Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

szostak*kamila

Post autor: szostak*kamila »

Witam Pani Joanno, będę bardzo wdzięczna jeśli sprawdzi Pani nazwisko Piotr Szostak. Z przekazów rodzinnych wiem, że pradziadek był wcielony do armii carskiej. Zawędrował najprawdopodobniej z armia do Chin i z opowieści wynika, że zdezerterował a do domu wracał kilka lat.
Pozdrawiam
Kamila
szostak*kamila

Post autor: szostak*kamila »

Pani Joanno serdecznie dziękuję za pomoc w odnalezieniu w spisach nazwiska Szostak. Jeszcze jedna prośba - chodzi o nazwisko Piesiewicz Kazimierz.
Pozdrawiam Kamila
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

t.dzwonkowski pisze:Sz. Pani
Może posiada Pani jakąś wiedzę o Zygmuncie Dzwonkowskim, ur. ok. 1880, synem Władysława, porucznikiem 172 lidzkiego pułku piechoty, odznaczonym Orderem św. Jerzego. W 1913 r. został on podporucznikiem, następnie kapitanem sztabowym, był osobistym adiutantem generała Fluga, 17 kwietnia 1916 r. przyjęty został do Petersburskiej Szkoły Praporszczykow, odmówił stanowiska komisarza rewolucji lutowej w 1917 r., za co został wydalony z uczelni, wyjechał do Paryża wraz z płk.Władymirem Joannowiczem Szajdickim. Organizował Armię Hallera. Brał udział w walkach na Ukrainie. Zmarł z ran w Warszawie w 1919 r. Ponieważ nie mam aktu zgonu, bardzo mi zależy na odszukaniu jego miejsca i daty urodzenia wraz z danymi rodziców o których posiadam niewiele wiadomości. Prawodpobnie Krasiłów lub okolice Oszmiany.
Tadeusz Dzwonkowski
Witaj :|
Tadeusz - dopisałam teraz Ludwika Dzwonkowskiego...może to ten co szukałeś ?
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 7730#47730
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Pani Joanno.

Witam Panią i bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jan Szczepanik ur. około 1849r.
Pozdrawiam serdecznie.

Dorota
Ostatnio zmieniony pt 25 lis 2011, 11:08 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Michalek1984

Post autor: Michalek1984 »

WITAM
Pani Joanno
Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Janicki Wincenty żona Maria ze Skorków zamieszkały Koczurnice k. Czerniowców, był on komisarzem milicji carskiej, otrzymał order od cara. Żona z dziećmi tj. Maria uciekła przed smiercia z rak ukraincow... na tereny lubelszczyzny.
Proszę również o sprawdzenie jego syna Andrzeja Janickiego s Wincentego i Marii osiadl w Anglii (W>Gen>A.)po wojnie
Poza tym co napisałem nie wiem wiecej nic, nie wiem nawet gdzie ta wioska mogła sie znajdowac i czy wogle jeszcze taka istnieje...
Prapradziadek Wincenty miał tam dwór z Modrzewia na podbudowie tak Babcia mawiali...
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Michalek1984 pisze:WITAM
Pani Joanno
Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Janicki Wincenty żona Maria ze Skorków zamieszkały Koczurnice k. Czerniowców, był on komisarzem milicji carskiej, otrzymał order od cara. Żona z dziećmi tj. Maria uciekła przed smiercia z rak ukraincow... na tereny lubelszczyzny.
Proszę również o sprawdzenie jego syna Andrzeja Janickiego s Wincentego i Marii osiadl w Anglii (W>Gen>A.)po wojnie
Poza tym co napisałem nie wiem wiecej nic, nie wiem nawet gdzie ta wioska mogła sie znajdowac i czy wogle jeszcze taka istnieje...
Prapradziadek Wincenty miał tam dwór z Modrzewia na podbudowie tak Babcia mawiali...
Witaj
o jakie lata Ci < mniej więcej > chodzi ?
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Michalek1984

1905-1920 , no nie wiem dokładnie wiem ze po I wojnie babcia bez meze mieszkala juz w ROGOWIE
Michalek1984

skoro pracowal w milicji carskiej musialo byc to przed I wojna no max do 1918?? Babcia z kilkorgiem dzieci w tym i z Andrzejem opiekowala sie gospodarstwem, wiem tez o tym babcia czesto mowila ze pomagali jej carscy zoldacy..., pozniej ukraincy poszaleli i babcia uciekla z dziecmi na lubelszczyzne dziadek gdzies w zawierusze wojny znikl a wlasnie ten Andrzej syn Wincentego i Marii byl juz w wieku gimnazjalnym i nie uciekl wraz z matka i rodzenstwem tylko walczyl w I i II wojnie a z Andersem dotarl i osiadl w Anglii tyle wiem bo babcia otrzymala jeden list od niego ze zyje i jest w anglii ale nic zupelnie nic wiecej i slad sie urwal....
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Czy w spisie występuje Ignacy Potułow, podoficer? Stacjonował w Mławie w latach około 1870-1885.
Pozdrawiam
Hubert
Mirko

Post autor: Mirko »

Witam
Poszukuje nastepujących krewnych

Melchior Kulesza ur 1850-1852
Kazimierz kulesza ur około 1820-30
Awatar użytkownika
familie

Sympatyk

Post autor: familie »

WitamPani Joanny
jeśli istnieje taka możliwość to proszę o sprawdzenie w swoich wykazach:Stanisław Konecki ur. o k. 1886r
syn Józefa Konecki
Z góry dziękuję za pomoc
jadwiga :oops:
sowak16

Sympatyk

Post autor: sowak16 »

Pani Joanno poszukuje jeszcze dwóch nazwisk

Turkiewicz i Zaremba (moga być pisane Zaręba lub Zareba)

Krzysztof
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.czy jeszcze do nazwiska prażmowski mogę dodać karczmarski pozdrawiam tadeusz
Marmurowski_Roman

Sympatyk

Post autor: Marmurowski_Roman »

Witam Pani Joanno! bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Marmurowski i Wasilewski.
Serdecznie pozdrawiam Roman Marmurowski
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Witam Panią!
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Budziszewski, szczególnie mi zależy na Janie, moim dziadku.

Pozdrawiam serdecznie
Zbigniew Budziszewski

P.S.
Dokładniej ur. ok 1883r w wojsku ok 1908. Prawdopodobnie brał udział I WŚ .
Ostatnio zmieniony sob 03 gru 2011, 01:40 przez zbbudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”