Pomoc w określeniu parafii

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciech_G

Sympatyk

Post autor: Wojciech_G »

Witam, zajmuje się zbieraniem informacji n.t. rodziny Grzelakowskich. Dotarłem do dokumentów z roku 1865. Jest to akt śmierci Władysławy Grzelakowskiej w miejscowości Borysławice Kościelne, ale dokument "trafił" do parafii w Borzęciczkach oodalonej o 143 km... Nie znam miejsca urodzenia ojca - Wojciecha Grzelakowskiego (ur. 1833). Co może być powodem znalezienia się dokumentu w Borzęciczkach?
Z góry dziękuję za odp.
Wojciech Grzelakowski
wojciechg04@gmail.com
GG 5777815
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Są dwie możliwości:
1.Władysława Grzelakowska nie wiem jakie nazwisko panieńskie-mogła się urodzić w Borzęciczkach.
2.Może wdowiec po Władysławie żenił się ponownie i musiał okazać akt zgonu żony.

Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Wojciech_G

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź, ale niestety te rozwiązania nie wchodzą w rachubę. Władysława żyła 1,5 roku.
Pzdr
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej:)

Tak na szybkiego przejrzałam akty i widzi mi się, że:
1. Władysława Grzelakowska, córka Wojciecha Grzelakowskiego (organisty w Borysławicach, lat 31) i jego małżonki Maryanny z Siwickich? urodziła się w Borysławicach Kościelnych dnia 02.04.1864 r. i została tam ochrzczona dnia 04.04.1864
2. Władysława Grzelakowska, córka Wojciecha Grzelakowskiego (organisty w Borysławicach, lat 32) i jego małżonki Maryanny z Siwickich? zmarła w Borysławicach Kościelnych dnia 12.09.1865 r. w wieku 1,5 roku i została to tamże spisane przez księdza w dniu 16.09.1865 r.

Oba akty znajdują się w parafii Borysławice Kościelne. Rozumiem więc, że akt zgonu, o którym piszesz, to odpis aktu zgonu Władysławy, który znalazł się w księgach w Borzęciczkach?

Jeżeli tak, to mam taką teorię:
Wojciech Grzelakowski jako organista przeniósł się do parafii Borzęciczki, jako osoba piśmienna (bo akty córki podpisywał), zajmował się księgami kościelnymi, i dołożył ten akt - albo wziął na wzór do wypisywania ksiąg w tej parafii - i tak tam znalazł się akt jego córki:):):)

Chyba, że chodzi o inne "trafienie" do Borzęciczek, ale wtedy brak nam informacji, gdzie znalazłeś ten akt...

pozdrawiam
Kasia
Wojciech_G

Sympatyk

Witam, dziękuję za pomoc. Akt zgonu (również urodzenia) jest integralną częścią księgi z innymi aktami (trochę masło maślane, ale wariant z dołożeniem odpada). Na wpis trafiłem przeszukując system BASIA
Władysława urodziła się i zmarła w Borysławicach Kościelnych, akt jakby został spisany w Borzęciczkach, a jest w archiwum poznańskim.
Może powiem krok po kroku. W systemie Basia wpisałem nazwisko Grzelakowska. Po wyświetleniu "mapki lokalizacyjnej" kliknąłem na region Kłodawa / Koło (odnośnik wyniku). Otwiera się lista wyników z tego miejsca. I właśnie tu znajduję informację:
Borzęciczki (par. rzymsko-katolicka) - akt zgonu, rok 1865 Władysława Grzelakowska (2 lat), rodzice: Wojciech Grzelakowski , Marianna Sliwicka
Natomiast po prawej stronie można wejść w akt zgonu (gdzie występują Borysławice Kościelne) i jest informacja w którym archiwum obecnie znajduje się zeskanowany dokument.

Przepraszam, że tak krok po kroku, ale może przybliżyłem tok mojego tropu.... Skrót do str. BASIA :

http://www.basia.famula.pl/
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej
Storna w BASIA , która się wyświetla... http://szukajwarchiwach.pl/53/3245/0/6. ... /1/2/#tab2
Na tej stronie u góry jest opis parafia Borzęciczki...
Ale skany tylko do 18 dotyczą tej parafii, od nr 19 to już skany parafii Borysławice:):):)

Pozdrawiam
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”