Nazwisko: Zaremba

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Beikon

Sympatyk

Post autor: Beikon »

http://www.historia.zerkow.pl/
Tu też o Zarembach.
Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
Kafar_Marita

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kafar_Marita »

Witam,
Wiele rodzin w XIX wieku o nazwisku Zaremba vel Zaręba mieszkało w par. Wolbórz oraz Chorzęcin, obecnie woj. łódzkie.
Pozdrawiam
Marita
nika71

Sympatyk

Re: Nazwisko: Zaremba

Post autor: nika71 »

AlicjaSurmacka pisze:Witam!
Mam wynotowane akty urodzeń, ślubów i zgonów z nazwiskiem Zaremba i Zaręba od 1820 do 1867 roku z parafii Gorzkowice k/Radomska. Poszukiwałam tam potomków Franciszka Zaręby a dopiero później odkryłam, że powinnam była szukać w Sulmierzycach k/Krotoszyna. Jeżeli komuś się to może przydać to chętnie się podzielę informacjami- oczywiście z parafii z Gorzkowic.
Alicja
Witam serdecznie,
Alicjo szukam osób o nazwisku Zaręba. Wiem, że mój przodek Władysław Zaręba urodził się w Blizinie, był synem Franciszka i Florentyny zd. Nogawska. Nie wiem jaka to parafia. Sprawdzałam na mapie , że Gorzkowice są niedaleko. Może to ta parafia. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam, Monika
Zaremba_Halina

Post autor: Zaremba_Halina »

Witam! Poszukuję rodziny moich przodków o nazwisku Zaremba z Kresów -Lwów. Brat mojej babci Stefanii mieszkał w Krakowie po wojnie-Stanisław miał dwoje dzieci : Jędrzej lub Andrzej i Krzysia lub Krzysztofa ewentualnie Krystyna.Mieszkali prawdopodobnie na ul.Odrowąża. Stanisław Zaremba związany był z pracą w wojsku. Matka jego z domu nazywała się prawdopodobnie Topiłko.Bardzo proszę o jakiś kontakt o ile go ktoś posiada.
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Witam

1771rok "W listopadzie w Wolborzu był przygotowany posterunek złożony z 150 ludzi pod dowództwem Józefa Zaremby, który miał eksportować z Wolborza do Częstochowy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, porwanego przez konfederatów barskich w Warszawie po przystąpieniu do Targowicy"

S. Siniarski, Kalendarz z dziejów Wolborza, Warszawa 1984;
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Zaremba-Lwów
Pewnie to inni ale ciekawe.
W 1924 Rita Gorgonowa przyjęła posadę guwernantki u 41-letniego wówczas lwowskiego architekta Henryka Zaremby i zamieszkała w jego willi w Łączkach koło Brzuchowic pod Lwowem. Henryk Zaremba rozstał się wcześniej bez formalnego rozwodu z żoną, która od 1923 cierpiała na chorobę psychiczną i przebywała w zakładzie zamkniętym. Mieli wspólnie z żoną dwoje dzieci - Elżbietę (Lusię) ur. w 1914 i Stanisława (Stasia) ur. w 1917. Oprócz opieki nad dziećmi, z którymi stosunki układały się początkowo dobrze, Gorgonowa zajmowała się nadzorem nad prowadzeniem domu, w którym Henryk Zaremba przebywał jedynie co pewien czas. Po około roku, między Gorgonową a Henrykiem Zarembą nawiązał się romans, po czym pozostawali w konkubinacie, z którego urodziła się w 1928 córka Romana. Z jej wyjaśnień wynikało, że liczyła na małżeństwo z Zarembą [potrzebne źródło]. Bliskie stosunki Gorgonowej z Zarembą stały się prawdopodobnie przyczyną konfliktu i awantur z jego dorastającą córką Elżbietą. Skutkowało to także pogarszaniem stosunków między Gorgonową a Zarembą, który zdecydował zamieszkać na stałe z dziećmi w mieszkaniu lwowskim od 1 stycznia 1932.
c.d
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rita_Gorgonowa

============
Stefan
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Tu proszę wpisac nawisko

http://genealogyindexer.org/
Stefan
szubog

Sympatyk
Mistrz

Post autor: szubog »

Witam. Mam skan dokumentu w którym stwierdza się, że .... - August III, król polski .... książę i elektor saski kamienicę znajdującą się przy rynku w Kościanie po ZARĘBIE, nadaje z prawem jej dziedziczenia Stefanowi Szuberskiemu, doktorowi medycyny .....(łacina)
Z poważaniem - Bogdan Sz.
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

W moim drzewie również występują formy Zaręba i Zaremba. Osoby o tym nazwisku są związane z Wyszkowem n/Bugiem.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
svetlanag

Sympatyk

Post autor: svetlanag »

Witam.
Na rosyjskim forum też jest temat dotyczący nazwiska Zaremba.
Polecam. Dużo ciekawych informacji.
Svetlana.
Ostatnio zmieniony ndz 08 wrz 2013, 12:58 przez svetlanag, łącznie zmieniany 1 raz.
Rosalie

Post autor: Rosalie »

Hallo, ich bin neu hier Name ,,Zaremba".
Leider weis ich noch nicht einmal woher mein Adalbert Zaremba kommt. Er ist 1771 geboren und ging dann nach Bukowina, Rumänien.
Dort hat er in Karlsberg gewohnt und viele Kinder gehabt, Stammbaum bis zu meinen Baum gefunden habe. Aber woher der Albert kam ist mir noch unbekannt.
MfG.
OlgaM

Sympatyk

Post autor: OlgaM »

Witam serdecznie
Moje dzieci nosza nazwisko Zaremba :)
Nie wiele wiem o ich przodkach :/
Ich dziadek Tadeusz Zaremba 1950-1956 urodzony-zmarl 2015 roku jego rodzice to Wacław i matka Fryderyka Zaremba z Białegostoku
KatarzynaT

Post autor: KatarzynaT »

Dzień dobry
Mam w drzewie genealogicznym kilku Zarembów z ziemi zakroczymskiej , z parafii Kroczewo i parafii Nasielsk. Czy aktualne jest skorzystanie z Pana materiałów?
Co one zawierają ?
Pozdrawiam
Dławichowski pisze:Dzień dobry!
Posiadam kserokopie materiałów genealogicznych rodu ZAREMBA będących w posiadaniu AGAD.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Dzień Dobry
Szukam wszelkich informacji związanych z : Maciejem i Franciszką z Dobrowolskich małż. Zaremba
Maciej ( syn Józefa i Konstancji z Gujskich ) zawarł małżeństwo z Franciszką Dobrowolską ( córka Józefa i Marianny z Cierpińskich ) w Warszawie w Parafii św. Andrzeja w 1894 r. Udało mi się odnaleźć akty ur. ich czworga dzieci
1897 r / par. Wszyst. Św. : córka Janina
1899 r / par. Św. Barbary : córka Franciszka
1907 r / para. Św. Aleksandra : córka Sabina
1908 r / paraf. Św. Aleksandra : syn Stanisław
Ostatni ślad jaki mi się udało po nich znaleźć to akt zgonu ich syna Stanisława z 1936 r zarejestrowany paraf. Sw. Aleksandra ( zmarł w szpitalu Św. Łazarza, pozostawił owdowiałą żonę : Laurę domo Osenko
Dodam że wcześniejsze dane na temat ich przodków mam , natomiast nie wiem co się dalej z nimi działo. Może ktoś z Was ma ich również w swoim drzewie i wie gdzie szukać np. ich aktów zgonu / grobów.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”