , albo za udział w powstaniach , może z powodu zadłużenia . Mógł też się dorobić nowej ziemi zapisanej na siebie jakiej wsi i ksiądz pisał wtedy tylko dziedzic znając ta osobę . Może dużo więcej by napisał ktoś jeśli by było nazwisko , może komuś znane ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”