Skrobisz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MarMat

Sympatyk
Nowicjusz

Skrobisz

Post autor: MarMat »

T: Nazwisko : SKROBISZ

Szukam informacji o rodzinie SKROBISZ z okolic Końskich
ElzbietaB

Skrobisz

Post autor: ElzbietaB »

witam. napisz kogo szukasz.mój dziadek pochodził z tamtych okolic
MarMat

Sympatyk
Nowicjusz

Skrobisz

Post autor: MarMat »

Witam, prawdopodobnie urodził się we wsi Grodzisko koło Radoszyc mój pradziadek Jan Skrobisz. Syn Michała i Józefy (nazwiska panieńskiego nie znam) Skrobiszów. Może ktoś kojarzy taką parę??
michalmilewski

Sympatyk

Re: Skrobisz

Post autor: michalmilewski »

Witam,

Nazwisko to występuje w rodzinie mojej żony, ale Skrobiszowie ci wywodzili się z okolic położonych jakieś 60-70 km na wschód od Radoszyc. Najstarszym znanym mi przedstawicielem tej linii był Antoni Skrobisz (ur. przed 1820 w Krępie Kościelnej), żonaty z Magdaleną Matak i mieszkający w Wygodzie (obecnie parafia Sienno). Wśród jego potomków, z których większość mieszkała w Wygodzie, nie było chyba Michała.

Mam wynik analizy DNA chromosomu Y dla przedstawiciela tej linii, wiec jeśli masz możliwość zrobienia podobnej analizy dla męskiego przedstawiciela Twojej rodziny Skrobiszów, to moglibyśmy ocenić, czy pochodzą od wspólnego przodka o tym nazwisku. Do końca grudnia jest właśnie świąteczna promocja w FTDNA na niektóre testy, więc może warto skorzystać z okazji (polecam test Y-DNA37 lub Y-DNA67):
http://www.familytreedna.com/group-join ... oup=polish

Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”