Mińsk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Jordanek_Stanislawa

Mińsk
Witam!
W moim drzewie natknęłam się na wujka urodzonego w Mińsku, który po wojnie został w Polsce. Chciałabym się coś więcej o nim dowiedzieć. Nazywał się Prozorowicz Mikołaj, podobno był nauczycielem. Do kogo mam się zwrócić.
Stanisława Jordanek
W moim drzewie natknęłam się na wujka urodzonego w Mińsku, który po wojnie został w Polsce. Chciałabym się coś więcej o nim dowiedzieć. Nazywał się Prozorowicz Mikołaj, podobno był nauczycielem. Do kogo mam się zwrócić.
Stanisława Jordanek
Re: Mińsk
Jordanek_Stanislawa pisze:Witam!
Stanisława Jordanek
Obecnie w Mińsku mieszkają 3 osoby o nazwisku Prozorowicz, można do nich napisać, podając co się wie o wujku. Wypadałoby ustalić daty i konkretne koneksje rodzinne, wujek czyli kto?
ПРОЗОРОВИЧ А А 2580713 ОДИНЦОВА УЛ. 31/1 102
ПРОЗОРОВИЧ Т В 2093652 ФЕДОРОВА УЛ. 11/1 37
ПРОЗОРОВИЧ Т В 2566067 ЛЮКСЕМБУРГ УЛ. 140 5
http://www.nomer.org/minsk/
A w Polsce to z wieku wujka można by coś ustalić jeszcze, kiedy małżeństwo, zgon, gdzie?
W Polsce 64 osoby o tym nazwisku:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/prozorowicz.html
Łucja
- Jordanek_Stanislawa

Witam!
Bardzo dziękuje za pomoc, teraz będę wiedziała jak szukać i gdzie. Myslałam, że wystarczy pozbierać dane od rodziny, zbudować drzewo i na tym koniec. Pomyliłam się, zrobiłam dopiero pierwszy krok. Muszę poczytać forum i pracować dalej. Wujek, chyba dobrze nazwałam męża mojej ciotki, siostry ojca.
Jeszcze raz dziękuję
Stanisława Jordanek
Bardzo dziękuje za pomoc, teraz będę wiedziała jak szukać i gdzie. Myslałam, że wystarczy pozbierać dane od rodziny, zbudować drzewo i na tym koniec. Pomyliłam się, zrobiłam dopiero pierwszy krok. Muszę poczytać forum i pracować dalej. Wujek, chyba dobrze nazwałam męża mojej ciotki, siostry ojca.
Jeszcze raz dziękuję
Stanisława Jordanek
Pozdrawiam, Stasia
-
KrystynaJovanovic

http://www.nomer.org/minsk/fio_%D0%B7%D ... ber_1.htmlKrystynaJovanovic pisze:Witam Lucjo,
Czy mozesz sprawdzic nazwsiko Zapolski?
Z gory dziekuje
Krystyna
Łucja
-
KrystynaJovanovic

Nie zwrocilam uwagi poczatkowo na link w Twoim tekscie.
Teraz go wlasnie uzylam i sama znalazlam:)))))
Krystyna
Teraz go wlasnie uzylam i sama znalazlam:)))))
Krystyna
-
julia_jarmola

Dobry wieczór.
Powyżej było pytanie o nazwisko Zapolski, a ja pozwolę sobie zapytać o nazwisko Downar - Zapolski z Mińska.Czy w wykazie jacyś są?
Córka Felicjana Downar - Zapolskiego urodzonego w Mińsku od lat bezskutecznie poszukuje jego metryki urodzenia (zmarł po wojnie).
Kolejne pytanie dotyczy modystek w Mińsku przed wojną, gdzie można znaleźć wykaz pracowni rzemieślniczych?
Trzecie - czy spisy parafian z końca XIX.w. kościołów w Mińsku są gdzieś osiągalne?
Pozdrawiam,
Julia.
Powyżej było pytanie o nazwisko Zapolski, a ja pozwolę sobie zapytać o nazwisko Downar - Zapolski z Mińska.Czy w wykazie jacyś są?
Córka Felicjana Downar - Zapolskiego urodzonego w Mińsku od lat bezskutecznie poszukuje jego metryki urodzenia (zmarł po wojnie).
Kolejne pytanie dotyczy modystek w Mińsku przed wojną, gdzie można znaleźć wykaz pracowni rzemieślniczych?
Trzecie - czy spisy parafian z końca XIX.w. kościołów w Mińsku są gdzieś osiągalne?
Pozdrawiam,
Julia.
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:16 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
julia_jarmola

-
julia_jarmola

-
Wladzislaw

- Kontakt:
Rod Downarow (Zapolskich-Downarow) dawna, ale w wiekszej czesci uboga bialoruska szlachta, ma wiele galezi. Jedno imie Felicjan - to bardzo male, zeby czegos powiedziec. Jakie imie ojca tego Felicjana, imie mamy nazwisko panienskie? Jaki rok urodzeni? Bracia, siosty?julia_jarmola pisze:Corka Felicjana Downar - Zapolskiego urodzonego w Minsku od lat bezskutecznie poszukuje jego metryki urodzenia (zmarl po wojnie).
Nie. Jest spisy mieszczan.julia_jarmola pisze:1. Czy istnieje wykaz pracowni rzemieslniczych w przedwojennym Minsku.
Nie zachowali sie.julia_jarmola pisze:2. Gdzie szukac spisow parafian Minska na przelomie XIX i XX w.
Jak nazwisko oficyjnie z przydomkem, to mozemy pomyslac, ze byli zatwerdzony w szlachectwie rossyjskim.
Pani moze przeczytac moj artykul o Downarach i najwiecej znanej osobie z tego rodu:
Вяроўкін-Шэлюта Ў. Мітрафан Доўнар-Запольскі і род Запольскіх-Доўнараў гэрбу “Побуг”
Pozdrawiam,
Wladzislaw.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
julia_jarmola

Dobry wieczór!
Bardzo dziękuję za informacje.
Wielka szkoda, że nie ma spisu parafian.
Dokładne informacje o Mitrofanie Downar - Zapolskim zainteresowana osoba posiada.
I chciałabym sprostować błąd zawarty w moim pierwszym wpisie.
Otóż pani bezskutecznie poszukuje metryki chrztu swojego ojca :
Felicjana Sawińskiego, urodzonego w roku 1886 ( prawdopodobnie w Mińsku), syna Juliusza Sawińskiego i Karoliny Downar - Zapolskiej
Nie wie, gdzie ma jeszcze skierować swoje kroki, do jakiego urzędu. Archiwum w Mińsku odpowiedziało, że nie ma.
Pozdrawiam,
Julia.
Bardzo dziękuję za informacje.
Wielka szkoda, że nie ma spisu parafian.
Dokładne informacje o Mitrofanie Downar - Zapolskim zainteresowana osoba posiada.
I chciałabym sprostować błąd zawarty w moim pierwszym wpisie.
Otóż pani bezskutecznie poszukuje metryki chrztu swojego ojca :
Felicjana Sawińskiego, urodzonego w roku 1886 ( prawdopodobnie w Mińsku), syna Juliusza Sawińskiego i Karoliny Downar - Zapolskiej
Nie wie, gdzie ma jeszcze skierować swoje kroki, do jakiego urzędu. Archiwum w Mińsku odpowiedziało, że nie ma.
Pozdrawiam,
Julia.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Ojciec 1886 roku urodzenia, hm…
Kopja metryki moze byc wlaczona do teki rodu w zespole Minskiego dworzanskiego zebrania (archiwum w Minsku) albo do teki w zespole Heroldji (archiwum w Sankt-Petersburgu).
Potrzebnie prowadzic badania genealogiczne.
Pozdrawiam,
Wladzislaw.
Kopja metryki moze byc wlaczona do teki rodu w zespole Minskiego dworzanskiego zebrania (archiwum w Minsku) albo do teki w zespole Heroldji (archiwum w Sankt-Petersburgu).
Potrzebnie prowadzic badania genealogiczne.
Pozdrawiam,
Wladzislaw.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
julia_jarmola