Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Jak znaleźć niemiecki akt urodzenia
Witam,
mam do Was prośbę czy ktoś może mi doradzić gdzie zwrócić się aby uzyskać odpis z niemieckiego aktu urodzenia mojego wuja urodzonego w 1922 roku w miejscowości Dudendorf (Dudensdorf ktoś wpisał w akcie zgonu, ale mysle że nie takiej miejscowości) w Niemczech. Moja prababka wyjechała tam do pracy i wuj tam się urodził. Czy jest możliwość otrzymania odpisu z pierwotnego dokumentu (aktu urodzenia) chodzi mi o dalsze dane np. dane jego ojca. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Anetta.
mam do Was prośbę czy ktoś może mi doradzić gdzie zwrócić się aby uzyskać odpis z niemieckiego aktu urodzenia mojego wuja urodzonego w 1922 roku w miejscowości Dudendorf (Dudensdorf ktoś wpisał w akcie zgonu, ale mysle że nie takiej miejscowości) w Niemczech. Moja prababka wyjechała tam do pracy i wuj tam się urodził. Czy jest możliwość otrzymania odpisu z pierwotnego dokumentu (aktu urodzenia) chodzi mi o dalsze dane np. dane jego ojca. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Anetta.
- Tymowski_Marian

Witam,
dla miejscowosci 18334 Dudendorf, odpowiedzialny Standesamt (USC) znajduje sie pod ponizszym adresem:
Amt Recknitz-Trebeltal
Karl-Marx-Strasse 18
18465 Tribsees
Telefon 0049 (0)3 83 20 / 617 -0
Dzis sroda, nieczynne......
Dudendorf lezy okolo 35 km na wschod od miasta Rostock, dawne NRD
Pozdrawiam
Marian
dla miejscowosci 18334 Dudendorf, odpowiedzialny Standesamt (USC) znajduje sie pod ponizszym adresem:
Amt Recknitz-Trebeltal
Karl-Marx-Strasse 18
18465 Tribsees
Telefon 0049 (0)3 83 20 / 617 -0
Dzis sroda, nieczynne......
Dudendorf lezy okolo 35 km na wschod od miasta Rostock, dawne NRD
Pozdrawiam
Marian
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź 
-
Leszek_Zaremba
akt ślubu
Witam !
Moja ciotka została wywieziona z Polski na roboty do Niemiec w 1943 r.
W 1945 lub 1946 r., w Berlinie, wzięła ślub z żołnierzem amerykańskim polskiego pochodzenia i oboje wyjechali do USA.
Chciałbym uzyskać ich akt ślubu do rodzinnego archiwum.
Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie uzyskać ten dokument ?
Pozdrawiam,
Leszek Zaremba
Moja ciotka została wywieziona z Polski na roboty do Niemiec w 1943 r.
W 1945 lub 1946 r., w Berlinie, wzięła ślub z żołnierzem amerykańskim polskiego pochodzenia i oboje wyjechali do USA.
Chciałbym uzyskać ich akt ślubu do rodzinnego archiwum.
Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie uzyskać ten dokument ?
Pozdrawiam,
Leszek Zaremba
- Tymowski_Marian

akt ślubu
Witam,
to jest troche mgliste. Ale w tym linku znajdziesz liste (Stamdesamt) USC w Berlinie. Zycze powodzenia
http://www.berlin.de/standesamt/suche/?az
wykaz od A do Z
Na tej stronie, na dole mozesz pobrac druk (PDF)
http://www.berlin.de/standesamt1//pdf_dokumente.html Urkundenanforderungen
Anforderung Ehe-/Lebenspartnerschafturkunde
zaladuj i masz gotowy formularz. Potrzebne tylko dane
Adres:
Standesamt I in Berlin
Schönstedtstr. 5
13357 Berlin (Mitte)
Stadtplan
Tel.: + 49 30 90 269-0
Fax: + 49 30 90 269-5245
Öffnungszeiten
Montag und Dienstag
9:00 - 12:00 Uhr
Donnerstag
14:00 bis 17:00 Uhr
Pozdrawiam
Marian
to jest troche mgliste. Ale w tym linku znajdziesz liste (Stamdesamt) USC w Berlinie. Zycze powodzenia
http://www.berlin.de/standesamt/suche/?az
wykaz od A do Z
Na tej stronie, na dole mozesz pobrac druk (PDF)
http://www.berlin.de/standesamt1//pdf_dokumente.html Urkundenanforderungen
Anforderung Ehe-/Lebenspartnerschafturkunde
zaladuj i masz gotowy formularz. Potrzebne tylko dane
Adres:
Standesamt I in Berlin
Schönstedtstr. 5
13357 Berlin (Mitte)
Stadtplan
Tel.: + 49 30 90 269-0
Fax: + 49 30 90 269-5245
Öffnungszeiten
Montag und Dienstag
9:00 - 12:00 Uhr
Donnerstag
14:00 bis 17:00 Uhr
Pozdrawiam
Marian
Proszę o pomoc osoby znające niemiecki
Nie znam j. niemieckiego a chcę otrzymać akt urodzenia mojego dziadka który urodził się w 1923r. w Hannower. Proszę o pomoc w znalezieniu urzędowego formularza na stronach odpowiedniego urzędu, oraz informacji co do opłaty za wydanie aktu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
- Wituszynski_Alex

- Kontakt:
Witam ,a o jakie nazwisko chodzi tego dziadka
Pozdrawiam Alex
Pozdrawiam Alex
Oplata za wydanie odpisu kosztuje 10 Euro. Za pomoca strony www.standesamt.com mozna dostac odpis online za 13.50 euro
Pozdrawiam
Grazyna
Pozdrawiam
Grazyna
Migracja i powroty z Zagłębia Rury
Poszukję jakichkolwiek opisów jakimi dokumentami posługiwali się migranci z zachodnich Prus do zagłębia Rury.Czy było gdzieś odnotowane,że dana rodzina migrowała i powróciła.Chodzi mi o lata po 1897. Czy urodzone na migracji dzieci,były zgłaszane w miejscu powrotu. Róża
Re: migracja i powroty z Zagłębia Rury
Czy mieli dowody tożsamości czy paszporty.Pozdrawiam.kwiat1 pisze:Poszukję jakichkolwiek opisów jakimi dokumentami posługiwali się migranci z zachodnich Prus do zagłębia Rury.Czy było gdzieś odnotowane,że dana rodzina migrowała i powróciła.Chodzi mi o lata po 1897. Czy urodzone na migracji dzieci,były zgłaszane w miejscu powrotu. Róża
Re: Migracja i powroty z Zagłębia Rury
[quote="kwiat1"]Poszukję jakichkolwiek opisów jakimi dokumentami posługiwali się migranci z zachodnich Prus do zagłębia Rury.Czy było gdzieś odnotowane,że dana rodzina migrowała i powróciła.Chodzi mi o lata po 1897. Czy urodzone na migracji dzieci,były zgłaszane w miejscu powrotu.
Czy w AP może na ten temat,ktoś z Was coś odszukał.
Pozdrawiam
Róża
Czy w AP może na ten temat,ktoś z Was coś odszukał.
Pozdrawiam
Róża
Szanowna Różo 
Domyslam sie , ze skoro wiesz , ze masz do czynienia z Zaglebiem Ruhry to moze wiesz wiesz tez o jaka miejscowosc chodzi. Np. ze Stadt Recklingshausen ( interesujacy Cie region ) mozesz uzyskac odis / skan ze spisu ludnosci , ktory bedzie zawieral takie informacje : imie ,nazwisko, zawod wykonywany , date urodzenia , wyznanie , miejsce urodzenia , ostatni adres , przydzial wojskowy oraz posiadane obywatelswo.Nastepnie beda tez zapisy o malzenstwie oraz urodzonych i zmarlych dzieciach. Mozesz tez napisac o dane meldunkowe i tak przykladowo podadza Ci daty w jakich okresach byla poszukiwana przez Ciebie osoba zameldowana. Mozesz tez poszukiwac informacji poprzez rozliczenia podatkowe danych osob. Tyle mozesz uzyskac wysylajac prosbe do Niemiec. Jesli chodzi o Polske to mysle ze powinas zaczac od ustalenia czy osoby ktore Cie intereseja mialy naliczana emeryture za prace w Niemczech.
Pozdrawiam
Domyslam sie , ze skoro wiesz , ze masz do czynienia z Zaglebiem Ruhry to moze wiesz wiesz tez o jaka miejscowosc chodzi. Np. ze Stadt Recklingshausen ( interesujacy Cie region ) mozesz uzyskac odis / skan ze spisu ludnosci , ktory bedzie zawieral takie informacje : imie ,nazwisko, zawod wykonywany , date urodzenia , wyznanie , miejsce urodzenia , ostatni adres , przydzial wojskowy oraz posiadane obywatelswo.Nastepnie beda tez zapisy o malzenstwie oraz urodzonych i zmarlych dzieciach. Mozesz tez napisac o dane meldunkowe i tak przykladowo podadza Ci daty w jakich okresach byla poszukiwana przez Ciebie osoba zameldowana. Mozesz tez poszukiwac informacji poprzez rozliczenia podatkowe danych osob. Tyle mozesz uzyskac wysylajac prosbe do Niemiec. Jesli chodzi o Polske to mysle ze powinas zaczac od ustalenia czy osoby ktore Cie intereseja mialy naliczana emeryture za prace w Niemczech.
Pozdrawiam
Marek Z.
Witam
Miejscowość,która mnie interesuje to Oberhausen.To co piszesz o poszukiwaniu informacji z ich pobytu, można próbować szukać.
Właśnie o rencie w wysokości 60 złotych, wypłacanej babci po śmierci dziaka też myślałam.Tylko dziadek zmarł w Polsce ok.1930 r.
Czy dokumenty po ich powrocie w Polsce można odszukać.
Pozdrawiam
Róża
Miejscowość,która mnie interesuje to Oberhausen.To co piszesz o poszukiwaniu informacji z ich pobytu, można próbować szukać.
Właśnie o rencie w wysokości 60 złotych, wypłacanej babci po śmierci dziaka też myślałam.Tylko dziadek zmarł w Polsce ok.1930 r.
Czy dokumenty po ich powrocie w Polsce można odszukać.
Pozdrawiam
Róża