Nazwisko: Strzopa
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11864&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam!
Poszukuję informacji na temat rzadkiego nazwiska Strzopa, które wyodzi sie z okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Występuję jeszcze w wariancie Szczopa. Nieco dalej na wschód, w okolicach Opoczna, Łodzi i Przysuchej występuje bardzo zbliżone nazwisko Stropa. Nazwiska te mają bardzo lokalny charakter i nie występuję praktycznie nigdzie indziej.
Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na temat pochodzenia i etymologii tego naziwka. Czy ktoś zna może jakieś informcaje?
Poszukuję informacji na temat rzadkiego nazwiska Strzopa, które wyodzi sie z okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Występuję jeszcze w wariancie Szczopa. Nieco dalej na wschód, w okolicach Opoczna, Łodzi i Przysuchej występuje bardzo zbliżone nazwisko Stropa. Nazwiska te mają bardzo lokalny charakter i nie występuję praktycznie nigdzie indziej.
Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na temat pochodzenia i etymologii tego naziwka. Czy ktoś zna może jakieś informcaje?
-
Sroka_Stanisław

Od słowa "strzop" garnek.
Na Żywiecczyźnie spotkałem gwarowe słowo szczupki (w zapisie fonetycznym) oznaczające naczynia, garnki.
Występuje tam również nazwisko Strzop.
Wydaje się, że nazwisko Strzopa wywodzi się z terenu między miejscowościami Wodzin Prywatny w gm. Tuszyn i Rękoraj w gm. Moszczenica w pow. piotrowskim.
Na Żywiecczyźnie spotkałem gwarowe słowo szczupki (w zapisie fonetycznym) oznaczające naczynia, garnki.
Wydaje się, że nazwisko Strzopa wywodzi się z terenu między miejscowościami Wodzin Prywatny w gm. Tuszyn i Rękoraj w gm. Moszczenica w pow. piotrowskim.
- Aftanas_Jerzy

Re: Nazwisko: Strzopa
Potwierdzenie tej hipotezy:Sroka_Stanisław pisze:Od słowa "strzop" garnek.
1. Jan Karłowicz "Słownik gwar polskich" tom 5, str 252 Strzopa, a. trzop =garnek http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=34529&s=1
2. Słownik prasłowiański tom2, str 159
Stary garnek gliniany częściowo rozbity', dial, takze strzop 'garnek' , czerep (чрпъ)= 'część rozbitego naczynia'
3. Max Vasmer,s Etymological dictionary
ЧЕРЕП = диал. также "кровля на избе", шенкурск. (Подв.), "ледяная корка", шенкурск., вятск. (Васн.), черепица, черепок, черепаха, укр. череп, цслав. чрпъ, чрпица , болг. цреп "черепок", сербохорв. цриjеп "черепок, черепица", словен. crер "черепок", чеш. strep, trep – то же, слвц. crер, польск. trzop, в.-луж. crjор, н.-луж. сrор. Родственно др.-инд. kаrраrаs м. "черепок, скорлупа, череп", др.-прусск. kerpetis "череп", арм. kаrарn "череп, голова"; сюда же относят с s подвижным: лтш. skirpta "зазубрина", skerpele "щепка, заноза", др.-исл. skarfr м.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
AdamKrawczyk

Moja praprababcia to Marianna ze Srocka zd.Strzopa .Wyszła za Antoniego Jędrzejka to 1-wszy mąż,powtórnie za Franciszka Tome ,obydwaj z Gościmowic.Czy wiadomo coś ojej rodzicach lub jej rodzeństwie?Pozdrawiam Adam K.
Re: Nazwisko: Strzopa
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za pomoc! Zgadza się. Osoby o tym nazwisku wg. mojego rozeznania wywodzą się ze Srocka i z Rękoraju. Również zwróciłem uwagę na nazwisko "Strzop". Ta wersja jak Pan napisał występuje w powiecie żywieckim.Sroka_Stanisław pisze:Od słowa "strzop" garnek.
-
Gość
Witam.Akt nr.72.W obecności świadków ze Srocka Mateusza Przybył 54 lata i Szymona Dudkiewicz 50 lat ,Antoni Strzopa 28 lat rolnik ze Srocka chrzci syna też Antoniego ur.10/22 marca 1880 r.z żony Marianny Derewenda 40 lat .Chrzestni ; Jan Dudkiewicz iMarianna Krzymowska.Co do wieku rodziców , tak stoi w akcie. Pozdrawiam Adam K.