Nazwisko: Kulesza
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1849&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Peter Kulesza był w lipcu 1783 roku w kościele Św. Jana w Wilnie ojcem chrzestnym Marianny Jozefaty Zajęczewskiej. Mam ten akt. Wysłać? Na jaki adres?
Ostatnio zmieniony czw 05 maja 2011, 10:15 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Szczerbiński

Witam!
Spotkałem dwa rody Kuleszów herbu Ślepowron (Paweł 1421 r. w ziemi bielskiej - dobra Kulesze) i Kulesza herbu Jastrzębiec (Michał s. Dominika wylegitymował się przed Heroldią w KP w 1850). Ten Michał w gruncie rzeczy też pochodził z gniazda Slepowronów. Pozdrawiam. Jerzy
Spotkałem dwa rody Kuleszów herbu Ślepowron (Paweł 1421 r. w ziemi bielskiej - dobra Kulesze) i Kulesza herbu Jastrzębiec (Michał s. Dominika wylegitymował się przed Heroldią w KP w 1850). Ten Michał w gruncie rzeczy też pochodził z gniazda Slepowronów. Pozdrawiam. Jerzy
-
Pachliński_Paweł

Osoby o tym nazwisku, ze starego, szlacheckiego rodu herbu Ślepowron, mieszkają w moich rodzinnych miejscowościach, w powiecie płockim.
Osobiście, radzę Pani zajrzeć na stronę: www.kulesza.org .Jest to strona Pana Marcina Kuleszy, genealoga, badającego historię swego rodu.Jest to wspaniałe żródło wiedzy o Kuleszach.
Osobiście, radzę Pani zajrzeć na stronę: www.kulesza.org .Jest to strona Pana Marcina Kuleszy, genealoga, badającego historię swego rodu.Jest to wspaniałe żródło wiedzy o Kuleszach.
- Szczerbiński

Panie Pawle!
Na wspomnianej stronie warto by dokładniej przyjrzeć się jedynie sprawie herbu i pochodzenia tego rodu od króla węgierskiego Korwina (link Historia, cytuję: ' Legenda rodzinna mówi o pochodzeniu tego rodu od króla Węgier Corvinusa'), na które to pochodzenie Pan Marcin, genealog (jak Pan pisze), się powołuje
. Z legendą to jest tak: może tak , a może i nie - kto chce niech wierzy... Tym bardziej, że herb Korwin i Ślepowron były bardzo często ze sobą w przeszłości mylone, patrz też:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Korwin_(herb_szlachecki) Jak sam Pan widzi wśród herbownych pod literą K nie ma tam Kuleszów. Ponieważ są oni herbu Ślepowron. A teraz niech Pan spojrzy na herbownych na literę K na tej stronie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepo ... zlachecki) Prawda, że są tu Kuleszowie? A tak poza tym, to strona godna uwagi dla zainteresowanych osób.
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
Na wspomnianej stronie warto by dokładniej przyjrzeć się jedynie sprawie herbu i pochodzenia tego rodu od króla węgierskiego Korwina (link Historia, cytuję: ' Legenda rodzinna mówi o pochodzeniu tego rodu od króla Węgier Corvinusa'), na które to pochodzenie Pan Marcin, genealog (jak Pan pisze), się powołuje
http://pl.wikipedia.org/wiki/Korwin_(herb_szlachecki) Jak sam Pan widzi wśród herbownych pod literą K nie ma tam Kuleszów. Ponieważ są oni herbu Ślepowron. A teraz niech Pan spojrzy na herbownych na literę K na tej stronie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepo ... zlachecki) Prawda, że są tu Kuleszowie? A tak poza tym, to strona godna uwagi dla zainteresowanych osób.
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
Ostatnio zmieniony śr 04 maja 2011, 21:43 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pachliński_Paweł

Rzeczywiście. Jest to legenda, i na legendę się powołuje.Zaczął od legendy.ale, jak sadze, w tej sprawie interesujące są losy Kuleszów od XVI wieku.Znajdujemy tu informacje o Kuleszach zamieszkujących okolice Grodna,Mińska, Witebska, Wilna, Kowna.
Moi Kuleszowie żyli w okolicy Rymkuny parafii Ejszyskiej (na południe od Wilna). Pra-prababcia Emila Kulesza ur. 1835 córka Piotra i Ewy. Jej rodzenstwo: Eliasz-Józef, Romuald, Julian.
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
Kuleszowie byli zaprzyjaźnieni z moją rodziną od bardzo dawna. Kto wie, czy nie od Wilna... Potem Opoczno, Starachowice, Iłża, a może i w międzyczasie Woroneż.
Czy ktoś z Was ma jakieś zdjęcia? Może znajdę swoją rodzinę?
Czy ktoś z Was ma jakieś zdjęcia? Może znajdę swoją rodzinę?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Przeglądam teraz metryki z Wilna opublikowane w necie. Jest tam sporo Kuleszów.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Kuleszowie byli wieloletnimi przyjaciółmi mojej rodziny. Opoczno. Mam jakieś zdjęcia.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Ja też szukam wieści o osobie: Irena Kulesza z domu Zalewska. Musiałaby się urodzić między 1880, a 1910.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Coś tu się porobiło. Ktoś mi odpowiedział, bo dostałam powiadomienie mailem, ale post nie istnieje.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Mój ród Piętków jest blisko spokrewniony z Kuleszami z okolic Czyżewa. Siostra mojego prapradziada Aleksandra Piętki - Marianna wyszła za mąż za Jana Kuleszę w 1889 roku. Ślub wzięli w Zuzeli. Ich potomkowie rozsiani są po Mazowszu i nadal utrzymujemy bliskie kontakty 
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
- Czajkowska_Joanna

W moim drzewie genealogicznym nazwisko Kulesza pojawia się kilkakrotnie. Do tej pory udało mi się opracować jednak jedynie jedną z gałęzi do doku 1817. Moi Kuleszowie zamieszkiwali w Starych Niziołkach/ Kulesze Kościelne.
Najstarszym znanym mi przodkiem był Walenty Kulesza, który poślubił Mariannę Zarzecką. Z pewnością mieli oni co najmniej dwoje dzieci: Stanisława oraz Mariannę.
Stanisław (1842-1897) poślubił Justynę Żajkowską. Mieli co najmniej dwoje dzieci: Tomasz Waleriana oraz Annę.
Marianna wychodziła dwa razy za mąż. I voto Gołaszewska II voto Babińska.
Najstarszym znanym mi przodkiem był Walenty Kulesza, który poślubił Mariannę Zarzecką. Z pewnością mieli oni co najmniej dwoje dzieci: Stanisława oraz Mariannę.
Stanisław (1842-1897) poślubił Justynę Żajkowską. Mieli co najmniej dwoje dzieci: Tomasz Waleriana oraz Annę.
Marianna wychodziła dwa razy za mąż. I voto Gołaszewska II voto Babińska.