Bogaty chłop (laboris)? 1715 r.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Bogaty chłop (laboris)? 1715 r.
Witam,
na podstawie odszukanych dokumentów staram się wysnuć wnioski na temat przodków, zwykle sprawa jest w miarę prosta jednak jeden przypadek sprawia mi problem.
Jeden z moich praprapra, posiadał ok. 1760 r. w wiosce na Podolu Zachodnim 135 morgi ziemi (ok. 66 ha), które podzielił następnie na swoich synów. Czy on odziedziczył majątek lub jego część po swoim ojcu nie wiem. Niemniej jednak z tym stanem posiadania był najmajętniejszym lub jednym z najmajętniejszych mieszkańców wsi.
Nazwisko szlacheckie, zarówno po mieczu jak i po kądzieli, a mimo to akta metrykalne określają ojca (ur.1690 r.), syna (ur. 1730) i wnuków jako "laboris".
Jak to Panie i Panowie widzicie?
Pozdrawiam serdecznie,
Kamil
na podstawie odszukanych dokumentów staram się wysnuć wnioski na temat przodków, zwykle sprawa jest w miarę prosta jednak jeden przypadek sprawia mi problem.
Jeden z moich praprapra, posiadał ok. 1760 r. w wiosce na Podolu Zachodnim 135 morgi ziemi (ok. 66 ha), które podzielił następnie na swoich synów. Czy on odziedziczył majątek lub jego część po swoim ojcu nie wiem. Niemniej jednak z tym stanem posiadania był najmajętniejszym lub jednym z najmajętniejszych mieszkańców wsi.
Nazwisko szlacheckie, zarówno po mieczu jak i po kądzieli, a mimo to akta metrykalne określają ojca (ur.1690 r.), syna (ur. 1730) i wnuków jako "laboris".
Jak to Panie i Panowie widzicie?
Pozdrawiam serdecznie,
Kamil
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Bogaty chłop? 1715 r.
"posiadał" tj? był właścicielem?
"podzielił między synów"..na jakiej zasadzie? dysponowania swoim majątkiem czy "przepisał" umowę dzierżawy? tj miał prawo i wyznaczył następców jednej ze stron (najemcy. dzierżawcy) umowy?
mniej istotne czy 135 czy 35 bardziej czy gospodarował na swoim , jaki miał tytuł do ziemi
akta metrykalne...gdyby wywody tylko na tym polegały wtedy, później, teraz...
to tylko mój pogląd:) ale do tego zachęcałeś:)
tak na marginesie - Podole Zachodnie - szerokie pojęcie, a i tam zróżnicowanie było patrze nie przez przymat dzisiejszego czy wczorajszego rozdrobnienia ale z punktu widzenia ówczesnych -przed fazą dystrybucji:)
"podzielił między synów"..na jakiej zasadzie? dysponowania swoim majątkiem czy "przepisał" umowę dzierżawy? tj miał prawo i wyznaczył następców jednej ze stron (najemcy. dzierżawcy) umowy?
mniej istotne czy 135 czy 35 bardziej czy gospodarował na swoim , jaki miał tytuł do ziemi
akta metrykalne...gdyby wywody tylko na tym polegały wtedy, później, teraz...
to tylko mój pogląd:) ale do tego zachęcałeś:)
tak na marginesie - Podole Zachodnie - szerokie pojęcie, a i tam zróżnicowanie było patrze nie przez przymat dzisiejszego czy wczorajszego rozdrobnienia ale z punktu widzenia ówczesnych -przed fazą dystrybucji:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Bogaty chłop? 1715 r.
Zastanawiam sie czy nazwa Laboris zawsze oznaczała chłop!!Mogła też oznaczać pracujący,produkujący w przypadku produkcji folwarcznej.
Znany jest zwrot "propri laboris" oznaczający produkcje szlachecką w szerkiem tego słowa znaczeniu.
Stefan
Znany jest zwrot "propri laboris" oznaczający produkcje szlachecką w szerkiem tego słowa znaczeniu.
Stefan
-
Sawicki_Julian

Bogaty chłop? 1715 r.
Witam Kamil , z moich przejrzanych ponad tysiąc a może i więcej metryk to zauważyłem ze nie w każdej metryce ksiądz tym samym ludziom z nazwiska pisał jakiego są stanu , np. w metryce przy ur. się dziecka nie pisze nic a jak jest matka tego dziecka w tej samej parafii chrzestna to ma zapisane Generosa , tak ze trudno zgadnąć dlaczego tak pisali . Licząc rok 1715 to chyba jeszcze nie trzeba było wywodzić szlachectwa , chyba że ktoś skarżył ( Księga Chamów Nekandy Trepki ) podając powód by mu zabrali szlachectwo .np przez ożenek z niższego stanu lub handel , ale tu mają głos fachowcy co wiedza więcej i sam jestem ciekaw takich zapisów laboris ,choć takie słowo czytałem jak tłumaczone było ze to leśniczy a nie chłop ; pozdrawiam - Julian
-
czacharowski_gdynia
Bogaty chłop? 1715 r.
Witam.
Samo nazwisko nie jest jeszcze dowodem pochodzenia szlacheckiego.
Z tego co wiem w tamtych czasach posiadaczy majątków ziemskich nazwą "laboris" określano wolnych chłopów,często bardzo zamożnych.
Pozdrawiam
Michał.
Samo nazwisko nie jest jeszcze dowodem pochodzenia szlacheckiego.
Z tego co wiem w tamtych czasach posiadaczy majątków ziemskich nazwą "laboris" określano wolnych chłopów,często bardzo zamożnych.
Pozdrawiam
Michał.
Bogaty chłop? 1715 r.
Spotkałem się z tym zwrotem w przypadku szlachcica pracującego na własnej ziemi.
W 1552 r. w Rolach wykazano szlachtę bez kmieci, gospodarującą na 2 łanach, a także młyn o jednym kole korzecznym, to znaczy że woda doprowadzana była górą na koło. A. Pawiński pod datą 1586 r. podaje, że w tym roku podatku z tej wsi płacił Stanisław Rola od kilku właścicieli z 8 łanów, które sami uprawiają, od 3 zagród z rolami i jednej zagrody bez roli / wyrobnik /. Ten sam Stanisław Rola płacił równocześnie i z wsi Suleje, co oznaczało że był też właścicielem cząstki w tej osadzie.
W Archiwum Głównym Akt Dawnych zachowała się księga poborowa, w której pod rokiem 1564 zapisano, że w Rolach mieszkała tylko szlachta sama uprawiająca swoje 11 łanów ziemi. Pod rokiem 1589 stwierdzono, że w Rolach właściciele płacili podatek z 8 łanów / 240 mórg / ziemi szlachta sama ją uprawiają
Stefan
W 1552 r. w Rolach wykazano szlachtę bez kmieci, gospodarującą na 2 łanach, a także młyn o jednym kole korzecznym, to znaczy że woda doprowadzana była górą na koło. A. Pawiński pod datą 1586 r. podaje, że w tym roku podatku z tej wsi płacił Stanisław Rola od kilku właścicieli z 8 łanów, które sami uprawiają, od 3 zagród z rolami i jednej zagrody bez roli / wyrobnik /. Ten sam Stanisław Rola płacił równocześnie i z wsi Suleje, co oznaczało że był też właścicielem cząstki w tej osadzie.
W Archiwum Głównym Akt Dawnych zachowała się księga poborowa, w której pod rokiem 1564 zapisano, że w Rolach mieszkała tylko szlachta sama uprawiająca swoje 11 łanów ziemi. Pod rokiem 1589 stwierdzono, że w Rolach właściciele płacili podatek z 8 łanów / 240 mórg / ziemi szlachta sama ją uprawiają
Stefan
Bogaty chłop? 1715 r.
Dziękuję za ciekawe informacje. Tak jak pisze Pan Włodzimierz chyba najbardziej istotną sprawą jest to na jakiej podstawie posiadał tą ziemię, akt własności czy dzierżawa? Wiadomości, które powyżej podałem posiadam z akt metrykalnych, oraz katastru józefińskiego i franciszkańskiego, ale nie gdzie szukać dokumentów dotyczących własności nie wiem. Celowo nie podałem nazwisk i dokładnego miejsca, żebyśmy zastanowili się nad pewną szablonową sytuacją. Wiadomo, że samo nazwisko o niczym nie świadczy.
Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil