Zdjecia grobow,a metryki w Genetece
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kiedys bedac na cmentarzu zrobilam pare zdjec starych nagrobkow.
Z ciekawosci sprawdzilam w Genetece,czy widnieja w niej nazwiska z tych nagrobkow.
Okazalo sie iz znajduja sie tam zarowno metryki zgonow jak i/albo urodzen.,
Zastanawia mnie,czy Komus przydalyby sie takie zdjecia do metryk i jak sie nimi podzielic.
Pozdrawiam
Sylwia
Z ciekawosci sprawdzilam w Genetece,czy widnieja w niej nazwiska z tych nagrobkow.
Okazalo sie iz znajduja sie tam zarowno metryki zgonow jak i/albo urodzen.,
Zastanawia mnie,czy Komus przydalyby sie takie zdjecia do metryk i jak sie nimi podzielic.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
Podbijam temat,moze jednak Ktos wyrazi swoje zdanie.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
Witam
myślę, że tak. Choć jest to trudne, bo nie zawsze można powiązać akt zgonu z cmentarzem, a tym bardziej z grobem. Sama mam kilka takich zdjęć ze Starych Powązek ale nazwiska nie pojawiają się w Genetece.
Ciekawa jestem opinii "fachowców".
Pozdrawiam
Joanna
myślę, że tak. Choć jest to trudne, bo nie zawsze można powiązać akt zgonu z cmentarzem, a tym bardziej z grobem. Sama mam kilka takich zdjęć ze Starych Powązek ale nazwiska nie pojawiają się w Genetece.
Ciekawa jestem opinii "fachowców".
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Moim zdaniem to dobry pomysł.
Może byłoby np. możliwe dodać przy indeksie z Geneteki jakiś znacznik (komentarz z nickiem osoby, która posiada zdjęcie grobu) ?
Sama mam sporo fotek najstarszych grobów w Piasecznie.
Pozdrawiam
A.
Może byłoby np. możliwe dodać przy indeksie z Geneteki jakiś znacznik (komentarz z nickiem osoby, która posiada zdjęcie grobu) ?
Sama mam sporo fotek najstarszych grobów w Piasecznie.
Pozdrawiam
A.
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Witam
Joanna ma rację,że to trudne , ale ja na własne potrzeby przy indeksacji Katedry Kielce - zaznaczam gwiadką , że mam zdjęcie grobu. Mam sfotografowaną - Gl. Aleję Cmentarza Starego- w Kielcach.Fotografuję tylko w sierpniu, gdy Archiwa mają przerwę urlopową. W tym roku ekipa fotopgrafująca będzie większa.
Na naszej stronie : www.genealodzy-kielce.pl w nekropoliach mamy ponad 8.000 indeksów z tabliczek nagrobnych z cmentarzy w Chicago . ale niestety nie można ich dołączyć do geneteki, gdyż jest na nich za mało danych.
Pozdrawiam, Kornelia Major
Joanna ma rację,że to trudne , ale ja na własne potrzeby przy indeksacji Katedry Kielce - zaznaczam gwiadką , że mam zdjęcie grobu. Mam sfotografowaną - Gl. Aleję Cmentarza Starego- w Kielcach.Fotografuję tylko w sierpniu, gdy Archiwa mają przerwę urlopową. W tym roku ekipa fotopgrafująca będzie większa.
Na naszej stronie : www.genealodzy-kielce.pl w nekropoliach mamy ponad 8.000 indeksów z tabliczek nagrobnych z cmentarzy w Chicago . ale niestety nie można ich dołączyć do geneteki, gdyż jest na nich za mało danych.
Pozdrawiam, Kornelia Major
-
Sawicki_Julian

Witam i mam pytanie do Pani Kornelii odnośnie starego cmentarza w Kielcach . Nawet tak myślałem , gdzie jest taki cmentarz w Kielcach i czy czasem nie ma tam grobu Sawickich ; Walenty z 1797 r. i jego wnuk Władysław z przed 1877 rok , żona Władysława Paulina Sawicka z Wołoszewskich mieszkała w Kielcach po tej dacie już jako wdowa i tam może być też pochowana . I drugie pytanie związane z Chicago , tam poszukuje Pruchnickich . Bardzo proszę o odpowiedź ,ważniejsza ta w Polsce . Pozdrawiam - Julian
- Kaczmarek_Aneta

Podbijam temat z pytaniem - w jaki sposób, jeśli w ogóle jest sens (moim zdaniem jest - czasem z nagrobka można wyczytać dodatkowe informacje) znakować przy akcie zgonu fakt, że posiada się zdjęcia nagrobka ?
Czy wystarczy zapisać to w uwagach, czy jest możliwy jakiś znacznik, np. ikonka z odniesieniem do nicka posiadacza fotografii.
Pytanie dotyczy zarówno Geneteki, jak i Metryk.
Pozdrawiam
Aneta
Czy wystarczy zapisać to w uwagach, czy jest możliwy jakiś znacznik, np. ikonka z odniesieniem do nicka posiadacza fotografii.
Pytanie dotyczy zarówno Geneteki, jak i Metryk.
Pozdrawiam
Aneta
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ad metryki: moim zdaniem jeśli zostaje wolne miejsce w polu uwagi to indeksujący może wpisać w dowolnej formie
jeśli widzi sens to nie ma chyba żadnego problemu, nie ma też wyraźnego powodu aby to unifikować, czyli narzucać wpisującemu formy przekazania informacji. Jedynym ograniczeniem jest długość pola -czyli ile zostanie miejsca po standardowym wypełnieniu na dodatkowe informacje
uwaga! pole jest nieprzeszukiwane, dostępne jedynie gdy już się znajdzie rekord
jeśli widzi sens to nie ma chyba żadnego problemu, nie ma też wyraźnego powodu aby to unifikować, czyli narzucać wpisującemu formy przekazania informacji. Jedynym ograniczeniem jest długość pola -czyli ile zostanie miejsca po standardowym wypełnieniu na dodatkowe informacje
uwaga! pole jest nieprzeszukiwane, dostępne jedynie gdy już się znajdzie rekord
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

Właśnie z uwagi na ograniczoną ilość znaków w polu UWAGI myślałam o czymś uniwersalnym (ikonka, znacznik) - szkoda zrezygnować z poinformowania innych o posiadaniu zdjęcia nagrobka tylko z tego powodu, że brakuje na to miejsca.
-
Sroczyński_Włodzimierz

pole jest tekstowe, znaczniki, ikonki etc odpadają (zresztą na ogół zajmuje to więcej miejsca niż tekst)
jest miejsce po podstawowych - wpisujesz to, co uważasz za sensowne i jak uważasz za sensowne tekstem (czyli też cyframi:) nie używając znaków specjalnych ; "" * i tego typu wynalazków
ktoś inny może mieć inny pomysł na "skodowanie" - po co go przymuszać do "jedynie słusznej"?
pozdrawiam
jest miejsce po podstawowych - wpisujesz to, co uważasz za sensowne i jak uważasz za sensowne tekstem (czyli też cyframi:) nie używając znaków specjalnych ; "" * i tego typu wynalazków
ktoś inny może mieć inny pomysł na "skodowanie" - po co go przymuszać do "jedynie słusznej"?
pozdrawiam
- Kaczmarek_Aneta

"Techniczna" nie jestem, ale myślę, że skoro np. w Genetece jest miejsce na szeroką ikonkę SKAN, np.:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 71wa&op=gt
to może znalazłaby się również przestrzeń na małą ikonkę przedstawiającą np. aparat fotograficzny lub napis FOTO GROBU, po najechaniu na którą wyświetliłby się nick autora zdjęcia.
Myślę, że wiele osób posiada w swoich zbiorach zdjęcia z różnych cmentarzy - wystarczyłoby te fotografie zindeksować podając dane osoby zmarłej, rok i nr aktu zgonu (z Geneteki / Metryk) i przesłać do wprowadzenia przez administratora.
To oczywiście tylko pomysł w ogólnym zarysie.
Pozdrawiam
Aneta
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 71wa&op=gt
to może znalazłaby się również przestrzeń na małą ikonkę przedstawiającą np. aparat fotograficzny lub napis FOTO GROBU, po najechaniu na którą wyświetliłby się nick autora zdjęcia.
Myślę, że wiele osób posiada w swoich zbiorach zdjęcia z różnych cmentarzy - wystarczyłoby te fotografie zindeksować podając dane osoby zmarłej, rok i nr aktu zgonu (z Geneteki / Metryk) i przesłać do wprowadzenia przez administratora.
To oczywiście tylko pomysł w ogólnym zarysie.
Pozdrawiam
Aneta
-
Sroczyński_Włodzimierz

co do formtau- j.w. napisałem
aaa
przesłać do wpisania administratorowi
to zmienia całkowicie postać rzeczy!
i mój stosunek do pomysłu
przypominam, że o metryki.genealodzy.pl się wypowiadam
moim zdaniem nie ma możliwości narzucenia nowych obowiązków administratorowi
jeśli nie jest pomysł z gatunku "niech wprowadzają, nie zwiększy to obciążenia adminów, nie uderzy w inne rzeczy wykonywane" to jestem zdecydowanie przeciwny
to tak w ogólnym zarysie:)
czułem podstęp:..chyba, że się zgłaszasz do prowadzenia
aaa
przesłać do wpisania administratorowi
to zmienia całkowicie postać rzeczy!
i mój stosunek do pomysłu
przypominam, że o metryki.genealodzy.pl się wypowiadam
moim zdaniem nie ma możliwości narzucenia nowych obowiązków administratorowi
jeśli nie jest pomysł z gatunku "niech wprowadzają, nie zwiększy to obciążenia adminów, nie uderzy w inne rzeczy wykonywane" to jestem zdecydowanie przeciwny
to tak w ogólnym zarysie:)
czułem podstęp:..chyba, że się zgłaszasz do prowadzenia
- Kaczmarek_Aneta

No wiesz ?
Ja i podstęp
?
Raczej lubię głośno myśleć - może ktoś ma ciekawszy pomysł na rozwiązanie - nie forsuję swojego. Podałam tylko przykład...
... i oczywiście nie zgłaszam się do wprowadzania danych - wystarczy mi moich danych do wprowadzenia na wiele wiele miesięcy
W każdym razie sam projekt jest bardzo cenny - nagrobki znikają z dnia na dzień - szkoda, by uwiecznione w obiektywach aparatów groby naszych przodków nie trafiły do zainteresowanych...
Pozdrawiam
A.
Ja i podstęp
Raczej lubię głośno myśleć - może ktoś ma ciekawszy pomysł na rozwiązanie - nie forsuję swojego. Podałam tylko przykład...
... i oczywiście nie zgłaszam się do wprowadzania danych - wystarczy mi moich danych do wprowadzenia na wiele wiele miesięcy
W każdym razie sam projekt jest bardzo cenny - nagrobki znikają z dnia na dzień - szkoda, by uwiecznione w obiektywach aparatów groby naszych przodków nie trafiły do zainteresowanych...
Pozdrawiam
A.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Wydaje mi się, że bardzo dobre rozwiązania problemu znikających cmentarzy zostały zaprezentowane -także przez forumowiczów
Nie widzę potrzeby łączyć istniejących (i dobrze działających) projektów "nagrobkowych" z metryki.genealodzy.pl
wiele z mich jest projektami otwartymi i przyjmuje zdjęcia, informacje etc
widzę zagrożenia i puchnięciem bazy i "krótka kołdrę" w administracji
stąd mój pogląd, że administratorów należy jak najszybciej i w jak największym stopniu odciążać z prac, które mogą wykonywać inni, nie dowalać im roboty
podstęp?
bo piszesz na początku o tym, że indeksujący wpisuje jeśli chce, a potem "niech administrator" ..to są zupełnie różne podejścia:(
Nie widzę potrzeby łączyć istniejących (i dobrze działających) projektów "nagrobkowych" z metryki.genealodzy.pl
wiele z mich jest projektami otwartymi i przyjmuje zdjęcia, informacje etc
widzę zagrożenia i puchnięciem bazy i "krótka kołdrę" w administracji
stąd mój pogląd, że administratorów należy jak najszybciej i w jak największym stopniu odciążać z prac, które mogą wykonywać inni, nie dowalać im roboty
podstęp?
bo piszesz na początku o tym, że indeksujący wpisuje jeśli chce, a potem "niech administrator" ..to są zupełnie różne podejścia:(
- Kaczmarek_Aneta

A mógłbyś wskazać jeden z takich otwartych projektów znikających nagrobków ?
Jeśli tu pomysł nie wypali - z chęcią przekażę swoje zdjęcia do wglądu.
A co do podstępów - jakoś nie bardzo utożsamiam się z taką postawą - zaprezentowałam dokładnie taką samą ścieżkę przekazu informacji, jak ma to miejsce w przypadku indeksacji metryk.
Jeśli tu pomysł nie wypali - z chęcią przekażę swoje zdjęcia do wglądu.
A co do podstępów - jakoś nie bardzo utożsamiam się z taką postawą - zaprezentowałam dokładnie taką samą ścieżkę przekazu informacji, jak ma to miejsce w przypadku indeksacji metryk.