Pochodzenie nazwisk (cz.4)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

akiraq

Sympatyk

Post autor: akiraq »

Dobry wieczór; wg. "Familiennamenbuch": Schilke, Schi(e)lke; polskie "Żyłka", od niem. "Schillack" (to nasz żylak); Mateja to forma Mateusza jak sądzę, a więc nazwisko odimienne; Co do formy Damps może być też odimienna od Adam (forma średniow. niem. "Dahms"); pozdrawiam; Robert
Patrycja_Szylke

Post autor: Patrycja_Szylke »

Dziękuję bardzo!
Chociaż miałam nadzieję że to będzie coś bardziej szlachetnego niż "żylak". Ale trudno ;p
Patrycja_Szylke

Post autor: Patrycja_Szylke »

No i jeszcze jeśli jest taka możliwość to nazwisko Wendt ;)
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Od niemieckiej nazwy osobowej Wend, Wende, Went, te ze średnio - dolno - niemieckiego Went 'Słowianin, obcy, osiedleniec ze wschodu'.
Pozdrawiam
koka

Post autor: koka »

Witam

Od dłuższego czasu poszukuję pochodzenia nazwiska Gasentzer, niestety jak do tej pory z marnym skutkiem. W Polsce jest nas niewiele, tylko rodzina i dosłownie garstka nieznanych mi osób.
Nazwisko ma rodowód najprawdopodobniej niemiecki.
Będę wdzięczna za każdą informację .
Awatar użytkownika
B.Gignal
Kontakt:

Post autor: B.Gignal »

Witam serdecznie.
Jestem początkowym poszukiwaczem przodków więc proszę o wyrozumiałość, gdyż nie wszystko jeszcze jest dla mnie oczywiste.
Poszukuję informacji o nazwisku GIGNAL.
Pisałem do kilku osób na p.w. lecz niestety nikt nie miał informacji :(
Moi dziadkowie kiedy jeszcze żyli cos wspominali o pochodzeniu z Francji, choć też dziadek wspominał o Szwecji.
Ja narazie ustaliłem najdalej polskich przodków z 1876 roku (mój pradziadek) pochodzących z Lubicza (okolice Torunia).
Dzieki internetowi natrafiłem również na kilka osób o nazwisku GIGNAL w Kanadzie.
Narazie moje przypuszczenia to przybycie kogoś o nazwisku GIGNAL z Francji, byc może w wojskami Napoleońskimi, jak również wyemigrowanie jakiejś gałęzi rodziny GIGNAL z Francji do Kanady. Co do watku szwedzkiego to może ktoś z czasów potopu szwedzkiego?
Niestety w mojej rodzinie niema już osób którzy by pamietali II wojnę światową, więc informacje od nich są praktycznie znikome.
Zgóry bardzo dziękuję za jakiekolwiek informacje i poświęcony czas. Mam nadzieję ze choć jakieś ziarnko pochodzenia odkryję dzięki tej wiadomości.
Pozdrawiam serdecznie.
Bartłomiej Gignal
Małgorzata_Motel

Sympatyk

Nazwisko Domosud - pochodzenie

Post autor: Małgorzata_Motel »

Witam, zastanawiam się skąd to nazwisko?
Stanisław Domosud urodził się w 1896 r. w Sokołowie Podlaskim, a nie do końca wiem jak go połączyć z moją rodziną (brat cioteczny mojego dziadka o nazwisku Motel).
Czy nazwisko Sut tutaj pasuje? z Sutów?
domo - z domu, sud,sut?

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, może znajdzie się rodzina Domosuda, on jest pochowany w Jerozolimie w 1941 roku.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Nazwisko Domosud - pochodzenie

Post autor: Szymański_Wojciech »

Małgorzata_Motel pisze:Witam, zastanawiam się skąd to nazwisko?
Stanisław Domosud urodził się w 1896 r. w Sokołowie Podlaskim, a nie do końca wiem jak go połączyć z moją rodziną (brat cioteczny mojego dziadka o nazwisku Motel).
Czy nazwisko Sut tutaj pasuje? z Sutów?
domo - z domu, sud,sut?

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, może znajdzie się rodzina Domosuda, on jest pochowany w Jerozolimie w 1941 roku.
Polecam wejście na popularną stronę moikrewni.pl Mapa nazwisk i wtedy dowie się Pani, że nazwisko Domosud nosi obecnie w Polsce 88 osób, z pośród których najwięcej (23) mieszka w Łosicach.
Życzę owocnych poszukiwań!
Wojciech Szymański
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Domosud - od dom lub od imion typu Domamir, Domasław, Dominik.

Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Serdecznie dziękuję,
Ale jak tak dwa różne nazwiska mogą dotyczyć jednej osoby - według aktów stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Adam
Pasut

Nazwisko "Płokita" - pomoc

Post autor: Pasut »

Witam, mam mianowicie problem z moim nazwiskiem, ponieważ etymologia jego jest dosyć pogmatwana jak i pochodzenie - to jest miejsce, gdzie występowało rdzennie, początkowo.

Po sporych dociekaniach i szukaniach doszedłem do słownika online Stankiewicza:

Według Stankiewiczowskiego słownika online Nazwisko Płokita pochodzi od słowa "płokać":myć,płukać-> płoka:
"materiał wypłukany przez wodę."

Według pewnego spisu z 1995 roku(również z internetu) nazwisko to używa 221 osób, z czego 156 aż z mego rodzinnego miasta - Radomia.

Według badań mojej siostry w 99%, nazwisko to pochodzi ze Żmudzi, to jest dzisiejszych terenów Litwy biorąc pod uwagę sposób zapisu przypominający język litewski. Np myć w języku litewskim brzmi "plauti" czyt. płauti -> z tego mogło powstać nazwisko płautita podobno brzmiące do Płokita.

Jednak nie mogę znaleźć żadnych źródeł na potwierdzenie tego...
Czy mógłby ktoś mi pomóc w ustaleniu tudzież poszukaniu prawdziwej etymologii tego nazwiska i jego rdzennego pochodzenia? Wszystko się przyda: słowniki, książki, tytuły, linki.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Nazwisko "Płokita" - pomoc

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witaj!
Etymologia podana skrótowo przez Ewe Szczodruch jest oparta na opracowaniach naukowych, które nie podają nigdzie wyrazów zwątpienia (sprawdzałem w innych opracowaniach). Ta nazwa osobowa odapelatywna jest niewątpliwie pochodną prasłowiańskiego "polkati"= myć, czyścić coś w wodzie i ten rdzeń występuje we wszystkich językach słowiańskich, a także w grupie języków bałtyckich, które są najbardziej zbliżone do siebie i kiedyś stanowiły jedną gałąź języków indoeuropejskich. Nazwy osobowe Płok-ita, Płok-arz i inne z tej grupy są pochodne od tego rdzenia prasłowiańskiego, Sufiks -ita stosowano do przezwisk w rodzaju "najm-ita", podobnie jak "eremita", 'włokita', 'wołokita'.
Podstawowa uwaga: Pochodzenie tak starych nazw osobowych nie daje podstaw do lokalizacji miejsca ich powstania (mogły powstawać niezależnie), a tym bardziej nakładania współczesnego ich występowania na domniemane siedziby ich nosicieli. Trzeba pamiętać, że wspólny język prasłowiański przestał istnieć ok VI wieku n.e.
I jeszcze jedno: Jeśli chcesz zapoznać się z większą ilością szczegółów etymologii swojego nazwiska, to zwróć się do Ewy Szczodruch w wątku "pochodzenie nazwisk".
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Podpisuję się po wszystkim, co napisał przedmówca i podaję etymologię z bardzo pewniego źródła:

Płokita - od płokać ‘myć, płukać’, płoka ‘materiał wypłukany przez wodę’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Pasut

Post autor: Pasut »

Dziękuje serdecznie za pomoc ;]
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Post autor: Fedorczyk »

Witam!
Proszę o informację skąd pochodzi nazwisko Straszkowski ?
Pozdrawiam
Zbyszek
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”