Wg Kazimierza Rymuta ("Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", t. 2, str. 759) - Żegliński po raz pierwszy zanotowane w 1787 r. od podstawy żeg-, żg-, por. żec 'palić', żgać 'kłuć'.
Pozdrawiam
W książce Kazimierza Rymuta. Choć nie przywiązywałabym się do tego, gdyż kilkakrotnie zdarzyło mi się znaleźć wcześniejsze zapisy różnych nazwisk, niż daty podawane przez profesora Rymuta. W swoim słowniku nie podaje on, niestety, informacji na temat miejsc, w których różne nazwiska miały być odnotowane po raz pierwszy.
Pozdrawiam
Wyjaśnienia w powyższym poście napisała Małgorzata. Dodam, że w "Mazowieckich Zapiskach Herbowych z XV i XVI wieku"; A.Wolfa odnotowany został Andreas Myedzwyeczsky - 1476 r. Jest to nazwisko szlacheckie. Natomiast nazwisko Niedżwiadek nie wystepuje w zapiskach herbowych. Jest to pochodzenie przezwiskowe. Prawdopodobnie pański przodek był silnym chłopem.
Pozdrawiam
Witek
Czyli jak rozumiem nazwiska mogły występować jeszcze wcześniej niż K.Rymut podaje. Nazwiska odapelatywne to w tamtym czasie większy zakres. Jeszcze jedno: dlaczego więc w herbarzach nie ma także nazwiska Niedźwieski które przynajmniej z brzmienia jest szlacheckie?
No, ale jeśli nie ma w herbarzu to koniec
Witam , czy mogę prosić o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk ; Hoch i Hreczka lub Chreczka , Chreczyna , czytałem o takiej nazwie pisało tak ; na Ukrainie siali chreczkę i tatarkę , czyli grykę i tatarkę .
PS. Janku Adamie , jeśli duchy Ci podpowiadają by szukać to szukaj w metrykach z czasów za królów może pra.... wyrwidąb otwierał drzwi bez klucza i został doceniony , może miał dopisane pochodzenie przed nazwiskiem . Tak na chłopski rozum jeśli występuje takie nazwisko lub podobne to znaczy ze pisali w książkach o ludziach zasłużonych lub zajmujących jakieś stanowisko w królestwie w latach np. 1494 i to będzie dowód plus metryki z dopiskiem Generos , Nobiles czyli szlachetnie urodzony , a chyba o to Ci chodzi ; pozdrawiam - Julian