nie wiem na ile tu laciny, ile czeskiego....
pozdrawiam serdecznie Beata
PS
w 1715 (jesli to ta sama) mieszka w Hodoninie - Gödingen
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Pani Beato,beatabistram pisze:Witam Was !
dzieki za pomoc !
ale czemu Rozena jest z duzej litery? no wlasnie mialam nadzieje, ze to bedzie rodzona
to mistri to moze mista- miejsca?
o rodzinie Stockhammer dowiedzialam sie tylko, ze byli w tej okolicy od 1710 ,wlascicielami zamku Pernstejn
Panie Romanie, a co dokladnie maja znaczyc te GVP, i co to jest ta Stula- po lacinie google pokazuje- szalenstwo, a po czesku tabela??? i odnosi sie do Katarzyny czy jeszcze do Marii?
a to "nazwisko" ??? na koncu jest postawiona kropka- czy to nie znaczy, ze to tylko czesc?
Bede szukac dalej aktow, moze sie jeszcze cos znajdzie..
pozdrawiam serdecznie Beata
PS
a moze byc,to Paryz? Pasyz? ze to Pany (panny, pani) z i wtedy ta nazwa
miejscowosci albo nazwisko?

Witam Beato,beatabistram pisze:Witajcie!
Bardzo dziekuje za odpowiedzi! Panie Romanie tez usmieszki sa oki
Edmundo , czyli myslisz , ze to Lipowe?
W tym akcie chodzilo tylko o ta Marie Cecylie, bo to jej szukam , jej pierwsza corka (tzn. pierwsza ktora znalazlam rodzi sie w 1715 ) i nazywa sie Antonia Rosalia, to moze faktycznie to trzecie imie Rosena czy to tez Rosalia ?
....Na jej miejscu stała (na jejim mistě stala)... czyli jak mysli pan Roman , ktos w jej zatepstwie byl na tym chrzcie???
i w ktorym miejscu jest ta panna- divka ?
Actapublica nie pokazuja mi Lipove
pozdrawiam Beata

no jak kopiuje Twoja Lipová- pokazuje mi Lipov+Strážnice - sv. Martin, - rejon hodoninEdmunda pisze: Lipová jest v actapublica(odmienia się w Lipové
)
ja tez bym przeczytala ta Katarzyna Elisabetha Feld(a,e)Malrom pisze: To nie jest nazwisko Kelda, tylko Felde,Feld, Felda . To nie jest litera K. To nie jest Lipovi. Pierrwsza litera to T druga natomiast r,
też proszę porownać literę r w innych słowach. Proszę sprawdzic miejscowość Tripodi, Tripovi ..

Pani Beato,beatabistram pisze:Witajcie!
wczoraj wieczorem dostalam , tez odpowiedz z czeskiego forum i tez przeczytano .. z Tasovic!
(niestety nie mialam wieczorem dostepu do genealodzy, ale dzisiaj bez problemu!)
Kat. Elis. przeczytano Felkin
Děkuji vám za vaši pomoc,
dzieki za pomoc , szukam dalej
pozdrawiam Beata