Polecam Centrum Poszukiwań Genealogicznych w Rosji (on line)

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Polecam poszukiwanie w Rosji informacji genealogicznych o osobach w sprawnie i bezpłatnie działającym serwisie on line "Centrum Poszukiwań Genealogicznych" - Центр Генеалогических Исследований (Genealogical Research Center)
http://rosgenea.ru/?lin=about
Wpisywać trzeba nazwisko cyrylicą w wersji rosyjskiej. Dostępne są też do ściągnięcia za darmo (po zarejestrowaniu się) ciekawe pozycje przydatne genealogom w Bbibliotece Centrum. Jest też forum (kilka rodzajów).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
iwond

Sympatyk

Post autor: iwond »

Dziń dobry Panie Jurku,
Znalazłam swojego prapra i chciałabym dowiedzieć się więcej na jego temat ale nie wiem gdzie się zalogować aby ściągnąć więcej z biblioteki. Czy może mi pan podpowiedzieć na co nacisnąć, co prawda rosyjski jeszcze trochę pamiętam ale nie mogę znależć miejsca logowania.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
iwona
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Polecam Centrum Poszukiwań Genealogicznych w Rosji (on l

Post autor: tomaszi »

j_aftanas pisze:Polecam poszukiwanie w Rosji informacji genealogicznych o osobach w sprawnie i bezpłatnie działającym serwisie on line "Centrum Poszukiwań Genealogicznych" - Центр Генеалогических Исследований (Genealogical Research Center)
http://rosgenea.ru/?lin=about
Wpisywać trzeba nazwisko cyrylicą w wersji rosyjskiej. Dostępne są też do ściągnięcia za darmo (po zarejestrowaniu się) ciekawe pozycje przydatne genealogom w Bbibliotece Centrum. Jest też forum (kilka rodzajów).
Pozwoliłem sobie powiesić Twój post na fejsbukowych genealogach. ;)

------
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Co stanowi bazę źródłową tej wyszukiwarki?
Jak na razie, to powiela ona głównie wyniki z ukraińskiej książki telefonicznej, od dawna dostępnej on-line.

tomek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Forum jest świetne, np. tutaj Sawickich szukają, coś dla Juliana jak tu zajrzy może:
http://geneaforum.ru/r-s-s-s-r-r-s-s-r- ... 77073.html

Łucja
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

iwond pisze:Dziń dobry Panie Jurku,
Znalazłam swojego prapra i chciałabym dowiedzieć się więcej na jego temat ale nie wiem gdzie się zalogować aby ściągnąć więcej z biblioteki. Czy może mi pan podpowiedzieć na co nacisnąć, co prawda rosyjski jeszcze trochę pamiętam ale nie mogę znależć miejsca logowania.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
iwona
Witam!
Oto procedura rejestracji w skrócie:
1. Naciśnij w menu po lewej stronie ostatnią pozycję "Генеалогический форум"
2. U dołu jest napis: ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ. po nacisnięciu tej drugiej, ukazuje się tekst z opisem rejestracji, a z prawej u góry wybór języka (rosyjski lub angielski) .
3. Zatwierdzić zgodę na warunki, naciskając lewą wytłuszczona beleczkę i dalej jak zwykle.
4 Można wybrać trzy fora z menu, które ukazuje się po naciśnięciu beleczki ze strzałką i treścią "Список форумов".
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Tomek1973 pisze:Co stanowi bazę źródłową tej wyszukiwarki?
Jak na razie, to powiela ona głównie wyniki z ukraińskiej książki telefonicznej, od dawna dostępnej on-line.

tomek
Tomku !
Przeczytaj wstęp. Nie bazują na aktualnych książkach adresowo-telefonicznych. Sprawdź wpisując poszukiwane nazwisko cyrylicą, a przekonasz się, że nie masz racji.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Jerzy,
sposród ponad stu pięćdziesięciu wyników wyszukiwania z ukraińskiej książki telefonicznej, pokryły się dwa. Dotyczą one osób urodzonych przed 1917/1918. I to jest to zgodne z tym co przeczytałem we wstępie.
Nie wiem co jest bazą źródłową, jeśli chodzi o Rosję. Ale jeśli chodzi o tereny Ukrainy, to wyniki zapytania są zgodne ze wzmainkowaną przez mnie książką telefoniczną.
Spośród dziesiątek osób urodzonych przed 1917 na terenach Ukrainy i noszących jedno nazwisko, w bazie znalazły się tylko te dwie, które przed 1998 miały telefon. Te dwie osoby, to kobiety więc zarówno w książce jak i w bazie figurują pod nazwiskami swoich mężów, choć urodziły się przecież z innymi.
Nie jest to absolutnie żaden zarzut z mojej strony, tylko stwierdzenie faktu.

pozdrawiam -tomek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , dziękuje Jerzy i Łucjo za Sawickich , mam też dużo po rosyjsku od Tomka 1973 , a najwięcej się cieszę ze nareszcie mam odpis listu z Francji od Kajetana , też Sawicki , dotyczy naszego pochodzenia z czasów Jagiełły i potem przeniesienie się po konfederacji barskiej w lubelskie z Litwy - Mitruny i inne wsie , tamte wiadomości pokrywają się z nowymi i dwoma drzewkami które mam z Rosji od kuzyna , sięgają początku lat 1600 . Teraz się przydaje język rosyjski którego nie lubiłem w szkole , pamiętam jak napisałem po rusku polskimi literami na lekcji to nauczycielka chciała mnie wykreślić z dziennika ; pozdrawiam - Julian
PS. - Jerzy myślałem ze o mnie zapomniałeś , przeczytałem pocztę i się poprawiłem , napisałem też do Galiny Sawickiej w Rosji bo znam chyba tamtego Juliana i całą rodzinę jego , to jest także stryj Dymitra z Rosji który pisze do mnie , a tej rodziny Juliana szuka Galina .
Ostatnio zmieniony śr 07 gru 2011, 10:37 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Witam,

mam podobne odczucia, jak Tomek, jeśli chodzi o Ukrainę.

Tomek1973 pisze: Nie wiem co jest bazą źródłową, jeśli chodzi o Rosję.
Dostępne książki adresowe uzupełnione są księgami pamięci - głównie z dalekiej Rosji, dostępnymi m.in. na stronach Memoriału.

To też oczywiście nie zarzut. Z czasem może bazy zostaną uzupełnione o coś nowego. Ale póki co, największą wartością dodaną wydaje się forum.

Pozdrawiam

(-) Tomasz Wojtaszek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam Tomku!
Ta baza różni się od innych tym, że jest:
- bezpłatna, a daje takie same dane jak płatne serwisy genealogiczne rosyjskie.
- nie dubluje informacji adresowych (przynajmniej nie powinny) zgromadzonych w internetowych książkach adresowo-telefonicznych (np. http://www.nomer.org/allukraina/ , 'odnokłasniki' i inne nie zawsze aktualizowane),
- ma wyraźnie określony zakres chronologiczny (urodzeni przed 1917/18) i geograficzny,
- systematycznie i dynamicznie przyrasta ilość pozycji |(osób) dodawanych do bazy oraz nowych użytkowników (patrz rating http://new-top.mail.ru/visits?)id=1355965&period=0&date=2011-10-25&
- jest prosta w obsłudze, na przykład w porównaniu z bazą http://mall.maximum2011.net/surname2/,
- z założenia nie prowadzi selekcji i nie kwalifikuje kogo umieścić w bazie, a kogo pominąć.
Jest to jedno z narzędzi i na pewno nie jest i nie może być uniwersalnym źródłem informacji o poszukiwanych osobach z przeszłości. Chyba takiego nie będzie tak szybko.
I tak w końcu dostajemy tylko namiar do poszukiwania źródłowych informacji zarchiwizowanych centralnie lub terenowo np w Archiwach Państwowych (tak jest też w Memoriale).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

j_aftanas pisze: Ta baza różni się od innych tym, że jest:
- bezpłatna, a daje takie same dane jak płatne serwisy genealogiczne rosyjskie.
Póki co udało się wykazać, że dwa serwisy BEZPŁATNE (Memoriał i nomer.org) oferują to samo.
- nie dubluje informacji adresowych (przynajmniej nie powinny) zgromadzonych w internetowych książkach adresowo-telefonicznych (np. http://www.nomer.org/allukraina/ , 'odnokłasniki' i inne nie zawsze aktualizowane),
O pierwszym - już pisałem; drugi - to serwis społecznościowy (jak nk.pl czy facebook), więc cudów się po nim nie należy spodziewać.
- ma wyraźnie określony zakres chronologiczny (urodzeni przed 1917/18) i geograficzny,
A któremu z innych bezpłatnych tego brakuje?
- systematycznie i dynamicznie przyrasta ilość pozycji |(osób) dodawanych do bazy oraz nowych użytkowników (patrz rating http://new-top.mail.ru/visits?)id=1355965&period=0&date=2011-10-25&
Być może, ale podany przez Ciebie link nie działa, więc potwierdzić tego nie mogę. Pisałem zresztą wcześniej, że z czasem mogą się rozwinąć.

- jest prosta w obsłudze, na przykład w porównaniu z bazą http://mall.maximum2011.net/surname2/,
No ta ostatnia akurat, powinna być jeszcze trudniejsza w obsłudze (mniejsze straty ponieśliby uczciwi acz naiwni użytkownicy). Pozwolę sobie na crossposta: http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 549#106549
- z założenia nie prowadzi selekcji i nie kwalifikuje kogo umieścić w bazie, a kogo pominąć.
A to jest argument za czy przeciw tej bazie? Google czy Yandex też w zasadzie nie prowadzi selekcji.
Jest to jedno z narzędzi i na pewno nie jest i nie może być uniwersalnym źródłem informacji o poszukiwanych osobach z przeszłości. Chyba takiego nie będzie tak szybko.
I tak w końcu dostajemy tylko namiar do poszukiwania źródłowych informacji zarchiwizowanych centralnie lub terenowo np w Archiwach Państwowych (tak jest też w Memoriale).
Tu się zgadzamy. Kibicuję im (naprawdę!). Niech się rozwijają!

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam Tomaszu!
Przede wszystkim dziekuję Ci za szczegółowsze zainteresowanie tym tematem, bo tylko niewielka część wypowiedzi na naszym forum ma ostatnio głębszy wymiar i szerszy horyzont.

Na Twoje uwagi odpowiem w punktach:
1. Takie jak ten programy zcalające różne bazy danych opracowanych tematycznie komulują wybrane dane zgromadzone w innych bazach i przedstawiają je w jednolity zgodny z projektam sposób (w tym przypadku, dla wykorzystania do badań genealogicznych i opracowań historycznych). Taki jest ich cel i zaleta. Warunek powodzenia, to stały rozwój własnych zasobów już przetworzonych oraz wdrożenie planowanych usprawnień (rubrykowanie zbiorów, wybór wg dodatkowych kryteriów, np wg statusu społecznego - patrz poz. 1 menu). Ale to dopiero początek działalności - własna baza przyrasta o 200,000 osób co miesiąc. Zakres terytorialny obejmuje byłe Imperium Rosyjskiego.

2. Nowy serwis biograficznych i genealogicznych baz danych (RosGenea.ru) został przygotowany przez Centrum Badań Genealogicznych istniejące już od 1991. W latach 1992 -98 był wydawcą wspólnie z Instytutem Rosyjskiej Historii Rosyjskiej Akademii Nauka pisma dwujęzycznego "Historical Genealogy" (gł. redaktorzu: ks. Szachowski i ks. Szczerbatow), a w roku 2000 przygotowywał i wydał fundamentalne dzieło " Uralska ksiąga rodowodowa".

3. Ten serwis jest całkowicie bezpłatny. Oczywiście, że są inne bezpłatne serwisy w Rosji i na Ukrainie (albo częściowo płatne), ale genealogiczne serwisy z danymi obejmujacymi osoby urodzone w Rosji Carskiej udostępniają swoje informacje odpłatnie (np. Petergen, z którego danych korzystałem za opłatą).

Linki do korzystania z bezpłatnych baz sam umieszczałem na forum dla ułatwienia samodzielnego korzystania (np Memoriał, ukraiński Poszuk).

4. "Memoriał" jest w swoim zakresie tematycznym bezkonkurencyjny i jedyny, a jego zbiory są i powinny być włączane do poszukiwań prowadzonych z pomocą innych narzędzi (za obopólną zgodą).

5. Wyszukiwarka www.nomer.org, z której szeroko korzystam i umieszczam wyniki na forum, choć ma wiele danych zdeaktualizowanych lub niekompletnych, może być też wykorzystywana przez taki program zcalający, chociaż ja tego nie stwierdziłem analizując uzyskane wyniki w czasie własnych pilotowych prób. Może dlatego, że poszukiwane nazwisko nie występuje na Ukrainie.

6. Link do ritingu działa, pod warunkiem, że się wpisze w pole z podpowiedzią co zrobić adres stony http://rosgenea.ru/ . Adres IP komputera sam zostanie zidentyfikowany.

8. Google,Yahoo przeszukuje internetowe zasoby w takim zakresie jaki sprecyzuje użytkownik wpisując zadanie (są różnice w wynikach pracy poszczególnych wersji narodowych np. Google.pl, Google.fr).

9. Radzę skorzystać z tego narzędzia przydatnego do wstępnego etapu poszukiwań genealogicznych.
Mogę dać przykład własnych wyników uzyskanych w trakcie pilotowej próby zastosowania tego narzedia do poszukiwań ciągle odkładanych na później, a dotyczących rosyjskich członkach mojej rodziny ze strony matki. W "Spisie ofiar terroru politycznego w ZSRR" opracowanym przez "Memoriał" nazwisko wyświetla się: dla mężczyzn 414 razy, a dla kobiet 125 razy. Trudno selekcjonować dane w takiej ilości informacji. Mam już zrobiony wcześniej zarys powiązań rodzinnych z uwzględnieniem emigracji, ale teren Rosji XVIII i XIX wieku ma nadal luki. Dlatego skorzystałem z tej wyszukiwarki.

Program w swoich wynikach podaje liczbę mężczyzn 290, a zbiór korzystał z wyboru z nast. zasobów informacji:
- najwięcej z "Knig pamiati" i "Memoriału" (2/3 całości),
Pozostałe źródła:
- Общий список офицерских чинов русской императорской армии cоставлен по 1-ое Января 1909г. - skan tego spisu w formacie PDF jest dostępny w bibliotece programu,
- publikacja z 2000 r. autor: Степанов В.П. "Русское служилое дворянство 2-й пол. XVIII в.",
- Список по дозорной книге 1703 г.

Tak otrzymany zbiór poddałem szybkiej selekcji własnej w oparciu o informacje posiadane już wcześniej i częściowe uscislenia uzyskane z programu , który poleciłem w innym wątku. Skończyło sie to nast. wynikiem: redukcja do 55 osób.

Czeka mnie teraz dalsza selekcja, poszukiwanie i kompletowanie dokumentów genealogicznych (metryk, opisów służby).

Uwaga: Twoje zastrzeżenia dotyczące serwisu http://mall.maximum2011.net/surname2/, uwzględniłem w oddzielnym ostrzeżeniu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”