Problem - kto ma racje?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Malgonia

Sympatyk
Adept

Problem - kto ma racje?

Post autor: Malgonia »

Witam serdecznie!
Mam wielka prosbe - moze jest na forum ktos, kto moze mi pomoc rozwiazac moj problem.
Otoz czytajac "Wspomnienia Wolyniaka" Jozefa Dunin-Karwickiego natknelam sie m.in. na brata mojej 4xprababci (Magdaleny Dobieckiej/Dubieckiej) sedziego Karola Dobieckiego/Dubieckiego. Karwicki opisuje, ze zona Karola byla Rohozinska (nie podaje imienia) a jedyna corka wyszla za maz za Slawuszewskiego, ktory to stracil caly majatek rodziny, m.in. otrzymany w wianie Terentijow. Poniewaz nie mial srodkow do zycia, przygarnal go siostrzeniec (brat mojego 3x pradziadka)Karol Nyko. Dzierzawil on wowczas od Karwickich Mizocz. Po przejeciu Mizocza ponownie juz przez Jozefa Karwickiego i jego zone Krystyne Nyko (corke Karola), Karol Dobiecki pozostal pod ich opieka w Mizoczu az do smierci w 1870 roku, w wieku lat 103!
W metrykach jednak zlazlam akz zgonu jego zony Anny z roku 1842, w ktorym jest ona okreslana jako wdowa po Karolu. Wszelkie inne dane zgadzaja sie.
Gdzie w takim razie znajduje sie prawda?
Czy ma ktos jakis pomysl na rozwiklanie tego pytania? Czy byl to po prostu blad w akcie? Na akt zgonu Karola nie natknelam sie do tej pory.
Pozdrawiam
Gosia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Problem - kto ma racje?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tzn jaka jest alternatywa do Józefa Dunin-Karwickiego?
lub inaczej formułując kto zgon zgłaszał?
akty zgonu są najmniej wiarygodne spośród ASC, a same ASC to nie kamienne tablice:)
btw: "nie natknęłam się' tj w okolicach 1870 nie ma?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: kaphis »

Wiatm

Indeksujac kilka razy popelnilem blad wpisujac w miejsce siudemki - czworke i odwrotnie. Jesli data 1870 byla zapisana liczbami moze doszlo do bledu drukarskiego i wlasciwa data mogla byc 1840 a to zgadzaloby sie z aktem z 1842 roku ze jego zona byla wdowa.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marek Z.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale 73 i 103 lata trudniej pomylić
tak jak trudniej dopisać korekcie fragment "po ponownym przejęciu pozostawał pod opieką córki i zięcia"
literówka w tym przypadku to raczej nie jest:)
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: kaphis »

Tak Wlodku to sie zgadza ale jezeli osoba piszaca wspomniana pozycje blednie odczytala rok smierci i przeliczyla to na odpowiedni wiek to mamy wyjasnienie. Ja zaczalbym od odnalezienia zgonu w okolicach 1840 roku i 1870 - to by wyjasnilo gdzie ukryl sie blad.
Pozdrawiam
Marek Z.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a tu się zgadzamy, ale wtedy to nie błąd drukarski ale koloryzowanie z opieką zięcia
jeszcze jest możliwa sytuacja
w 1842 choć nie powiedzieli prawdy to i nie skłamali -zeznali co wiedzieli (o wdowieństwie), choć nie musiało odzwiercierdlać to stanu faktycznego to było wierne świadomości
ot zeznania świadków
i parę innych możliwości też możliwych - włącznie z ukrywaniem się Karola
ASC mało..notariusz jakiś? "testamenta"?
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witam!
Te informacje sa dla mnie bardzo nowe, nie mam wiec jeszcze sprawdzonych wszystkich mozliwosci (np. notariusz). Sek w tym, ze piszacy wspomnienia Jozef Karwicki pisze, ze to wlasnie on z zona przejal opieke nad Karolem Dobieckim (by mogl pozostac w Mizoczu). Nie wchodzi wiec w rachube zle odczytanie przez niego daty smierci. Zona Karola, Anna, urodzila sie kolo 1790, w 1818 roku urodzila sie im jedyna corka Tekla. Jest wiec molo prawdopodobne by Karol skonczyl przed 1842 rokiem 103 lata. Nie wspomina on Anny, z czego wnioskuje, ze ona juz nie zyla. Dlatego mysle, ze to blad w akcie zgonu Anny. Ale wlasnie z drugiej strony, skoro zyl i cieszyl sie dobrym zdrowiem (co jest opisane) jak mogl zgodzic sie z takim zapisem? I corka tez nie zareagowala?
Zdaje sie, ze przy nastepnym pobycie w W-wie spedze sporo czasu w AGADzie...
Pozdrawiam
Gosia
P.S. Pozostal pod opieka nie corki i ziecia, ale corki i ziecia swego siostrzenca - corka i ziec najwidoczniej wszystko stracili, a przynajmniej ziemie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”