Nazwiska...ładne, ciekawe ...

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Babka mojego dziadka wyszła najpierw za Śmiecha, a jak ten zmarł to za Pawła Okrutnika;)

Michał
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mnie bardzo podobają się nazwiska małżonków, jeśli w jakimś sensie nazwiska te do siebie pasują...
Kilka przykładów z Geneteki:

Wronka - Gołąbek

Świnka - Kiełbasa

Pliszka - Gwizdała

Pozdrawiam ;)

Aneta
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Nazwiska z wielkopolski :

Zegar
Kredens

ale z dziedziny bardzo ładnych nazwisk wielkopolskich :Żółtywłas mój faworyt
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Moja mama z domu Kwiatek:-) Bardzo ładne nazwisko.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Luziński_Marcin pisze:Wspomniane tu nazwiska Niewiem i Kutasiewicz (Izydor) pojawiają się m. in. w Skierniewicah. Natomiast ja jestem fanem nazwisk: Niechciał, Niewiedział, Niewieczerzał :)
ML
Witam!
Wszystkie w.wym. nazwiska są etymologicznie opracowane przez specjalistów - onomastyków i należą do obszernej grupy nazwisk odapelatywnych, zaczynających się od prefiksu 'Nie-'. Niektóre były po raz pierwszy zapisane bardzo dawno (np Niechciał w 1610 roku), a inne są nazwiskami szlacheckimi, jak np.:
Niemyjski, h. Ogończyk, Jastrzebiec
Niepiekło, h. Rawicz
Niczuła, h.własnego
Nieśmiejan, h. Rawicz
Niewiesz, h. Pomian
Niezgoda, h. własnego
Nielepszy, h? ( 1700 r).
Warto więc być fanem wszystkich naszych nazwisk, bez względu na to od jakiej podstawy pochodzą (odmiejscowe, przezwiskowe, odimienne), czy mają, czy nie mają sufiks "uszlachetniający"(-ski, -cki, -icz, ic). Pokazujemy w tym watku najciekawsze nazwiska, które niektórym (mniej znającym historię powstawania nazwisk)wydają się śmieszne lub dziwne. Warto pamiętać, że każde nazwisko jest dobrem osobistym i jako takie podlega ochronie prawnej (Kodeks cywilny art 23 i 24).
Kiedyś nie pytano: Jak Pan się nazywa?, ale: Jak Pańska godność?. Coś z tego zostało, bo ludzie na ogół cenią swoje nazwisko, a wystąpienia do sądów o zmianę są sporadyczne.
Ostatnio zmieniony wt 15 lis 2011, 18:11 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Kaczmarek_Aneta pisze:Mnie bardzo podobają się nazwiska małżonków, jeśli w jakimś sensie nazwiska te do siebie pasują...

Ewa Napierała i Adam Musiał;)
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

:):):)
świetne:)
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

No i jeszcze z życia wzięte;
Dyrektor kopalni w moim mieście Głąb dzwoni na dół - telefon odbiera sztygar Kapusta.
Trzask odkładanej słuchawki,kontrola w Zatrudnieniu i ..... jaka ulga to nie kawał - obydwa nazwiska były prawdziwe,
ale dlaczego spośród 300 sztygarów musiał trafić na Kapustę ?
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
annatst

Sympatyk

Post autor: annatst »

Virg@ pisze:Ania napisała: „Mieszane skojarzenia zaś wywołuje Cymbalista..."
– a jeszcze jak czytamy, iż pochodził z miejscowości Palikrowy :D.

O tym natomiast, skąd się wzięła nazwa wsi Odrzykoń, z której pochodzili moi przodkowie, jedna z legend głosi:
W dawnych czasach przez wieś przejeżdżali kupcy z towarami. Kiedyś w czasie wielkiej posuchy, nie mogąc dostać wody napoili konia winem, które wieźli na wozie. Koń po wypiciu wina upadł i wydawało się, że zdechł nieborak. Kupcom szkoda było zostawić skórę zwierzęcia, więc zdjęli ją z konia i odjechali z towarem dalej. Na drugi dzień koń obudził się i wstał. Przez parę godzin biegał oszalały z bólu po okolicy a wieś otrzymała nazwę Odrzy+koń :D.

Łączę serdeczności –
Lidia
Moja rodzina od strony mamy pochodzi z Odrzywolka. Czy mam zatem wnioskowac, ze nazwa tejze miejscowosci wywodzi sie od historii uputego wolu niewielkich rozmiarow? :D

Przypomnialo mi sie nazwisko zaslyszane w jednym z programow telewizyjnych. Pani nosila nazwisko Zmyslona i miala nie lada problemy z przekonaniem potencjalnych klientow do swojej oferty.

Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

W parafiach mnie najbardziej interesujących genealogicznie - na Kaszubach, spotyka się często nazwiska:
"od zwierzęce" - Słowik, Gołombek/ Gołąbek, Sikorra, Koss, Wydra, Kaczykowska, Baranowska
"od roślinne" - Rzepa, Pipka, Kwiatkowska
i dużo "od miejscowych" - Gowiński, Zelewski, Pobłocki, Lewiński itd....
No i spotykane chyba tylko tutaj - Pipka, Żegadło...

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Dampc_Kasia pisze:W parafiach mnie najbardziej interesujących genealogicznie - na Kaszubach, spotyka się często nazwiska:
"od zwierzęce" - Słowik, Gołombek/ Gołąbek, Sikorra, Koss, Wydra, Kaczykowska, Baranowska
Kasia
Witam!
Pipka i Żegadło to stare nazwiska szlacheckie, nie zasługujące na kpiny, jak zresztą każde inne, nawet najdziwniejsze:
Pipka -herbu Pypka
Żegadło - herbu Ostoja

Jest jeszcze Pipa herbu Sulima.
Sprawdź w herbarzach.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
JoannaUrban

Sympatyk

Post autor: JoannaUrban »

Wśród moich faworytów znajdują się:
Krowiranda
Niedospał (czy zastałam pana Niedospała)
Maguza
Barszcz-Czochra
Seksmistrz
Sierota
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

j_aftanas pisze:
Dampc_Kasia pisze:W parafiach mnie najbardziej interesujących genealogicznie - na Kaszubach, spotyka się często nazwiska:
Kasia
Witam!
Pipka i Żegadło to stare nazwiska szlacheckie, nie zasługujące na kpiny, jak zresztą każde inne, nawet najdziwniejsze:
Pipka -herbu Pypka
Żegadło - herbu Ostoja

Jest jeszcze Pipa herbu Sulima.
Sprawdź w herbarzach.
Witam Szanownego Pana,
Bardzo proszę o nie insynuowanie robienia przeze mnie kpin z jakichkolwiek nazwisk!!!! Stwierdziłam po prostu fakt, iż z tymi nazwiskami spotkałam się tylko na Pomorzu. Znam i cenię kilku nosicieli tych nazwisk osobiście:) Nigdy w życiu nie naśmiewałam się z niczyjego nazwiska i nie mam zamiaru robić tego w przyszłości.

Przykro mi, że ktoś traktuje forum i ten wątek jako osobistą własność.
Przeczytałam wcześniej cały ten wątek i odczytałam go jako możliwość podyskutowania o nazwiskach ładnych, dziwnych, niespotykanych czy też właśnie spotykanych w księgach parafialnych. Z mojego przeczytania tego wątku zrozumiałam, że można podzielić się wiedzą na temat nazwisk występujących w Polsce. Dotychczas przedstawiane przez moich "przedmówców" (a może właściwiej by było "przedpisarzy"?) nazwiska nie przewinęły się do tej pory w księgach pomorskich parafii, które przeglądałam. Więc ja zdobyłam wiedzę na temat nazwisk, które występują w innych regionach Polski. I chciałam dać zainteresowanym wiedzę na temat nazwisk występujących na Pomorzu. Nigdzie nie było napisane/ powiedziane, że nie można.
Skojarzenia każdy ma prawo mieć swoje. Przykro tylko, że ktoś traktuje czyjeś wypowiedzi jako kpiny. Ja odczytuję wszystkie wypowiedzi w tym wątku jako dzielenie się informacjami.

A propos. Herbarze niech przeglądają osoby tym zainteresowane. Ten wątek nazywa się "Nazwiska... ładne:)", a nie "Nazwiska szlacheckie".

Pozdrawiam
Kasia
Avanim

Sympatyk

Post autor: Avanim »

To może ja tu dorzucę charakterystyczne chyba tylko dla przedwojennych polskich Żydów nowoczesne nazwiska techniczne:

Pistolet
Kalkulator
Wodociąg
Pojazd
Transport
Magazynier
Mechanik
Inwentarz
Imbryczek
Browar
ac1972

Post autor: ac1972 »