Pałecznica
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pałecznica, gdzie szukać ? proszę o pomoc.
Witam,
czy ktoś z Państwa orientuje się w jakim archiwum mogą znajdować się księgi metrykalne par. św. Jakuba - Pałecznica, woj. małopolskie (dawniej kieleckie) Diecezja Kielecka.
W AP Kielce są tylko od 1861, w parafii św. Jakuba od 1826 r. z jedynym rocznikiem małżeństw z 1797.
W AD Kielce, gdzie być powinny, ich nie ma.
Interesują mnie księgi sprzed 1826 r.
Proszę o podpowiedź, gdzie szukać? Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Bożenna
czy ktoś z Państwa orientuje się w jakim archiwum mogą znajdować się księgi metrykalne par. św. Jakuba - Pałecznica, woj. małopolskie (dawniej kieleckie) Diecezja Kielecka.
W AP Kielce są tylko od 1861, w parafii św. Jakuba od 1826 r. z jedynym rocznikiem małżeństw z 1797.
W AD Kielce, gdzie być powinny, ich nie ma.
Interesują mnie księgi sprzed 1826 r.
Proszę o podpowiedź, gdzie szukać? Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Bożenna
Ostatnio zmieniony śr 07 gru 2011, 00:18 przez ozanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Parafia Pałecznica, gdzie szukać?
No cóż, skoro w samej parafii ich nie ma - może się nie zachowały.
Podpowiedzią może być historia diecezji kieleckiej.
Po powołaniu jej w 1805 skasowana w 1818 i przeniesiona do Sandomierza. Może warto poszukać tam?
Było jeszcze coś takiego jak część diecezji krakowskiej w granicach Królestwa Polskiego zwana potocznie diecezją krakowsko-kielecką.
Co do akt cywilnych warto byłoby zainteresować się sąsiednimi parafiami, czy i gdzie znajdują się ich akta sprzed 1826 i tam też szukać Pałecznicy.
Maże cały rejon tych akt nie ma, bo spłonęły zaginęły składowane w jednym miejscu, typu sąd pokoju, lub inne archiwum.
Ja mam taki problem z aktami z moich parafii, gdzie duplikatów cywilnych brak już od 1890 (podejrzewam właśnie pożar sądu pokoju), a kościelne archiwa póki co niedostępne.
Podpowiedzią może być historia diecezji kieleckiej.
Po powołaniu jej w 1805 skasowana w 1818 i przeniesiona do Sandomierza. Może warto poszukać tam?
Było jeszcze coś takiego jak część diecezji krakowskiej w granicach Królestwa Polskiego zwana potocznie diecezją krakowsko-kielecką.
Co do akt cywilnych warto byłoby zainteresować się sąsiednimi parafiami, czy i gdzie znajdują się ich akta sprzed 1826 i tam też szukać Pałecznicy.
Maże cały rejon tych akt nie ma, bo spłonęły zaginęły składowane w jednym miejscu, typu sąd pokoju, lub inne archiwum.
Ja mam taki problem z aktami z moich parafii, gdzie duplikatów cywilnych brak już od 1890 (podejrzewam właśnie pożar sądu pokoju), a kościelne archiwa póki co niedostępne.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Re: Pałecznica, gdzie szukać?
Bożenko, skad masz tą informację?ozanka pisze:w parafii św. Jakuba od 1826 r.
Ja mam akt chrztu z Pałecznicy z 1819 r. i wiem napewno, że księga ta jest w parafii...
Pozdrawiam
Justyna
Witam,
bardzo, bardzo dziękuję Justynce i Darkowi.
Darku, może ten Sandomierz to dobry trop. W projekcie kieleckim był fotografowany AD Sandomierz, ale tam nie ma Pałecznicy.
Justynko, byłam kilkakrotnie w par. Pałecznica. Wiem co tam jest. Ja koniecznie potrzebuję urodzenia z 1800-1802. No może być jeszcze rok wcześniej i rok później.
Pozdrawiam
Bożenna
bardzo, bardzo dziękuję Justynce i Darkowi.
Darku, może ten Sandomierz to dobry trop. W projekcie kieleckim był fotografowany AD Sandomierz, ale tam nie ma Pałecznicy.
Justynko, byłam kilkakrotnie w par. Pałecznica. Wiem co tam jest. Ja koniecznie potrzebuję urodzenia z 1800-1802. No może być jeszcze rok wcześniej i rok później.
Pozdrawiam
Bożenna
To nieco zmienia postać rzeczy, albowiem o ile z lat 1809-1825 można się spodziewać cywilnych ksiąg, obok ksiąg religijnych, o tyle przełom XVIII i XIX wieku, to już tylko księgi religijne były sporządzane. Czyli poza wyjątkowymi zbiegami okoliczności, pozostaje parafia, AD lub inne kościelne archiwum.ozanka pisze:Ja koniecznie potrzebuję urodzenia z 1800-1802.[/b]
Pamiętajmy też, że początek XIX wieku, to wojny napoleońskie. Fakt, że zachował się rocznik z 1819 nie oznacza, że są wcześniejsze.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Pałecznica, gdzie szukać ? proszę o pomoc.
Witam,
Darku, masz rację że pozostają tylko archiwa kościelne.
Tak ogólnie to straszny problem jest z księgami z Pałecznicy. W parafii są wcześniejsze pojedyncze roczniki i od 1826 komplet.
W AP Kielce od 1861.
W AD Kielce nie ma nic.
Więc gdzie, gdzie one są???
Nie przyjmuję do wiadomości
, że nigdzie nie ma lat 1800-1802.
Może ktoś z Państwa ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Bożenna
Darku, masz rację że pozostają tylko archiwa kościelne.
Tak ogólnie to straszny problem jest z księgami z Pałecznicy. W parafii są wcześniejsze pojedyncze roczniki i od 1826 komplet.
W AP Kielce od 1861.
W AD Kielce nie ma nic.
Więc gdzie, gdzie one są???
Nie przyjmuję do wiadomości
Może ktoś z Państwa ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Bożenna
Pałecznica
Dzień dobry,
czy akta ww parafii - obecnie woj. małopolskie- są gdzieś dostępne w internecie? Interesują mnie lata 1835- 1855.
W AP Kielce są, ale dopiero od 1861 roku.
pozdrawiam
Basia
czy akta ww parafii - obecnie woj. małopolskie- są gdzieś dostępne w internecie? Interesują mnie lata 1835- 1855.
pozdrawiam
Basia
Re: Pałecznica
Witam,Bibi pisze:Dzień dobry,
pozdrawiam
Basia
akt tej parafii nie ma nigdzie dostępnych ani w realu ani w Internecie.
W AP Kielce dopiero od 1861.
Pozdrawiam
Bożenna
Nie wiem o jaki okres pytasz? Tak czy inaczej tam jest bogactwoBibi pisze:Dziękuję za info.
A w Parafii ?
Basia
Pozdrawiam
Bożenna
Basiu,Bibi pisze:lata 1835- 45. Szukam aktu zgonu: Adam Nowaczyński.
pozdrawiam
Basia
nie ma Adama Nowaczyńskiego. Takie nazwisko się tam nie pojawia. Zresztą zobacz sama:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Pozdrawiam
Bożenna
Metryki w Pałecznicy
Czy zasoby Pałecznicy się "otworzyły" w bardziej dostępny sposób.
Ostatnio dokonałem podboju w 2015r, ale z miernym efektem
Szukam skoligaconego ze mną Macieja Gawel(Ł) po mariażu w 1834r. z Marianną Dąb ek(-ówną ).
W tamtym czasie wiele pomogała "ozanka"-Dzięki raz jeszcze
konrad
Ostatnio dokonałem podboju w 2015r, ale z miernym efektem
Szukam skoligaconego ze mną Macieja Gawel(Ł) po mariażu w 1834r. z Marianną Dąb ek(-ówną ).
W tamtym czasie wiele pomogała "ozanka"-Dzięki raz jeszcze
konrad
Metryki w Pałecznicy
Witam
A może to Adam Nowaczyński zmarły w 1844 roku w Warszawie w par. Nawiedzenia NMP i tam biorący ślub w 1839. Wcześniej mający dzieci urodzone w Warszawie.
A może to Adam Nowaczyński zmarły w 1844 roku w Warszawie w par. Nawiedzenia NMP i tam biorący ślub w 1839. Wcześniej mający dzieci urodzone w Warszawie.