Sudyłków koło Szepietówki? Sudyłówka koło Łucka?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Sudyłków koło Szepietówki? Sudyłówka koło Łucka?

Post autor: e_karczmarczyk »

T: Sudyłków koło Szepietówki? Sudyłówka koło Łucka? Ratunku!

Znalazłam cmentarz, zadzwoniłam do kancelarii i przemili ludzie znaleźli mi w piwnicznym archiwum akt zgonu prababci. A w nim imiona rodziców: Paweł i Pelagia, data urodzenia 02.08.1881 i miejsce urodzenia Sudyłków.
Nazwiska rodziców niestety brak. Niby wszystko ok., mogę szukać tego Sudyłkowa, ale ogarnęły mnie wątpliwości.

Miejscowość ta leży daleko od Sarn, gdzie potem prababcia mieszkała, daleko od Łucka, w którym mieli restaurację. Podobno karmili tam liczną rodzinę prababci, aż w końcu zbankrutowali. Może to tylko legenda rodzinna, ale jakoś sytuuje rodzinę w okolicy Łucka.

Czy możliwe, żeby aż tak się pomylili w akcie zgonu? Czy raczej powinnam uwierzyć? A jeśli tak, to gdzie szukać akt z Sudyłkowa? Na pewno nie w Polsce. W Chmielnickim? W Kijowie?
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Marszycki

Sympatyk

Sudyłków koło Szepietówki? Sudyłówka koło Łucka? Ratunku!

Post autor: Marszycki »

Sudyłków w powiecie zasławskim był filia parafii w Zasławiu.Może do ksiąg Zasławia będzie latwiej dotrzeć?Może tm sa księgi Sudyłkowa?
Stefan
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Ha! Żeby to było takie proste! Po pierwsze nie wiem, gdzie są te księgi. Nie u nas raczej, bo to za kordonem. Po drugie czy to ta parafia? Prababcia jest pochowana w Warszawie na cmentarzu prawosławnym, więc chyba była prawosławna. Ale czy od początku, czy przeszła na prawosławie po ślubie? Na razie nikt tego nie wie.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Marszycki

Sympatyk

Proszę napisać tutaj
E-mail: ptnz@ptnz.org.ua
Strona: www.ptnz.org.ua
=======
Jak miałem podobny problem pomogli!

Stefan
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Dizeki, spróbuję. Najgorzej, że nie ma nazwiska, a w innych aktach, np. ślubu córek, są różne wersje: Gonczar, Gonczarowa, a nawet Gonczarowska. Ale o tym też mogę napisać, może mnie też będą mogli pomóc.
Ostatnio zmieniony śr 07 gru 2011, 23:33 przez e_karczmarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Ela
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Метрические книги костелов находятся в фондах римско-католических деканатов и
консисторий. Так, например, в Гос. архиве г. Киева хранится фонд Киево-Васильковского
римско-католического деканата (ф. 312; 1782-1915), Гос. архиве Ровенской обл.
- 4 фонда деканатов (1827-1907), Гос. архиве Хмельницкой обл. - фонд Подольской
римско-католической консистории (ф. 685; 1789-1920), Гос. архиве Волымской обл.
- 4 фонда деканатов (1703-1914) и фонд Луцкой епископской курии (ф. 33; 1920-1939),
Гос. архиве Винницкой обл. - Могилев-Подольской римско-католической дух. Консистории
(ф. 737; 1762-1869) и 5-ти деканатов (1772-1879), Гос. архиве Житомирской обл.-
Луцко-Житомирской римско-католической консистории (ф. 178; 1798-1920).
Na przykład:
Фонд 178 Опись 3 Дело 76
Метрические книги Полонской римско-католической церкви. Дописано позже: Белогородка, Заслав, Лабунь, Бутовцы, Острополь, Мирополь, Славута. Рождение, брак, смерть. 1861г.

Wychodzi na to, że rzymsko-kat. są w Żytomierzu. Namierzenie prawosławnych też nie będzie trudne.
t.
Marszycki

Sympatyk

A może chodzi o miejscowość Sudyłówka, gmina Szczurzyn, gromada Tychotyń powiat Łuck ????????
Stefan
wykaz miejscowości
http://wolyn.ovh.org/spis/s.html
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Ta koło Szepietówki może być prawdziwa:

http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html

Ł.
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Dzięki, Tomku. Mam nadzieję być w Żytomierzu w przyszłym roku, może uda mi się coś znaleźć.

Stefan, no właśnie, to mnie jakoś zmyliło. I ta rodzinna legenda o krewnych Anny spod Łucka.

Łucjo, jesteś wielka, juz dawno to mówiłam!
Pozdrawiam, Ela
Marszycki

Sympatyk

No to dzieki Łucji jesteśmy w domu!!
Stefan
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Chyba sie zgadza, bo w Łucku nikogo takiego nie ma.

No właśnie. W domu.
Muszę tam pojechać.
Ale po drodze trzeba najpierw zahaczyć o Sarny, bo tam leży pochowany pradziadek, mąż tej Anny. Potem Żytomierz, Berdyczów, Machnówka i jeszcze ten Sudyłków. To będzie długa wycieczka.
Na Bukowinę za Tkaczukiem też pojadę, ale już innym razem. Chociaż z tego Sudyłkowa to już nie tak dramatycznie daleko.
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”