Witam
Ruda Śląska to mój teren

Parę lat temu też szukałem Lukasczyków w Rudzie Śląskiej na przełomie XIX w. (lata 1890-1900). I choć znalazłem ich w końcu w Królewskiej Hucie (obecnie Chorzów) jako osoby przybyłe ze Śląska Opolskiego to jednak przedtem przejrzałem wszystkie dzielnice obecnej Rudy Śląskiej.
Z tego co pamiętam to nazwisko to występowało w obecnych północnych dzielnicach Rudy (na przełomie XIX/XX na terenie obecnej Rudy było kilka miejscowości) –Ruda, Godula, Orzegów.
Akty stanu cywilnego tych miejscowości do ok. 1910 r. (chyba) są w posiadaniu AP w Katowicach, po tej dacie w USC Ruda Śląska.
Jeśli chodzi o księgi metrykalne to:
- Ruda – parafia św. Józefa – od 1906 r (obecnie Zabrze – Biskupice); księgi metrykalne w parafii: chrztów od 1879, małżeństw od 1881, zmarłych od 1876.
Wcześniej Ruda należała do parafii pw. Św. Jana Chrzciciela w Biskupicach – metryki w większości dostępne w Internecie na stronach familysearch (jako Biskupice oraz błędnie jako Zaborze Sankt Johannes Biskupitz)
- Godula – parafia pw. Ścięcia św. Jana Chrzciciela; księgi metrykalne w parafii: chrztów od 1866, małżeństw od 1866, zmarłych od 1866.
- Orzegów – parafia pw. Św. Michała Archanioła; księgi metrykalne w parafii:chrztów od 1895, małżeństw od 1895, zmarłych od 1895.
Te dwie ostatnie wcześniej należały do parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Bytomiu – metryki także dostępne w Internecie na familysearch jako place: Chropaczów (błędnie).
Pomyślnych poszukiwań
Rafał Ptaś