Nazwisko: Gliński

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=10563&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ivojag »

Witam,
moja 2xprababka Anna z d.Glińska, mąż Leon Makowski, prawdopodobnie z Żukowa pow.Grodzisk Mazowiecki. Może to ta sama gałąź :)

Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Z rodu książąt Glińskich pochodziła Helena - matka Iwana Groźnego. Dzieje tego rodu patrz http://pl.wikipedia.org/wiki/Gli%C5%84scy
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ivojag »

Może kiedyś się dokopię...kto wie :wink:

Pozdrawiam, Iwona
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Gliński - nazwisko to występuję również w mojej rodzinie. 3 razy pradziadkiem mojego małżonka był Gliński Marcin syn Karola i Marianny Padyskiej ur ok. 1783 roku w Piotrowicach w guberni siedleckiej, zmarły 24.08.1868 roku w Warszawie - zięć Jakuba Benika. Z różnych publikacji posiadam informacje iż w 1810 roku studiował na Uniwersytecie Warszawskim na Wydziale Prawa. W latach 1840-1846 był szefem kancelarii i ekspedycji w Radzie Administracyjnej Królestwa Polskiego. W 1837 roku otrzymał szlachectwo na podstawie posiadanego urzędu.
Z czworgu jego dzieci urodzonych w Warszawie odtworzyłam losy dwóch córek:
- Glińska Emilia 1824 - 1902 poślubiła Fabiana Chmurzyńskiego, zmarła bezpotomnie w Radomsku
- Glińska Klementyna 1828 - 1856 roku zmarła będąc panną w Warszawie
- Gliński Stanisław Karol 1822-1892 roku - prapradziadek męża zm. w Warszawie
- Gliński Seweryn Jakub 1820 - 1861 roku zm. w Ostrołęce

Gliński Seweryn Jakub miał troje dzieci, dwóch synów urodzonych w Warszawie :
- Henryk Ludwik ur 1853 zm w Odessie w 1905 roku - prawdopodobnie bezpotomnie (publicysta, księgarz..)
- Stanisław Michał ur 1857 roku - jego losów nie znam
- Maria ur w 1860 roku w Ostrołęce, z męża Anielska - jej losów również nie znam.

Prapradziadek Stanisław Gliński miał syna Eugeniusza 1852 - 1935 ur i zm w Warszawie.
córkę Jadwigę Marię ur 1866 w Warszawie , poślubiła Leopolda Lipowskiego (dwie córki Helena i Stanisława Lipowska)
córkę Zofię Emilię ur 1871 w Warszawie zm 1952 w Radomsku - prababcia.

Najprawdopodobniej synowie Seweryna Jakuba Glińskiego: Stanisław i Henryk mieszkali w Petersburgu, być może tam założyli rodziny i losów ich nie jestem w stanie odtworzyć. Datę śmierci Henryka Glińskiego odszukkałam w nekrologach " Kuriera Warszawskiego"
Te dość szczegółowe informacje o Glińskich podałam w nadziei, że może przypadkiem ktoś śledzi losy tej samej rodziny i uda mi się uzupełnić brakujące dane.
Dodam jeszcze, iż Eugeniusz Gliński poślubił Olimpię Lange ( 1855 - 1927) - nie wiem gdzie? , miał jedyną córkę Adelę, (1878 - 1944), która to poślubiła Jerzego Nipanicza (wyznania prawosławnego) - ślubu też nie odszukałam.

Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Glińscy byli też właścicielami Boniewa i Otmianowa na Kujawach, nie pamiętam w jakim okresie, ale jesli kogoś to ciekawi to poszukam.
Andrzej Wójtowicz
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Wysłałem wiadomość na priv o moich Glińskich także z okolic Błonia i Żukowa.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Post autor: artio »

Też mam w rodzinie ale Marianne Glińską, która poślubiła Aleksandra Kluszewskiego prawdopodbnie przed 1864 r. (w tym roku rodzi im się syn Paweł Kluszewski). Coś kojarzycie u siebie w drzewach?
Pozdrwiam
Paulina

Wróć do „Nazwiska”