Nazwisko: Zielinski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Petrax

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Petrax »

Moi przodkowie wywodzą się z okolic Kozienic - Nowa Wieś Kozienicka, parafia Świerże Górne. 2xpradziadek Jan Zieliński (ożeniony z Karoliną z d. Kostecka) i jego syn Antoni, urodzony 1876r.
Czy ktoś jeszcze posiada tych przodków w swoim drzewie?

Pozdrawiam
Daniel Zieliński
magnowa

Sympatyk
Legenda

Post autor: magnowa »

Witam!
Ja szukam mojej 3 x prababci Anna Zielińskiej urodzonej w latach 1834- 1837.
Nie wiem gdzie się urodziła i gdzie brała ślub ale mieszkała w Ozorkowie i wyszła za mąż za Józefa Szyndlera.
Pozdrawiam
Małgorzata
zielas

Sympatyk

Post autor: zielas »

Witam. W tym wątku jest conieco o moich Zielińskich.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml
magnowa

Sympatyk
Legenda

Post autor: magnowa »

Dzięki za podpowiedź ale moja Zielińska Anna urodziła się ok. 1834-1837 w Przedacz tak jest napisane w akcie zgonu, Przedacz jest już zindeksowany a jej tam nie ma. Teraz tylko muszę znaleźć akt ślubu tylko nie wiem gdzie - Zielińskich jest tak dużo?
Małgorzata
wasiliki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wasiliki »

Również w moim drzewie występują Zielińscy.Moim praprapradziadkiem byŁ Jacek (Jacenty) Zieliński s. Tomasza i Anny. Mieszkał w Górce (Górka) parafia Babice. Miał dwie zony - pierwsza - Agnieszka Krzysiak, druga - Magdalena Sawicka (moja praprapra).
Danka
Poszukuję: Szaja, Kowal - Szastarka; Rozner - Warszawa; Chrzanowski - Winnica; Rzeczkowski - Skoroszki Krzyczki; Durkowski, Milewski, Sobieszczański - Warszawa; Albrycht - Lubatowa; Pięciak, Ufnalski, Leszczyński, Cywiński
tomkrzywanski

Sympatyk

Post autor: tomkrzywanski »

Zielinscy, adwokaci z Warszawy, to rodzina neofitow z judaizmu
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

magnowa pisze:Dzięki za podpowiedź ale moja Zielińska Anna urodziła się ok. 1834-1837 w Przedacz tak jest napisane w akcie zgonu, Przedacz jest już zindeksowany a jej tam nie ma. Teraz tylko muszę znaleźć akt ślubu tylko nie wiem gdzie - Zielińskich jest tak dużo?
Małgorzata
Oczywiście akt zgonu trzeba brać pod uwagę, ale nie dosłownie, bardzo często w akcie zgonu jest błędnie podana data urodzenia.
Przykład mój pradziadek Jakub urodził się w 1875r. a w akcie zgonu wstawiono 1850r.
Ostatnio przeszukiwałem ród mojej 2xprababci i okazało się, że jej brat w akcie zgonu ma wpisaną datę urodzenia 1849r. a faktycznie urodził się 1854r. Trzeba zawsze przeszukać nawet do 10lat w przód i w tył okolice daty wskazanej w akcie zgonu.
To wszystko i tak jest niczym w porównaniu do zapisu danych o moim 5xpradziadku gdzie w akcie urodzenia pierwszego dziecka wpisano, że ma 65lat, a w rzeczywistości miał 45lat pomylono się delikatnie o 20 lat.

Zielińskich bardzo dużo występuje w parafii Radzanów nad Wkrą, oraz w parafii Zielona koło Żuromina bo tam dziedziczyli. Sporo ich pewnie też w okolicznych parafiach tylko trzeba przeszukać.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
elababcia

Sympatyk

Post autor: elababcia »

Witam,
w moim drzewie jest dziadek Jozef Michal Zielinski syn Jana i Amalii zd. Bek
urodzil sie w Potycz parafia Czersk w 1865 r.
Szukam informacji o Janie Zielinskim, ktory byl kucharzem na dworze w Potyczy.
Pozdrawiam
ELababcia
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru 2011, 15:09 przez elababcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Elu:
1965?
jeśli sto lat wcześniej to ja też byłbym zainteresowany informacjami o majątku Potycz (nie tylko dlatego, że rzecz ciekawa, ale osobisto-genealogicznie)
w tym o przewijających się tam Zielińskich i Żylińskich (jedna z osób występuje jak się zdaje i jako Żylińska i jako Zielińska)
oraz zarządcy Dobrzyńskim i jego rodzinie (wiem, ze siostra zarządcy mieszkająca z nim/ u niego zmarła w Potyzy, akt zgonu namierzyłem)
nie udało mi się źródeł osobowych z Potyczy znaleźć, lustracje są (i ciekawe!) ale skupiają się na majątku trwałym nie HR:)

pozdrawiam i polecam się uwadze nie tylko Elababci ale ogólniej
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
elababcia

Sympatyk

Post autor: elababcia »

Witam,
Dla zainteresowanych fotografia dworu w Potyczy:
Wyszukiwarka : Google Chrome Images
Wpisac : Dwor w Potyczy
Znalazlam az trzy fotografie i link do strony internetowej.
Rowniez polecam sie osobom poszukujacym w Parafii Czersk i okolicy - poszukuje aktu slubu Jana Zielinskiego z Amelia Bek z ok 1865 roku.
Pozdrawiam
Elababcia
grara

Sympatyk
Adept

Post autor: grara »

Moja rodzina Zielińskich pochodzi z Jachimowic powiat konecki, potem osiedlili się w okolicach Grzymałkowa.
Pozdrawiam Grażyna
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Maria Zielińska zd. Obora (spowinowacona) żyła w XX wieku
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Wyczytałam w prasie, może komuś się przyda:
14 lutego 1873r. w Piotrkowie Tryb. zmarł przeżywszy 9 lat Jan Zieliński syn Franciszki i Aleksandra byłego rektora szkoły powiatowej w Mławie.
Dorota
Awatar użytkownika
Herbal_ela

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Herbal_ela »

Interesują mnie Zielińscy z Andrychowa i okolic.

pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Witam serdecznie,
Zielinscy - parafia Rakow (kieleckie) spokrewnieni z Jardelami (Jardel) przelom XVIII i XIX wieku
Zielinscy - parafia Zelazna (lodzkie) spokrewnieni z Madejami (Madej) I-sza polowa XIX wieku
Chetnie wymienie informacje.
Pozdrowienia,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”