Przynaleznosc parafi i ksiegi metrykalne

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, maria.j.nie, elgra, elgra, kaphis, kaphis

Awatar użytkownika
Fenix

Sympatyk

Post autor: Fenix »

Jak ustalic czy parafia Łubieńko a co za tym idzie wioska Piotrówka (okolice pomiedzy JAslem i Krosnem) podlegala dawniej pod diecezje lwowska czy tez pod przemyska - parafia lezy na samej granicy diecezji

Jesli nalezala do diecezji lwowskiej to czy jest jakis spis metryk jakie sa w archiwum lwowskim

Z gory dziekuje
Janusz
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 22 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Nie określiłeś, w jakich epokach przynależność Cię interesuje - rozumiem więc, że od najstarszych zachowanych źródeł ;) Na forgenie podlinkowałem obszerne opracowanie o zmianach terytorialnych w Kościele polskim:
http://forgen.pl/viewtopic.php?f=51&t=798 (przedostatnia pozycja)

Tam znajdziesz odpowiedź.
Awatar użytkownika
Fenix

Sympatyk

Re:Przynaleznosc parafi i ksiegi metrykalne

Post autor: Fenix »

Dziekuje za informacje naprawde ciekawe pozycje - niestety wpisuje na kilka sposobow tytuly tych ksiazek i nic mi wyszukiwarka nie znajduje

Prosilbym o pomoc

Janusz
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 22 times
Kontakt:

Re:Przynaleznosc parafi i ksiegi metrykalne

Post autor: Bartek_M »

Przeczytaj uważnie mój wstęp do spisu tych artykułów - musisz się najpierw zarejestrować w Bibliotece Cyfrowej w Tarnowie. Tam uzyskasz dostęp do plików z książkami.
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”