Niedawno zakończyłem przeglądanie mikrofilmów z AGAD pochodzącego ze zbioru ksiąg metrykalnych Archidiecezji Lwowskiej z okresu końca XVIII oraz pierwszej połowy XIX wieku. To pierwsze moje zetknięcie się z tak starymi aktami (dotychczas polegałem na pamięci krewnych i pojedynczych księgach udostępnianych podczas wizyt w parafiach). Stąd też na podsumowanie moich poszukiwań zrodziło się kilka pytań, które pewnie dla bardziej doświadczonych poszukiwaczy nie są tak trudne jak dla mnie
1) Do jakiego wieku w w/w okresie kobiety rodziły dzieci? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy narodziny dziecka po 40. lub 45. roku życia należy uznać za prawdopodobne czy raczej nie?
2) Dla jednej, tej samej osoby niejednokrotnie wiek zapisany w akcie ślubu i w akcie zgonu sugerują różne daty narodzin. Domyślam się, że w owym czasie raczej niezbyt przejmowano się liczeniem wieku
3) Podczas poszukiwań nie mogłem znaleźć aktu urodzenia jednego z moich przodków, pomimo, że z aktu ślubu znałem przybliżoną datę urodzenia i dane rodziców. Znalazłem kilka aktów urodzenia sióstr/braci natomiast dla tej jednej osoby aktu nie udało mi się odnaleźć. Czy jest tego jakieś racjonalne wyjaśnienie?
4) Ta sama osoba widnieje pod dwoma różnymi nazwiskami - w akcie urodzenia pierwszej córki występuje pod nazwiskiem Mroczkowska, w akcie urodzenia kolejnego dziecka już pod nazwiskiem Rzeczkowska. Jestem prawie pewny, że nie miała drugiego ślubu. Czy takie błędy są normalne i czy można ustalić, które nazwisko było prawdziwe?
5) Czy ktoś może zamawiał reprografie z AGAD w formie cyfrowej z mikrofilmów (skany do pdf) i może mi powiedzieć w jakiej jakości są one wykonywane w stosunku do jakości i czytelności mikrofilmów?
6) Jako ostatnia sprawa interesuje mnie gdzie jeszcze można szukać ksiąg parafialnych z tamtych okolic? Poszukiwania w bazie PRADZIAD wskazały mi tylko na akta znajdujące się w AGAD i obejmujące z grubsza lata 1778-1880. Czy jest możliwość, że gdzieś zachowały się akta wcześniejsze/późniejsze, jeśli tak to gdzie ich szukać?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc