Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
szostak*kamila
-
szostak*kamila
Witajt.dzwonkowski pisze:Sz. Pani
Może posiada Pani jakąś wiedzę o Zygmuncie Dzwonkowskim, ur. ok. 1880, synem Władysława, porucznikiem 172 lidzkiego pułku piechoty, odznaczonym Orderem św. Jerzego. W 1913 r. został on podporucznikiem, następnie kapitanem sztabowym, był osobistym adiutantem generała Fluga, 17 kwietnia 1916 r. przyjęty został do Petersburskiej Szkoły Praporszczykow, odmówił stanowiska komisarza rewolucji lutowej w 1917 r., za co został wydalony z uczelni, wyjechał do Paryża wraz z płk.Władymirem Joannowiczem Szajdickim. Organizował Armię Hallera. Brał udział w walkach na Ukrainie. Zmarł z ran w Warszawie w 1919 r. Ponieważ nie mam aktu zgonu, bardzo mi zależy na odszukaniu jego miejsca i daty urodzenia wraz z danymi rodziców o których posiadam niewiele wiadomości. Prawodpobnie Krasiłów lub okolice Oszmiany.
Tadeusz Dzwonkowski
Tadeusz - dopisałam teraz Ludwika Dzwonkowskiego...może to ten co szukałeś ?
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 7730#47730
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
- Bożena_Kaźmierczak

Pani Joanno.
Witam Panią i bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jan Szczepanik ur. około 1849r.
Pozdrawiam serdecznie.
Dorota
Witam Panią i bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jan Szczepanik ur. około 1849r.
Pozdrawiam serdecznie.
Dorota
Ostatnio zmieniony pt 25 lis 2011, 11:08 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Michalek1984
WITAM
Pani Joanno
Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Janicki Wincenty żona Maria ze Skorków zamieszkały Koczurnice k. Czerniowców, był on komisarzem milicji carskiej, otrzymał order od cara. Żona z dziećmi tj. Maria uciekła przed smiercia z rak ukraincow... na tereny lubelszczyzny.
Proszę również o sprawdzenie jego syna Andrzeja Janickiego s Wincentego i Marii osiadl w Anglii (W>Gen>A.)po wojnie
Poza tym co napisałem nie wiem wiecej nic, nie wiem nawet gdzie ta wioska mogła sie znajdowac i czy wogle jeszcze taka istnieje...
Prapradziadek Wincenty miał tam dwór z Modrzewia na podbudowie tak Babcia mawiali...
Pani Joanno
Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Janicki Wincenty żona Maria ze Skorków zamieszkały Koczurnice k. Czerniowców, był on komisarzem milicji carskiej, otrzymał order od cara. Żona z dziećmi tj. Maria uciekła przed smiercia z rak ukraincow... na tereny lubelszczyzny.
Proszę również o sprawdzenie jego syna Andrzeja Janickiego s Wincentego i Marii osiadl w Anglii (W>Gen>A.)po wojnie
Poza tym co napisałem nie wiem wiecej nic, nie wiem nawet gdzie ta wioska mogła sie znajdowac i czy wogle jeszcze taka istnieje...
Prapradziadek Wincenty miał tam dwór z Modrzewia na podbudowie tak Babcia mawiali...
WitajMichalek1984 pisze:WITAM
Pani Joanno
o jakie lata Ci < mniej więcej > chodzi ?
Joanna z d. Sawicka
-
Michalek1984
-
Michalek1984
skoro pracowal w milicji carskiej musialo byc to przed I wojna no max do 1918?? Babcia z kilkorgiem dzieci w tym i z Andrzejem opiekowala sie gospodarstwem, wiem tez o tym babcia czesto mowila ze pomagali jej carscy zoldacy..., pozniej ukraincy poszaleli i babcia uciekla z dziecmi na lubelszczyzne dziadek gdzies w zawierusze wojny znikl a wlasnie ten Andrzej syn Wincentego i Marii byl juz w wieku gimnazjalnym i nie uciekl wraz z matka i rodzenstwem tylko walczyl w I i II wojnie a z Andersem dotarl i osiadl w Anglii tyle wiem bo babcia otrzymala jeden list od niego ze zyje i jest w anglii ale nic zupelnie nic wiecej i slad sie urwal....
-
Płowik_Hubert

-
Marmurowski_Roman

Witam Panią!
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Budziszewski, szczególnie mi zależy na Janie, moim dziadku.
Pozdrawiam serdecznie
Zbigniew Budziszewski
P.S.
Dokładniej ur. ok 1883r w wojsku ok 1908. Prawdopodobnie brał udział I WŚ .
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Budziszewski, szczególnie mi zależy na Janie, moim dziadku.
Pozdrawiam serdecznie
Zbigniew Budziszewski
P.S.
Dokładniej ur. ok 1883r w wojsku ok 1908. Prawdopodobnie brał udział I WŚ .
Ostatnio zmieniony sob 03 gru 2011, 01:40 przez zbbudzik, łącznie zmieniany 1 raz.