Ja-genealog - mój blog

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Dodałem stosowny podpis
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Fajne blogi, odwiedziłem wszystkie trzy, niech się rozwijają :)
Tylko jedna uwaga - nie zapominajcie wpisywać źródeł swoich informacji (np. pod spodem, w rodzaju, te a te metryki, ta a ta książka itp), a dlaczego? no. Alan zamieścił jako rewelację że jego przodek ożenił się mając 13 lat. Ale niestety nie podał na jakiej podstawie ustalił datę urodzin swojego przodka. Ale tak czy siak wporzo jest :)
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Ten 13-latek to nie mój bezpośredni przodek :)
Informacje mam bezpośrednio z aktów(jak i urodzenia tak i ślubu), a także na FamilySearch są te informacje.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
RomanK

Sympatyk

Alan, zwróciłem na ten wiek uwagę, bo coś mi tu nie gra, chyba ten wiek 13 lat jest niekanoniczny. Czy dane z USC nie są aby przekłamane?
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Dane są z ksiąg kościelnych, a dokładnie z mikrofilmów które są u Mormonów.
Na pewno jest to ten sam Wawrzyniec, więc pomyłki nie ma.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

A masz ten akt małżeństwa? ;)
Bo to ważne.. Być może chodziło o innego Wawrzyńca bądź też urodzony Wawrzyniec był innym :P
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Aktu jeszcze nie mam , bo Pani (moja daleeeka kuzynka) która przeglądała dla mnie akta nie mogła zrobić ksera aktu ponieważ zepsuła w bibliotece Mormonów zepsuła się drukarka.
Ale nazwisko te nazwisko jest rzadkie. We wsi był tylko jeden Maciej Finior który miałby syna Jana, a ten syn żonę Katarzynę z którą miałby syna Wawrzyńca. Był to chyba jedyny Wawrzyniec Finior we wsi.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
RomanK

Sympatyk

Jeśli data urodzenia oparta jest na metryce chrztu, to trzeba wziąć pod uwagę to, że często chrzest odbywał się z "poślizgiem" i bywa różnica paru nawet lat między urodzeniem a rokiem chrztu. Trzeba tez wziąć pod uwagę, czy nie doszło do pomyłki, czyli np. złego odczytu. Jakieś wyjaśnienie może dać metryka ślubu. Ksiądz na ogół podawał wiek nowożeńców. W każdym razie ten wiek 13 lat i małżeństwo jest mocno podejrzane :)
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Wiek zawsze można było podać inny. Przykładowo wiek był wpisany 17 a później okazało się że data urodzenia była o 2 lata późniejsza. Mam jeszcze kilka osób które wzięły ślub w wieku 14-15 lat, jest to jedna wieś. Przeglądając małżeństwa innych ludzi z tej wsi jest podobnie...
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Ciekawe , że ksiądz był wyjątkowo ślepy , żeby nie zauważyć, że to DZIECKO mogłoby nawet jeszcze mutacji nie przejść ..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

RomanK

Sympatyk

Alan, w takim razie powinieneś nie ograniczyć się tylko do tego Wawrzyńca, ale przejrzeć również wszystkie pozostałe metryki chrztu oraz urodzeń i sprawę wyjaśnić. Bo ewidentnie pachnie mi "pomyłką". Również małżeństwa 15- i 16-latków są raczej wątpliwe (choć dopuszczalne). Ale jak sam piszesz wygląda to na powszechne zjawisko. I tu tkwi wyjaśnienie. Może chrztu ksiądz dokonał zbiorowo, chrzcząc w jeden dzień wiele dzieci różnego wieku? Ale wracając do 13 lat, to na pewno niekanoniczne. Tu musi być coś nie tak. Twoi zadaniem będzie to wyjaśnić dokładnie analizując metryki.
RomanK

Sympatyk

No i jeszcze jedno - żona Wawrzyńca miała 17 lat a Wawrzyniec 13. Czy to nie wzbudziło twojej Alan nieufności? Jeśli chodzi o wiek kobiet, to faktycznie "wysyłano" je za mąż we wczesnym wieku, tuż po 14 lat (po prostu przykre, ale nie chciano ich utrzymywać, w sumie "dziewczynka" przechodziła na wikt męża i jego rodziny i to była przyczyna wczesnego zamążpójścia dziewcząt). Ale mniejsza z ty, najważniejsze, że jednak na ogół to żona była młodsza od męża. 13 latek z 17-latką to chyba przegięcie (możliwe tylko w rodzinach królewskich, bo tam decydował wyższa polityka). Nie. To niemożliwe i nieprawdziwe. No chyba że to Alan udowodnisz :)
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Z tą młodszą żoną to różnie bywa. Moja 3xprababka była o 8 lat starsza od swojego męża czyli mojego 3xpradziadka, z kolei siostra mojej 4xprabci była o 23 lata starsza od swojego męża. I co? Tez mam nie wierzyć? Wszystkie osoby są z tej samej wsi.
Jeśli jest jedyny Wawrzyniec Finior urodzony między 1850 a 1870 rokiem, to co mam zrobić? Podobnie moja 4xprababka. Wzięła ślub w wieku 14 lat(rocznikowo 15), a jej mąż miał lat 16. W akcie ślubu wiek był przekłamany o 2 lata jak i u męża tak i u żony.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

To, że kobiety często były starsze od swoich mężów, to też była czasem normalka, czasem wdowa, a czasami po prostu miłość..
U mnie sporadycznie to zjawisko występuje . Najmłodsza Panna Młoda , to moja pra..babcia , która miała 15 lat i 3 miesiące, jej mąż miał 21 lat ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”