Łagów/ Łagowo, gubernia radomska

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Witam,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... bf32d.html

w powyższym akcie napisano że Marianna Słomkowska urodziła się w Łagowie, w guberni radomskiej. Tyle rozkminiłem.
Moje pytanie jest następujące - czy są tam jakieś przesłanki aby dookreślić o który Łagów chodzi - parafię Łagów niedaleko Kielc, Łagów w parafii Janowiec nasd Wisłą, czy jeszcze może jakiś inny?
Jak brzmi dokładne tłumaczenie tego miejsca w którym mowa o miejscu urodzenia zmarłej (chyba ma to miejsce dwa razy w akcie)?

Marek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Marku ,tam pisze coś na marginesie i w metryce o Słotwinach które są w lubelskim województwie obecnie , a w guberni kieleckiej a potem radomskiej był tez Łagów zwany opatowski ,ten koło Kielc , czy Słotwiny były w guberni jak raz radomskiej trzeba poszukać mapy z tamtego okresu czasu , Polski po zaborami ; pozdrawiam - Julian
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Julianie,
Słotwiny w których zmarła Marianna Łubkowska, z domu Słomkowska, to parafia Karczmiska powiat nowoaleksandryjski wówczas, gubernia lubelska. To wiem.
Szukam tego Łagowa, zapis w tej metryce to na razie jedyny ślad jaki mam. Nie ma w tej metryce żadnego dookreślenia tej miejscowości?
Marek
Awatar użytkownika
Miraś_Ireneusz

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Miraś_Ireneusz »

Oba Łagowy, ten w parafii Janowiec oraz ten kielecki, znajdowały się w 1881 roku w granicach guberni radomskiej, ale rozsądek nakazywałby wybrać ten pierwszy. Ze Słotwin do Łagowa k/Janowca jest w linii prostej nieco ponad 20 km, do Łagowa k/Kielc grubo ponad 100. Ponadto w tym okresie pewne przemieszczenia ludności po obu stronach Wisły w rejonie Kazimierza Dolnego i Janowca nad Wisłą nie były z pewnością rzadkością. Sam posiadam przodków, którzy na przełomie XVIII/XIX w. przenieśli się z sąsiedniej Karczmiskom parafii Wąwolnica, do Brześców leżących po drugiej stronie Wisły w par. Janowiec, a kilkanaście lat później przenieśli się jeszcze nieco na północ. Wnosząc po wieku zmarłej można domniemywać, że mogła się ona przenieść do Słotwin nawet w początkach XIX w., więc w podobnym okresie tylko w przeciwnym kierunku.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Panie Ireneuszu, ja również stawiam na ten Janowiecki. Myślałem tylko że w tym akcie coś więcej napisano poza tym co przetłumaczyłem...
Marianna przyszła z rodzicami przez Wąwolnicę do Słotwin. Tu została wydana za mąż. Reszta rodziny zamieszkała w Wąwolnicy i Wojciechowie. Wszyscy mają w metrykach zgonu lakoniczną informację że urodzili się w guberni radomskiej bądź Radomiu. Dlatego kiedyś pytałem Pana (na forgenie) o Zaborskich z Radomia, nic Pan nie znalazł. Ja również nie. Ten Łagów to jedyny konkretny ślad ich wędrówki z radomszczyzny. Mam same nazwiska bez miejscowości :(
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”