Pytania po poszukiwaniach w Archiwum

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Niedawno zakończyłem przeglądanie mikrofilmów z AGAD pochodzącego ze zbioru ksiąg metrykalnych Archidiecezji Lwowskiej z okresu końca XVIII oraz pierwszej połowy XIX wieku. To pierwsze moje zetknięcie się z tak starymi aktami (dotychczas polegałem na pamięci krewnych i pojedynczych księgach udostępnianych podczas wizyt w parafiach). Stąd też na podsumowanie moich poszukiwań zrodziło się kilka pytań, które pewnie dla bardziej doświadczonych poszukiwaczy nie są tak trudne jak dla mnie :) zwracam się więc o pomoc w następujących kwestiach (wszystkie pytania dotyczą w/w okresu, parafia Dobrotwór, powiat Kamionka Strumiłowa, woj. tarnopolskie, rodziny chłopskie bądź robotników na majątkach):

1) Do jakiego wieku w w/w okresie kobiety rodziły dzieci? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy narodziny dziecka po 40. lub 45. roku życia należy uznać za prawdopodobne czy raczej nie?

2) Dla jednej, tej samej osoby niejednokrotnie wiek zapisany w akcie ślubu i w akcie zgonu sugerują różne daty narodzin. Domyślam się, że w owym czasie raczej niezbyt przejmowano się liczeniem wieku :) interesuje mnie natomiast czy rozbieżności te mogą sięgać kilkunastu lat, czy raczej jest to mało prawdopodobne? Oraz którą datę uznać za bardziej wiarygodną?

3) Podczas poszukiwań nie mogłem znaleźć aktu urodzenia jednego z moich przodków, pomimo, że z aktu ślubu znałem przybliżoną datę urodzenia i dane rodziców. Znalazłem kilka aktów urodzenia sióstr/braci natomiast dla tej jednej osoby aktu nie udało mi się odnaleźć. Czy jest tego jakieś racjonalne wyjaśnienie?

4) Ta sama osoba widnieje pod dwoma różnymi nazwiskami - w akcie urodzenia pierwszej córki występuje pod nazwiskiem Mroczkowska, w akcie urodzenia kolejnego dziecka już pod nazwiskiem Rzeczkowska. Jestem prawie pewny, że nie miała drugiego ślubu. Czy takie błędy są normalne i czy można ustalić, które nazwisko było prawdziwe?

5) Czy ktoś może zamawiał reprografie z AGAD w formie cyfrowej z mikrofilmów (skany do pdf) i może mi powiedzieć w jakiej jakości są one wykonywane w stosunku do jakości i czytelności mikrofilmów?

6) Jako ostatnia sprawa interesuje mnie gdzie jeszcze można szukać ksiąg parafialnych z tamtych okolic? Poszukiwania w bazie PRADZIAD wskazały mi tylko na akta znajdujące się w AGAD i obejmujące z grubsza lata 1778-1880. Czy jest możliwość, że gdzieś zachowały się akta wcześniejsze/późniejsze, jeśli tak to gdzie ich szukać?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Witam

Co mogę powiedzieć ze swojego doświadczenia:

1) Generalnie za graniczny wiek uznaje się 55 lat - czy porody po 45 roku życia matki należały do rzadkości nie wiem.

2) Takie rozbieżności wynikają z kliku faktów. W przypadku ślubu, obecnych było wiele bliskich osób (rodzina) i tutaj o wieku raczej pamiętano. Zgon mógł zgłaszać np. sąsiad, którego pojęcie o ważnych datach z życia zmarłego mogło być iluzoryczne. Dodatkowo, jak sam wspominasz samoświadomość ludzi w zakresie dat dotyczących ich samych była różna (zwłaszcza wśród niepiśmiennych). Czasami celowo zmieniano/podawano inne daty, aby osiągnąć jakiś cel bardziej lub mniej merytoryczny (np. czasami "sztucznie zmniejszano" różnicę wieku między młodymi przy ślubie, zdarzały się przypadki "odmładzania się" przez kobiety itp). Różnice z którymi się spotkałem to max 10 lat w obydwie strony.
Co do wiarygodności dokumentów - przyjmuje się za bardziej wiarygodny dokument powstały "bliżej w czasie" wydarzeniu którego dotyczy/o którym mówi/na który się powołuje, bezpośrednio lub pośrednio. Bezpośrednio - może być np akt chrztu, który zazwyczaj odbywał się kilka dni po narodzinach (ale zdarzały się też przypadki chrzczenia dzieci "hurtem" - starsze przy okazji chrztu najmłodszego (różnice nawet do kilku lat), zwłaszcza jeśli kościół parafialny znajdował się daleko od miejsca zamieszkania.
Tak więc w Twoim przypadku bardziej wiarygodna jest data urodzenia wymieniona w akcie ślubu od tej z aktu zgonu (także z punktu widzenia hronologii).

3) Mam podobny problem - nie wiem co jest przyczyną, może być ich kilka:
- urodziny i chrzest w innej parafii (rodzice czasowo wyjechali poza swe zwykłe miejsce zamieszkania)
- chrzest prawosławny u popa (bo księdza katolickiego nie było, do kościoła rz-kat. było dalej, bo prawosławny i katolicki były uważane na tym terenie/przez tych ludzi za równorzędne itp itd)
- chrzest "opóźniony" - przy okazji chrztu innego (młodszego) dziecka, nawet kilka lat od urodzenia
- data którą przyjmujesz jest błędna
- imię które przyjmujesz jest błędne (autentyczna historia - prababka (i cała jej najbliższa rodzina) do własnego ślubu nie wiedziała jak ma na imię. Wszyscy wołali ją od zawsze Stasia, a w księgach było Wincentyna...
(ok. 10 lat po jej ślubie, w metryce pogrzebowej swego ojca jest znów zapisana jako Stanisława - widocznie osoba która dyktowała imiona dzieci używała zwyczajowego Stasia)
- wiele innych przyczyn

4) Skąd ta pewność (tzn. czy masz dokumenty ją dające)?
Może zwykły błąd, może ta osoba posługiwała się dwoma nazwiskami/podwójnym nazwiskiem (vel).
Ustalić można - odnajdując inne dokumenty jej dotyczące.
A może to nie jest ta sama osoba?

6) Mormoni?
Dobrze gdybyś znał nazwy parafii/miejscowości.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

ad 1. Załóż, że w takim samym wieku jak dziś przy poczęciach naturalnych (czyli z pominięciem np. in vitro), nasz gatunek aż tak bardzo się nie zmienił :wink: , wzrosła jedynie przeżywalność dzięki medycynie i lepszym warunkom życia i opieki nad ciężarną.
ad 2. Jest prawdopodobne. Bardziej wiarygodna jest dana z aktu ślubu. Zgon mogła zgłaszać osoba nie znająca wieku zmarłego i przyjmowano na oko, stąd duże rozbieżności.
ad 3. Znałeś datę i rodziców, ale co z miejscem urodzenia, niekoniecznie to samo co rodzeństwa, kiedyś też wędrowano, chociaż mniej.
ad 4. Brałeś pod uwagę, że to mogą być dwie kolejne żony z tym samym imieniem? Ja mam taki przypadek z 3xprababką.
ad 5. Nie zamawiałem. Za to na co dzień oglądam cyfrówki z mikrofilmów mormonów i są wyśmienite, po większej dawce po prostu nie chce mi się oglądać tych z metryk na PTG, bo wydają się mdłe (no cóż, kompresja).
ad 6. Choćby u mormonów: http://www.familysearch.org/eng/library ... umns=*,0,0
Ten akurat zasób ma być chyba niedługo indeksowany przez Małopolskie TG w ramach projektu Galicja.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Dziękuję za pomoc, już mi się dużo rozjaśniło :)
ad. 1 i 2 - chyba wszystko już wyjaśnione
ad. 3 na pewno nie jest to błędna data ani chrzest gdziekolwiek indziej, jedyne co mogłoby pasować do moich poszukiwań to chrzest pod innym imieniem, tylko jak w tym momencie można dojść do prawdy?
ad. 4 możliwe, że to dwie żony, sytuacja w takim układzie rzeczy jest chyba nie do wyjaśnienia...
ad. 6 dziękuję za podpowiedź, mają akurat lata które mi pomogą dużo rozjaśnić:)
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Ad. 4 Mroczkowska czy Rzeczkowska? Stawiam, że to ta sama osoba. Jestem tego niemal pewien. Wyobraź sobie, ze ksiądz niedosłyszał, a osoba, która zgłaszała chrzest miała niewyraźną mowę? Oczywiście to tylko hipoteza, ale takie przypadki znam z własnych poszukiwań - ta sama osoba występowała pod czterema nazwiskami (Jarachowska, Jaroska, Jarosikowa, Rosicka). Co do pozostałych pytań, mam podobne zdanie jak moi przedmówcy.
Pozdrawiam. Paweł.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Ad1 Dość obszernie, temat późnych dzieci poruszony był na WTG
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... tki#p36953

Krystyna