Witam
W jakiej parafii szukac aktu ze wsi Rokiciny lat 1785-1800?
Pra.... babcia szukala aktu znania u ksiedza z Jedrzejowa mowiac , ze nie moze dostarczyc aktu urodzenia, bo jej Rokiciny leza w zaborze austriackim. Wedlug Slownika geograficznego....Rokiciny sa w parafii Raba Wyzna w powiecie nowotarskim ( poprzednio myslenickim).
Kiedy szukam Raba Wyzna u Mormonow - rezultat zero.
Dzieki za wskazowki
Krystyna
Rokiciny nowotarskie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
KrystynaJovanovic

-
Rafal_Ptas

Rokiciny nowotarskie
Witam
Nie szukałem w Rabie ale mam doświadczenie z tego rejonu Małopolski - księgi Raby Wyżnej są w dalszym ciągu w parafii w Rabie Wyżnej.O ile pamiętam to sięgają I. połowy XVII w.
Jakieś kopie będą pewnie w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie - ale chyba szczątkowe.
pozdrawiam,
Rafał Ptaś
Nie szukałem w Rabie ale mam doświadczenie z tego rejonu Małopolski - księgi Raby Wyżnej są w dalszym ciągu w parafii w Rabie Wyżnej.O ile pamiętam to sięgają I. połowy XVII w.
Jakieś kopie będą pewnie w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie - ale chyba szczątkowe.
pozdrawiam,
Rafał Ptaś
-
KrystynaJovanovic

Re: Rokiciny nowotarskie
WitamRafal_Ptas pisze:Witam
pozdrawiam,
Rafał Ptaś
Mam pytanie: skąd informacja, że w parafii w Rabie Wyżnej są księgi od początku XVII wieku? Kiedy tam byłem proboszcz twierdził że są tylko od 1786 r (te widziałem), ale zetknąłem się już w internecie z informacjami, że sa też starsze.
Wiem, że wątek jest od lat martwy, ale licz, że może sie ożywi
-
Pawłowski_Henryk

Re: Rokiciny nowotarskie
u mormonów nic nie bedzie bo niestety diecezja krakowska nie wzięła udziału w akcji mormornów fotografowania ksiąg. jeżeli chodzi o księgi metrykalne to warto przejrzeć schematyzmy diecezji krakowskiej- w starszych podawano jakie księgi są na parafii i jeżeli będzie tam XVII wiek to na tej podstawie warto jeszcze raz zwrócić się do Jegomościa