Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Szukając soich dziadow natrafiłam i na mężczyzn o nazwisku Sandomierz-Sadomir ale nie znajde teraz tego tak szybko.
Tym bardziej ze jest moje podejrzenie o zmianę nazwiska Sadomir na Sandomierz.Możliwe,że jest pomyłka w pisowni w aktach lub udokumentowana zmianę nazwiska.
W herbarzach bardzo często spotkać można to samo nazwisko z tym samym herbem ale różnie zapisane. np. Wiszniewski i Wiśniewski ze źródel wynika, że informacja dotyczy tego samego rodu wówczas pisze się np. Wiszniewski v. Wiśniewski h. Prus_I.
Jest to tzw. oboczność nazwiska. W różnych okresach czasu różnie pisano nazwiska stąd ta niedogodność. Np. Niesiecki pisze nazwisko Szczerbiński jako Sczerbiński lub Jasieński i Jasiński h. Dołęga. Innym przypadkiem jest pisanie w nazwisku podwójnych liter np. Kossowski lub Kosowski.
Czasami sami użytkownicy nazwiska często je przekręcali (ze zwykłej towarzyskiej fanafaronady). Był taki okres, że niektórzy przed nazwiskiem dopisywali sobie nazwę herbu np. Dołęga Mostowicz. Dzisiaj jest to przeżytek określany często jako przerost formy nad treścią. Niezależnie od tego nazwiska także ewaluowały. Przykładowo: z nazwiska Lach Szyrma Szczyrbiński dzisiaj pozostał Szczerbiński. Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony pt 09 gru 2011, 18:16 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam nadzieję że mój przodek sam sobie nie zmienił nazwiska bo by mi troche namieszał Nie dojdę wtedy do dalszych przodków Gdybym sama umiała czytać takie akta to już bym może sama doszła...a tak stanęłam na Wojciech Sandomierz
No nic...Dziękuje P.Jerzy
W tej sprawie mam różne skojarzenia. Może rzeczywiście Pani dziadek nazywał się Sandomierz, chociaż spodziewałbym się formy Sędomierski lub Sendomirski, Sandomierski albo jeszcze starszej formy Sędomir lub Sędomierz (jeszcze w XVIII w., tak nazywano Sandomierz). Ale nazwiska się nie wybiera, jest jakie jest ...
Nie mniej dzisiaj spotkać można wiele nazwisk brzmiących jak nazwy miast np. Kalisz, Kraków itp. itd. Pozdrawiam. Jerzy
PS.
W herbarzach mamy jedynie:
Herbarz Polski - Stupnicki - Lwów 1855 t.3 str. 38 - Sandomierski Tobiasz
herbu nn.
Jan Sandomierz urodzony w Nowawieś, ówczesny powiat sochaczewski. To jeszcze nie oznacza, że tam był ślub jego rodziców.
Tak więc zanim ślub, może urodzenie Jana, mniej więcej 30 lat wcześniej? Tam też będzie wiek rodziców.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Panie Darku właśnie dlatego że nie moge dojść metryki Jana(są cztery Nowe Wsie sochaczewskie) szukam aktu małżeństwa Wojciecha Sandomierza z Jadwigą z domu Olszewską
Czyli skoro 4 wsie to za dużo, to chce Pani znaleźć coś, co może być w ogóle winnym miejscu?
Nikt nie gwarantuje, że ślub odbył się w parafii urodzenia Jana. Ciągle więc nie rozumiem dlaczego to szukanie.
Chyba, że te cztery wsie i ich parafie Pani znalazła przeszukała i nie było aktu urodzenia?
Poszukiwanie ślubu może być znacznie trudniejsze niż urodzenia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Ranie Darku ja nigdzie nie napisałam że szukam aktu małżeństwa Wojciecha w Nowej Wsi sochaczewskiej.
W Nowej Wsi sochaczewskiej szukam metryki urodzenia Jana Sandomierz w 1858r.. A ogólnie prosiłam że jeżeli ktoś gdziekolwiek natrafi na akt małżeństwa Wojciecha Sandomierz z Jadwigą z domu Olszewską to byłabym wdzięczna
Co do tych 4 wsi to nadal szukam gdzie moge znaleźć metryki.
Dziękuję Panie Darku że chociaż Pan wykazuje jakieś zainteresowanie ...ja jakoś nie moge nic znaleźć.Ludzie znajduja przodków nawet w 1400 roku a ja nie moge przebić się przez 1858 rok.
Masz ten sam problem co ja. Metryki cywilne dla moich obszarów ledwie sięgają końcówki XIX wieku.
Tyle, że ja nie mam wstępu do parafii, a archiwum diecezjalne też nic nie ma.
Jesteś pewna że te cztery parafie istniały i obejmowały te wsie w okolicach 1858 roku?
Z opisów na stronie diecezji łowickiej niektóre mają tylko młode metryki?
Nie mam Darku pewności.W 1877 były spisane miejscowości Księstwa Polskiego i podpierając się ty mam ewentualny namiar na parafie.Ale czy było tak w 1858 roku to pewności nie mam.
Tu jest adres odnośnika- http://fbc.pionier.net.pl/owoc/rstats?u ... from%3DFBC
Nadal szukam coś na temat urodzenia (metrykę lub akt chrztu) JANA SANDOMIERZA lub jego ojca WOJCIECHA SANDOMIERZA (metrykę urodzenia,małżeństwa lub zgonu )