Goszczyn,woj.mazowieckie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

poldecorwin

Sympatyk

Goszczyn,woj.mazowieckie

Post autor: poldecorwin »

Witam czy moze ktos z forumowiczow ma dostep do ksiegi chrzttow parafii Goszczyn z roku 1911- poszukuje aktu urodzenia Anieli Opara corki Adama.

dzieki

Pol
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Goszczyn,woj.mazowieckie

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

z aktu ur. 41/1911
Aniela Opara urodziła się 13.02.1911 jako córka Adama Opary l. 38 i Anny z domu Mysiak l. 40, oboje z Piekart.
Na marginesie aktu jest umieszczony dopisek, że Aniela w dniu 25.05.1931 zawarła związek małżeński z Władysławem Kłosińskim w Przybyszewie.

Pozdrawiam
Bronisław
poldecorwin

Sympatyk

Goszczyn,woj.mazowieckie

Witam dziekuje bardzo za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie czy moze Pan zerknac na chrzestnych oraz zawod Adama kim byl...?

pozdrawiam
Pol
poldecorwin

Sympatyk

Goszczyn,woj.mazowieckie

Przepraszam za klopot ale mam jescze jedno zapytanie dotyczace tej rodziny czy jan opara urodzony 1907 rok akt 120 i Jozef opara urodzony 1905 akt nr 108 to synowie Adama i Anny ? Byc moze Zofia Opara zmarla 1909 akt 82 to corka Adama badz matka?
Interesuje mnie czy w latach 1900/1911 wystepuje wiecej potomkow Adama i Anny Oparow?

Dziekuje za wyrozumialosc i pomoc

Pol
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Goszczyn,woj.mazowieckie

Odpowiadam kolejno.
Adam Opara w akcie urodzenia Anieli ma wymieniony zawód ziemliedielec -> gospodarz. Chcrzestnymi byli Józef Szmit(?) i Marianna Wójcik.
Jan i Józef są synami Adama i Anny. Ich córką jest także Zofia, która żyła 7 dni. Na ich wszystkich aktach urodzenia zawód ojca Adama jest wymieniony już jako służący w Lekarcicach.
W latach 1900-1911 inni urodzeni o nazwisku Opara nie występują w aktach Goszczyna.
Pozdrawiam
Bronisław
poldecorwin

Sympatyk

Goszczyn,woj.mazowieckie

Witam serdecznie dziekuje bardzo za pomoc , duzo mi to rozjasnilo w glowie.

Osmielam sie prosic o jeszcze jedna przysluge czy w wolnej chwili moze Pan zerknac czy nie ma przypadkiem aktu malzenstwa Adama i Anny - zakladajac ze w latach 1900/1905 nie mieli potomstwa a pierwsze dziecko urodzilo sie 1905 byc moze zawarli akt malzenstwa w latach 1903/1905 ?

pozdrawiam

Pol
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Goszczyn,woj.mazowieckie

Aktu małżeństaw brak w aktach Goszczyna. Wygląda na to, że była to rodzina napływowa i ślub został przez nich wzięty w innej parafii. Także brak aktów zgonu świadczy o tym, że wyemigrowali z tych stron. Trzeba więc dalszych informacji o członkach tej rodziny szukać gdzie indziej.
Nazwisko Opara pojawia się jeszcze raz w roku 1845 i dotyczy aktu urodzenia 109/1845 Andrzeja, syna Szymona i Doroty domo Jaroch zamieszkałych w Długowoli. Jest także akt ślubu z bardzo nieodległych czasów, ale nie mogę podać danych ze względu na ustawę o ochronie danych osobowych. Sądzę że wiesz o kogo może chodzić.
Pozdrawiam
Bronisław
poldecorwin

Sympatyk

Goszczyn,woj.mazowieckie

Witam ponownie dziekuje za pomoc.Poszukuje danych tej rodziny poniewaz Aniela Opara Klosinska zmarla w 1949 roku byla moja prababka , moj dziadek a jej syn Jozef Klosinski urodzony 1932 Sanki parafia Przybyszew zmarl w 1986 roku kidy mialem 8 lat wiec nie mam kogo spytac nikt z rodziny takze nie ma informacji zwazywszy ze moja matka jest z Francji i cale swoje zycie mieszkam we Frnacji - trudno mi szukac czegokolwiek na odleglosc.
W 1931 roku kidy Aniela wychodzial juz za maz jej ojciec nie zyl - tak przynajmniej widnieje w akcie slubu jej - wiec pozostala matka Anna Opara zd . Mysiak kiedy zmarla ? Nie wiem. Byc moze napisze do USC w Promnej o pomoc i byc moze w latach 1911/1931 odnajde akt zgonu Adama. Co do jego zony Anny zd. Mysiak jest duzo aktow w Goszczynie na to nazwisko....np. 21/1892 zgonEleonory Mysiak....ale bez danych o rodzicach Anny nie moge nic odnalesc. Z tego co mi Pan napisal o wieku Anny kiedy urodzila Aniele - zakladamy ze urodzial sie w latach 1870/1873 byc moze w Goszczynie ? Badz w Przybyszewie skoro Aniela tam brala slub i znajdowala sie przy matce....?
Pozdrawiam

Pol
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Goszczyn,woj.mazowieckie

Nie wiem dlaczego przypuszczasz, że akt zgonu Adama może być w Promnej. Może masz ku temu jakieś przesłanki. Natomiast słusznie uważasz, że akt urodzenia Anny może być w Przybyszewie. Jestem członkiem zespołu, który indeksuje Przybyszew. Okres 1808-1825 jest zindeksowany i umieszczony w Metrykach, obecnie pracujemy nad okresem 1826-1850. Nie dysponujemy zdjęciami akt z Przybyszewa za lata późniejsze. Są w parafii, jak również w Archiwum w Grodzisku Mazowieckim. Ponieważ biorę udział w akcjach fotografowania ksiąg w tym Archiwum mogę Ci obiecać, że przy najbliższej okazji sprawdzę, czy w księdze urodzeń z r. 1871 jest akt urodzenia Anny.
Proponuję, abyśmy ew. dalszą korespondencję w tym wątku prowadzili na priv.
Pozdrawiam
Bronisław
poldecorwin

Sympatyk

Goszczyn,woj.mazowieckie

Witam,

przypuszczam ze moze byc akt zejscia w Promnej....troche to wysilku ale poszukiwania daja efekt ....wczesniej czy pozniej sie wszytko odnjadzie. Dziekuje za pamiec.

Pozdr.

Pol
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”