Zaścianek Sieńkowicze.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Zaścianek Sieńkowicze.

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Na http://www.kami.net.pl/kresy/ dowiedziałem się, że pewna miejscowość jest zaściankiem. W zaścianku Sieńkowicze urodziła się moja babcia i pradziadek. Dzięki wikipedii dowiedziałem się, że zaścianek to wieś lub część wsi, na której zamieszkiwała uboga szlachta. Czy to znaczy, że moi przodkowie byli ubogą szlachtą, czy niekoniecznie? Dzisiejsza forma nazwiska to Emilianowicz.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Zaścianek Sieńkowicze.

Post autor: Szczerbiński »

Witam Panie Danielu!
Odpowiadając na Pana pytanie, można by powiedzieć 'i tak i nie' ogólnie zaś, że: ,diabeł tkwi w szczegółach' ..
Boniecki bowiem na str 229 t.V wymienia Andrzeja Wasilewicza Emelianowicza (nie Emilianowicza) ziemianina witebskiego w 1713 r.
Potwierdzeniem tego mogła być miejscowość Sienkowicze (a nie Sieńkowicze) w pow. oszmiańskim okręg wiejski Rusaki, jak podaje Słownik Geograficzny KP:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/562
W tej sytuacji najwięcej do powiedzenia mają dokumenty rodzinne i metryki, sama informacja, że ktoś się urodził w zaścianku rodzi jedynie nadzieje na pochodzenie szlacheckie.
Dodam także, że w Herbarzu 'Rodzina' Uruskiego wymienia się Michała Emelianowa (czasami wymieniało się takie nazwisko na Emelianowicz), urzędnika rosyjskiego w Warszawie, który w 1855 r. otrzymał nobilitację i do tego herb o nazwie Twerec
Ale bardziej w Pana przypadku przemawiałby do mnie wariant pierwszy, rozważanej sytuacji.
Pozdrawiam. Jerzy
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Zaścianek Sieńkowicze.

Witam! Dziękuję za odzew.

Na http://www.kami.net.pl/kresy/ jest napisane Sieńkowicze, nie wiem dlaczego, ponieważ we wszystkich dokumentach jakie posiadam akta zgonu, książeczka członkowska ŻBOWiD jest podana w miejscu urodzenia Sienkowicze. Czy jest coś więcej napisane o Andrzeju Wasilewiczu Emelianowiczu?

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Zaścianek Sieńkowicze.

Post autor: Szczerbiński »

Czy jest coś więcej napisane o Andrzeju Wasilewiczu Emelianowiczu?
Niestety nie.
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Zaścianek Sieńkowicze.

Witam!

Napisał Pan ''Boniecki bowiem na str 229 t.V wymienia Andrzeja Wasilewicza Emelianowicza (nie Emilianowicza) ziemianina witebskiego w 1713 r. Potwierdzeniem tego mogła być miejscowość Sienkowicze (a nie Sieńkowicze) w pow. oszmiańskim okręg wiejski Rusaki, jak podaje Słownik Geograficzny KP''

Właśnie chodzi mi o tą miejscowość Sienkowicze w pow. oszmiańskim okręg wiejski Rusaki, czli jestem potomkiem Andrzeja Wasilewicza Emelianowicza?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”