Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie kwestia szlachty i mieszczan.
Otóż mój prapradziad był szlachcicem guberni wileńskiej, powiatu lidzkiego. W jego metryce urodzenia widnieje zapis szlachcic, przy małżeńskiej szlachcic powiatu Lidzkiego. Natomiast przy chrzcie jego dzieci ww pradziad jest nazywany mieszczaninem lidzkim...
Podobnie było z innym z moich prapradziadów, który posiadał dokumenty wywodowe w Guberni mińskiej, powiatu mińskiego. Posiadam jego potwierdzenie szlachectwa z roku 1876 a w kolejnym roku i w latach kolejnych zaświadczenia pałaty skarbowej mówją o nim jak o mieszczaninie...
Jak to było z przechodzeniem od stanu do stanu...?
szlachta i mieszczanie przechodzenie od stanu do stanu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
szlachta i mieszczanie przechodzenie od stanu do stanu
A w ta stronę działo się dokładnie tak jak to opisałeś. Nikt nie regulował tego prawnie - poza ewentualnymi lokalnymi kwestiami nabycia prawa miejskiego. Przodkowie pisali się np. gnoso lub nob., akt chrztu czy czasem małżeństwa - podobnie - ale już dzieci famatus lub inaczej zależnie od pozycji. Ktoś kto miał przodków i urodził się szlachcicem przenosił się do miasto i najczęściej z czasem stawał się i pisał mieszczaninem. Bywało też inaczej - ale zwykle tak jak napisałeś. Sam mam podobne przypadki w rodzinie.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek