Archiwum Państwowe w Warszawie O. w Grodzisku Mazowieckim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Zgłaszam się zatem do indeksacjii ślubów w Kaskach. To mój debiut. Nie mam pojęcia, czy dam radę. Ale chcę. Bardzo.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- WaldemarChorążewicz

APaństwowe Grodzisk Mazowiecki -prośba
Witaj Jolu.
Pomogę ci stawiać pierwsze kroki tzn.udzielę ci pierwszych
lekcji.Później musisz dobrać drugą osobę do weryfikacji.
Napisz do mnie na pw.
Waldemar Chorążewicz
Pomogę ci stawiać pierwsze kroki tzn.udzielę ci pierwszych
lekcji.Później musisz dobrać drugą osobę do weryfikacji.
Napisz do mnie na pw.
Waldemar Chorążewicz
APaństwowe Grodzisk Mazowiecki -prośba
Dziękuję Waldemar. Czy wystarczy, że zgłoszę tu? Chętnie skorzystam z Twojej pomocy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Płowik_Hubert

AP Grodzisk Mazowiecki
Gdzie należy szukać? Gdzie przechowywane są starsze metryki sprzed 1808 roku? Dokładnie chodzi mi o parafie: Błonie, Łomna, Izdebno Kościelne, Żuków i okolice.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Białobrzeski_Marek

AP Grodzisk Mazowiecki
Jak to gdzie, w archiwum archidiecezjalnym warszawskim 
http://archiwum.mkw.pl/zasoby/Ad.2%20(12).pdf
http://archiwum.mkw.pl/zasoby/Ad.2%20(12).pdf
-
Płowik_Hubert

AP Grodzisk Mazowiecki
Lecz to też nie wszystko. Niektóre parafie mają zakres tylko lat powojennych, aczkolwiek powstały dawno temu (np. Zawady). Błonie tak samo tylko do 1778 wstecz. A gdzie są dokumenty sprzed tego roku - nie istnieją, czy może trafiły do AGAD?
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Maciejewski_Daniel321

Archiwum AP oddział w Grodzisku Mazowieckim
Witam!
30. Wrzesnia wyslalem emaila do Archiwum Panstwowego w Warszawie (oddzial w Grodzisku Mazowieckim) z prosba o przyslanie aktu urodzenia brata mojej prababci.
Odpowiedz ze akt zostal znaleziony dostalem juz 10. Pazdziernika. Zaplacilem podana kwote na konto, jednak do dzisiaj nie dostalem aktu na poczte.
Czy ktos wie jak dlugo trzeba czekac na odpowiedz z archiwum? W archiwum panstwowym w Poznaniu zajelo to zaledwie 5 dni.
Daniel
30. Wrzesnia wyslalem emaila do Archiwum Panstwowego w Warszawie (oddzial w Grodzisku Mazowieckim) z prosba o przyslanie aktu urodzenia brata mojej prababci.
Odpowiedz ze akt zostal znaleziony dostalem juz 10. Pazdziernika. Zaplacilem podana kwote na konto, jednak do dzisiaj nie dostalem aktu na poczte.
Czy ktos wie jak dlugo trzeba czekac na odpowiedz z archiwum? W archiwum panstwowym w Poznaniu zajelo to zaledwie 5 dni.
Daniel
-
Sroczyński_Włodzimierz

Archiwum w Warszawie, oddzial w Grodzisku Mazowieckim
mi w AP Poznań zajęło znacznie dłuzej...ale nie o tym temat
jak mi się zdaje: kopie z APW O Grodzisk - do kilkunastu tygodni terminy w nieurzędowych
w połowie stycznia napisałbym maila z "przypomnieniem"
a nie uprzedzali o terminach?
jak mi się zdaje: kopie z APW O Grodzisk - do kilkunastu tygodni terminy w nieurzędowych
w połowie stycznia napisałbym maila z "przypomnieniem"
a nie uprzedzali o terminach?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
kosinska_karolina

Archiwum w Warszawie, oddzial w Grodzisku Mazowieckim
a czy wysłałeś im potwierdzenie wpłaty e-mailem?
Jeśli nie, to radziłabym to zrobić.
Jeśli tak, przypomnij się po świętach.
Ja natomiast dziś dostałam e-mail, w którym napisali mi, że zawiesili wykonywanie kwerend od połowy tego roku, więc akty, które zamówiłam/chciałam zamówić, już nie dostanę. dostałam zaproszenie do archiwum w celu wykonania własnych fotek.
Pozdrawiam
Karolina
Jeśli nie, to radziłabym to zrobić.
Jeśli tak, przypomnij się po świętach.
Ja natomiast dziś dostałam e-mail, w którym napisali mi, że zawiesili wykonywanie kwerend od połowy tego roku, więc akty, które zamówiłam/chciałam zamówić, już nie dostanę. dostałam zaproszenie do archiwum w celu wykonania własnych fotek.
Pozdrawiam
Karolina
-
Sroczyński_Włodzimierz

pisemną? że APW O Grodzisk nie wykonuje kopii? chyba to nieporozumienie do wyjaśnienia
-
Maciejewski_Daniel321

-
kosinska_karolina

Włodku, nie że nie wykonują, tylko że aktualnie zawiesili kwerendy.Sroczyński_Włodzimierz pisze:pisemną? że APW O Grodzisk nie wykonuje kopii? chyba to nieporozumienie do wyjaśnienia
A kiedy znów będzie można zamawiać, tego nie napisali.
Jeszcze 30.09. jak wysłałam zapytanie, to z tego maila dostałam skan.
A wczoraj dostałam odpowiedź (mail wysłany 14.12), tu cytat "Archiwum Państwowe m.st. Warszawy Oddział w Grodzisku Mazowieckim informuje, że w związku z dużą ilością podań dotyczących spraw własnościowych, zawiesiliśmy od połowy bieżącego roku realizację kwerend genealogicznych"
I na stronie APW Grodzisk jest czarno na białym, najpierw kwerendy prawno-administracyjne, a na szarym końcu genealogiczne.
Mimo wszystko i tak mnie to zasmuciło.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
-
Sroczyński_Włodzimierz

ja o niewykonywaniu kopii
czyli o tym co (jak mniemam ) pisała Beata:
"Ja chciałam u nich zamówić skan we wrześniu i również miałam
odpowiedź ,że nie przesyłają ,mogę do nich przyjechać i zrobić zdjęcie osobiście"
bo kwerendy to owszem, info na stronie APW jest, sytuacja od lat podobna a co raz gorsza, zamówienia wg kod.post. administracyjnego wyczerpują zasoby, zapisywanie na kwerendę "za 12 miesięcy" to bez sensu
kopie od roku można samemu robić , trochę to (i mam nadzieję, część ASC dostępnych w metryki.genealodzy.pl, część zdjęć zrobionych i dostępnych na miejscu) pomogło rozładować korki, zmniejszyć tempo rośnięcia zatoru
ale ww nie rozwiąże tematu wykonania kopii
szczególnie jeśli nie ma mikrofilmu, który można zamówić "do siebie" i tam go sfotografować (to nie jest równoważne skanowi, ale części osób wystarczy)
jeśli jest tylko księga to tekst "proszę przyjechać i zrobić sobie samemu, bo my kopii nie wykonujemy" mam nadzieję, że jest nieprozumieniem, a na pewno czymś nowym dla mnie
Pięknych ksiąg tj Świąt:) życzę
czyli o tym co (jak mniemam ) pisała Beata:
"Ja chciałam u nich zamówić skan we wrześniu i również miałam
odpowiedź ,że nie przesyłają ,mogę do nich przyjechać i zrobić zdjęcie osobiście"
bo kwerendy to owszem, info na stronie APW jest, sytuacja od lat podobna a co raz gorsza, zamówienia wg kod.post. administracyjnego wyczerpują zasoby, zapisywanie na kwerendę "za 12 miesięcy" to bez sensu
kopie od roku można samemu robić , trochę to (i mam nadzieję, część ASC dostępnych w metryki.genealodzy.pl, część zdjęć zrobionych i dostępnych na miejscu) pomogło rozładować korki, zmniejszyć tempo rośnięcia zatoru
ale ww nie rozwiąże tematu wykonania kopii
szczególnie jeśli nie ma mikrofilmu, który można zamówić "do siebie" i tam go sfotografować (to nie jest równoważne skanowi, ale części osób wystarczy)
jeśli jest tylko księga to tekst "proszę przyjechać i zrobić sobie samemu, bo my kopii nie wykonujemy" mam nadzieję, że jest nieprozumieniem, a na pewno czymś nowym dla mnie
Pięknych ksiąg tj Świąt:) życzę
-
kosinska_karolina

mimo wszystko chyba piszemy o tym samym
, wg AP Grodzisk skan=kwerenda.
Jakby nie patrzeć ja podałam nr aktów i kogo mają dotyczyć. I właśnie dostałam powyższą odpowiedź.
A akta dot większości 1893-1900 z Rokitna, i z okresu tego nie ma mikrofilmów.
A w AAW akty (całe, nie z raptularzy), kończą się na dacie 1892. Więc jakby sytuacja trochę patowa.
Również życzę Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Karolina
Jakby nie patrzeć ja podałam nr aktów i kogo mają dotyczyć. I właśnie dostałam powyższą odpowiedź.
A akta dot większości 1893-1900 z Rokitna, i z okresu tego nie ma mikrofilmów.
A w AAW akty (całe, nie z raptularzy), kończą się na dacie 1892. Więc jakby sytuacja trochę patowa.
Również życzę Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Karolina