Takiego nazwiska nie znalazłem w spisie imiennym.Bettina pisze:Dziękuje za odpowiedź, a może Kornicki od huty szkła z innego postu tutaj figuruje???
Aktywność przemysłowo-handlowa Twoich przodków w Rosji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Aftanas_Jerzy

- e_karczmarczyk

Witam.
Czy jest może Stefan Tkaczuk w Sarnach albo w Łucku? Resaurację miał, nie wiem, czy tu pasuje.
A może kupcy z okolic Łucka Gonczarowie (Gonczar, Gonczarow albo Gonczarowski)?
Jeżeli Kielce tu się łapią, to interesuje mnie również Gąsiorowski i Olszański.
Czy jest może Stefan Tkaczuk w Sarnach albo w Łucku? Resaurację miał, nie wiem, czy tu pasuje.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
- jarymi

Dzięki za sprawdzenie. Szukam wszelkich wątków bo bardzo mnie ciekawi skąd w naszym nazwisku ( katolickie pochodzenie od 1737 r.) tyle imion żydowskich.
dziekuję jeszcze raz
dziekuję jeszcze raz
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
- Aftanas_Jerzy

Witam!e_karczmarczyk pisze:Witam.
Gonczarowski, Gonczarski - brak nazwisk w wykazie
Gonczarow - jest 28 osób w różnych rejonach Rosji - może podasz jakieś ograniczniki?
Gąsiorowski Józef s. Andrzeja - właściciel zakładu garbarskiego ?(14 rob.)
Warszawa, Wolska 48
Gąsiorowski Stanisław s. Władysława - właściciel sklepu galanteryjnego
Warszawa, Nowy Świat 11
Gąsiorowski Zygmunt s. Aleksandra - właściciel sklepu "Maszyny i narzędzia rolnicze"
Gubernia Połtawska, powiat Pyriatin, wieś i gmina Jagotino
Olszański Leonard s. Jakuba - właściciel restauracji
Płock, ul. Warszawska
Olszański Paweł s. Aleksego - właściciel sklepu bakalijnego
Gubernia Charkowska, powiat Charkowski, wieś i gmina Merefa
Tkaczuk - nazwisko nie wymienione w wykazie
Tkaczyński Piotr s. Franciszka - właściciel młyna
Gubernia Kaliska, Powiat Wieluń, wieś Lisowice, gmina Działoszyn
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Piotr_Juszczyk

- e_karczmarczyk

Jerzy, dzięki, ale przecież podałam
To jeszcze raz: Gąsiorowski i Olszański tylko w Kielcach
Gonczarow okolice Łucka, ostatecznie cały Wołyń
To jeszcze raz: Gąsiorowski i Olszański tylko w Kielcach
Gonczarow okolice Łucka, ostatecznie cały Wołyń
Pozdrawiam, Ela
- Aftanas_Jerzy

Witam!jarymi pisze:Dzięki za sprawdzenie. Szukam wszelkich wątków bo bardzo mnie ciekawi skąd w naszym nazwisku ( katolickie pochodzenie od 1737 r.) tyle imion żydowskich.
dziekuję jeszcze raz
Oto próba odpowiedzi na to pytanie:
Pochodzenie nazwiska Jankielewicz: od 'Jankel' zdrobnienie od Ya'akov, to od hebrajskiego 'akev' = 'pięta', tj imie biblijne nadane w związku z okolicznosciami urodzenia bliźniaków Ezawa i Jakuba opisane w St. Test. rozdz. 25, 26: "... zaraz potem ukazał się brat jego trzymajacy Ezawa za piętę, dano mu przeto imię Jakub". Na gruncie białorusko-ukraińskim, po dodaniu charakterystycznego zakończenia '-ewicz/-owicz' do podstawy 'Jankel' powstały nazwiska: Janklewicz, Jankielewicz, Jankielowicz.
Nazwiska takie przyjmowali Żydzi aszkenazyjscy w XVII-XVIII wieku, głównie z terenów W. Ks. Litewskiego w czasie konwersji na chrześcijaństwo, przeważnie wraz z nobilitacją (patrz też: "Nazwy osobowe Żydów"oprac. Magdalena Sitarz - PAN 2002 oraz B.O. Unbegaum "Russian Surnames" London 1972).
Mogło też być inaczej: nazwisko takie przyjmowane było przez chrześcijan (Polaków, Litwinów, Rusinów) mieszkajacych głównie na tych terenach od przezwiska "jankiel' (nazwisko odapelatywne).
Podobne było pochodzenie nazwisk: Abramowicz, Abrahamowicz.
Są to więc 'wspólne' nazwiska, jak cały szereg nazwisk niemieckich. i polskich na -ski .
W nazwiskach rdzennie rosyjskich rzadko spotyka się podobne etymologie. A to głównie dlatego, że przed rozbiorami Polski, na terenach Rosji mieszkało bardzo mało Żydów, a zaraz po I rozbiorze Katarzyna II wprowadziła zakaz przemieszczania się Żydów na wschód od byłej granicy z Rzeczypospolitą (wyjątek dla bankierów i kupców I gildii).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

Piotr_Juszczyk pisze:Witam, czy są tam informacje o rodzinie Milbert z okolic Wąchocka? Tak samo Hutt, Neuman.
Nazwiska Hutt i Milbert w ogóle nie występują w wykazie.
Nazwisko Neuman występuje licznie, ale nie w okolicy Wąchocka. Umieściłem z dalszych rejonów (mogą być spokrewnieni):
Neuman Zelkin s. Abrahama - właściciel garbarni (15 rob.)
Kalisz, ul Wodna 407
Neuman Karol s. Karola - właściciel młyna wodnego
Powiat Kalisz, wiś i gmina Żydów
Neuman Emil s. Edwarda - właściciel krochmalni (11 rob.)
Gubernia Piotrkowska, Zgierz
Neuman Edward s. Edwarda - właściciel krochmalni parowej (18 rob)
Łódź, ul. Północna 29
Neuman Emil s. Henryka - właściciel przędzalni wełny (36 rob.)
Łódź, ul Podzagajna
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

- e_karczmarczyk

-
Otocki_Ryszard

- Aftanas_Jerzy

-
Otocki_Ryszard

-
Plucinska_Malgorzata
Bardzo prosiłabym o obu Knaapów. Oni raczej "piszą się" przez dwa "a", a nie dwa "p".j_aftanas pisze:1.Wierzbickiego Andrzeja brak w wykazie. Są o innych imionach:Plucinska_Malgorzata pisze:W Petersburgu działała rodzina Knaap.
Interesują mnie też zapisy o Andrzeju Wierzbickim.
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie tych osób?
Pozdrowienia z Warszawy.
M.P.
- Antonina c. Romana
- Bolesław s Ludwika
- Marcin s. Stanisława
- Zygmunt s. Jakuba
- Teodor s. Aleksandra
- Feliks s. Polikarpa
- Jakub s. Stanisława
Firmy:
- B. Wierzbicki i Co
- Henryk Wierzbicki i Co