Prośba o pomoc - czy to ta sama osoba?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ivojag »

Licząc na nieocenioną pomoc tych z Państwa, którzy "zjedli zęby " na poszukiwaniach, podaję znane mi fakty:
1. Zgodnie z aktem małżeństwa z 1896 roku, panna młoda Ewa z d.Nowak była córką Ignacego i Zofii ( nazwisko panieńskie nieznane ). Ewa urodziła się w Kroczewie w 1846 roku.
2. Zgodnie z aktem zgonu z 1899 roku Ewa z d.Nowak urodziła się w 1843 roku, miejsce urodzenia nieznane, córka Ignacego i Zofii ( nazwisko nieznane )
Jest pewne, że oba akty dotyczą tej samej Ewy Nowak mimo różnych lat urodzenia.
3. Zgodnie z aktem urodzenia, w roku 1842 w Stróżewie par.Wrona urodziła się Ewa Nowak córka Ignacego i Zofii.
Kroczewo i Stróżewo to ten sam powiat. Czy akt urodzenia może dotyczyć tej samej Ewy, czy też jest to fałszywy trop ?

Pozdrawiam, Iwona

Jakub Jagieliński v.Jagieloński i Teresa Kącka v.Koncka ok.1860 roku (być może Dębnowola, Wichradz, Ostrołęka pow.grójecki ), oraz aktów ich urodzenia[/b]
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

prawdopodobnie TAK, chyba ze Nowakowie w tej parafi byli bardzo liczni -- mogla sie zdazyc inna para Ignacy Nowak + Zofia ??

nalezy zalozyc ze najbardziej wiarygodny jest akt powstaly najblizej od danego wydazenia

pozdr WM
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Założyłam, że w akcie małżeństwa rok i miejsce urodzenia Ewy są błędnie podane,jak również rok urodzenia w akcie zgonu. Nie wiem czy się nie mylę ale w tamtych czasach akty sporządzano chyba na podstawie tego co podawali zainteresowani ? Poza tym prawdopodobnie byli niepiśmienni więc i tak nie mogli sprostować błędnie sporządzonego aktu.

Pozdrawiam, Iwona
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może warto przejrzeć całość (księgi z dwóch lub trzech parafii z kilku lat)
tak ku rozwadze przytoczę:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-13691.phtml
to ciut wcześniej, inny typ aktów ale...
znalezienie "pasującego aktu" to nie koniec drogi -trzebaby wyeliminować czy inne nie pasują w zbliżonym stopniu
pozdrawiam

P.S. zakładam, że alegaty do ślubu z 1896 nie ma? albo nie daje rozwiązania?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Są różne możliwości. Bez całościowego spisu zawsze są możliwe pomyłki. Zwłaszcza z nazwiskiem Nowak. Czasem bywa kilka dzieci nazywanych tak samo przez rodziców zwłaszcza jeśli giną za młodu.
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Prośba o pomoc - czy to ta sama osoba?

Sroczyński_Włodzimierz pisze:
P.S. zakładam, że alegaty do ślubu z 1896 nie ma? albo nie daje rozwiązania?
jestem raczkującym poszukiwaczem i nie wiem gdzie szukać alegaty?

pozdrawiam, Iwona
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Prośba o pomoc - czy to ta sama osoba?

Piotr_Juszczyk pisze:Są różne możliwości. Bez całościowego spisu zawsze są możliwe pomyłki. Zwłaszcza z nazwiskiem Nowak. Czasem bywa kilka dzieci nazywanych tak samo przez rodziców zwłaszcza jeśli giną za młodu.
Co do Ewy Nowak to poza dokładną datą urodzenia mam prawie wszystkie informacje. Do dalszych poszukiwań przodków brakuje mi nazwiska panieńskiego jej matki, czyli Zofii. Zastanawiam się czy znaleziony akt urodzenia Ewy Nowak, w którym jest nazwisko panieńskie matki, może dotyczyć tej samej Ewy, której posiadam akt małżeństwa i zgonu.
Dlatego zwróciłam się z tym pytaniem do bardziej doświadczonych poszukiwaczy korzeni. Poszukując przodków zapewne Państwo też zetknęli się z metrykami w których były niepełne lub wykluczające się wzajemnie informacje.

Pozdrawiam, Iwona

Jakub Jagieliński v.Jagieloński i Teresa Kącka v.Koncka ok.1860 roku (być może Dębnowola, Wichradz, Ostrołęka pow.grójecki ), oraz aktów ich urodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”