Spis Włościan Guberni Podolskiej...

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

...ale niestety nie wszystkich.
To fragment inwentarza RGIA:

Ф. 577 Оп. 29. Название описи: 1862-1895 гг., 2125 eд.xр.
О выкупе земельных наделов временнообязанными крестьянами. Подольская губ.
Фонд 577: ГЛАВНОЕ ВЫКУПНОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ МФ

http://fgurgia.ru/viewPDF/icepdfViewer.iface

Oczywiście są też spisy z innych guberni, ale nie ma wśród nich guberni wchodzacych w skład KP.

http://www.fgurgia.ru/showObject.do?obj ... 610&link=1

tomek
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Tomku,
dziękuję za ten trop, bo doprowadził mnie do zestawień z guberni wileńskiej i kowieńskiej. Wydaje mi się, że znalazłam tam potwierdzenie, że w 1872 roku żyła jeszcze moja praprababka –Weronika Lenkowska.
Mam wątpliwości, czy właściwie brzmi temat postu. To chyba informacja o wykupie ziemi nadanej po uwłaszczeniu chłopom, czasowo przez nich uprawianej, a później sprzedawanej wymienionym w spisie osobom. Spis zawiera nazwisko kupującego, miejscowość oraz „koliczestwo listow”. I tu kolejny problem, nie mogę nigdzie znaleźć jakiegokolwiek związku tego określenia z miarą powierzchni ziemi. Ilość czego?
Byłoby wspaniale, gdyby ktoś, kto ma wiedzę na temat obrotu ziemią w tych czasach i na tych terenach zechciał się wypowiedzieć.

Pozdrawiam
Helena
Tomek1973

Sympatyk

Ależ oczywiście, że tytuł nie oddaje do końca zawartości.
Ciekawiło mnie po prostu, ile osób się zainteresuje tematem.
Cieszy mnie, że komuś się przydało.

Co do zestawienia - to tylko inwentarz petersbuskiego RGIA. Nie ma w nim żadnych szczegółów, a kopie dokumentów dotyczących poszczególnych transakcji można zamawiać w archiwum.

tomek
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Wielkie dzięki,

A ja znalazłem zestawienia guberni grodzieńskiej.
Są skany, super !

Pozdrawiam

Rafał
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Widzę,

Ostatnio w RGIA zamówiłem "Rozwiertnoje pismo", pismo dostarczyli, ale nie wspomnieli w nim o informacjach zawartych w tych zestawieniach, choć o to ich prosiłem, bo wyskakiwały po wpisaniu mojego nazwiska w ich wyszukiwarkę (są te zastawiania poindeksowane, ale chyba nie wszystkie).
Żadnych skanów dokumentów o których pisali niestety mi nie dostarczyli, chyba z tego powodu, że powinienem maksymalnie w ciągu miesiaca ich poinformować o chęci wykonania skanów po otrzymaniu ich pisma, a ja się trochę spóźniłem.
Teraz moje maile ignorują już dwa z kolei. Teraz nie wiem co dalej...
Trochę ciężko się z nimi współpracuje :(
Może ktoś ma lepsze doświadczenia albo lepsze chody...

Pozdrawiam
Rafał
zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Witam,
w spisach widnieją nie uwłaszczeni chłopi, a właściciele majątków. A więc de facto to nie są spisy włościan (chłopów), tylko właścicieli ziemskich, od których chłopi wykupowali ziemię.
Pozdrawiam :D
Złotko
LenkaW

Sympatyk

Czy spis podaje nowych właścicieli ziemi, którzy odkupili ją od włościan? Byłaby to ziemia, którą chłopi otrzymali z nadania, po zniesieniu pańszczyzny, a później odsprzedają ją byłym właścicielom? Czy też jest to spis ziemian, którzy wyzbyli się gruntów na korzyść włościan?
Co oznacza rubryka "koliczestwo listow"?

pozdrawiam
Helena
Tomek1973

Sympatyk

To rzeczywiście spisy właścicieli ziemskich.
"Koliczestwo listow", to liczba kart, jakie zawierają teczki dotyczące poszczególnych nazwisk.

t.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

LenkaW pisze:Czy spis podaje nowych właścicieli ziemi, którzy odkupili ją od włościan? Byłaby to ziemia, którą chłopi otrzymali z nadania, po zniesieniu pańszczyzny, a później odsprzedają ją byłym właścicielom? Czy też jest to spis ziemian, którzy wyzbyli się gruntów na korzyść włościan?
Co oznacza rubryka "koliczestwo listow"?

pozdrawiam
Helena
Witam!
Oczywiście, jest tak jak napisała w swoim poście koleżanka "Złotko("?) co potwierdził w końcu inicjator wątku Tomek1973.

Zadane mi na PW pytanie w tej sprawie skierowało moje zainteresowanie tematem i dlatego formułuje ten post z myślą, że ktoś lepiej ode mnie znający dzieje uwłaszczenia chłopów będzie kontynuował ten frapujący temat (może już w nowym wątku i inaczej zatytułowanym).

Reformę rolną w Rosji przygotowywano kilka lat w ramach całego szeregu reform lat 60-70 mających na celu unowocześnienie państwa. Car Aleksander II z okazji 6 rocznicy wstąpienia na tron wydał 16.02.1861 roku Manifest wyzwalający chłopów od zależności pańszczyźnianej wraz z Ustawą o wykupie sadyb i działów gruntowych przez chłopów , którzy wyszli z zależności pańszczyźnianej oraz zmianami funkcji samorządu wiejskiego.
Wykup sadyb był obowiązkowy, a gruntów dobrowolny w uzgodnieniu z obszarnikami. Nabywanie odbywało się z pomocą państwa. Przeprowadzenie operacji wykupu powierzono powstałemu rok wcześniej Bankowi Państwa. Była to na szeroką skalę prowadzona kredytowa akcja Banku, który spełniał rolę kasjera Skarbu Państwa.
W ramach operacji wykupowej chłopi, płacący czynsz za korzystanie z ziemi właścicieli, dostawali kredyty na wykup tej ziemi na własność w wysokości 4/5 wycenionej wartości wykupywanej ziemi (wraz z zadłużeniem hipotecznym) proporcjonalniej do dotychczasowego czynszu. Pożyczki te chłopi winni spłacić w ciągu 49 lat, wpłacając co roku po 6%, jako tzw spłata wykupu, z tego 0,5% szło na pokrycie kosztów poniesionych przez państwo przy prowadzeniu operacji wykupowej, a 5,5% szło na konto spłaty zadłużenia.

Istotą wykupu było to, że była to samofinansująca się operacja kredytowa: Rząd dawał kredyt chłopom, a obszarnicy otrzymywali należne kwoty nie w gotówce, a w państwowych papierach wartościowych nie podlegających obrotowi giełdowemu lecz okresowo wymienianymi w banku na gotówkę.... i w ten sposób kredytowali rząd.

Całość operacji,( tj głównie: określenie ceny wykupy, ustalenie zadłużenia na hipotece, wystawianie imiennych świadectw zakupowych i wielkości kredytu, kontrola spłat rat rocznych, wydawanie papierów wartościowych byłym właścicielom, kontrola wymiany ich na gotówką), powierzono specjalnie powołanemu organowi Ministerstwa Finansów - Głównemu Urzędowi Wykupowemu Min.Fin. (ГЛАВНОЕ ВЫКУПНОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ МФ)
Z dniem 1.01. 1906 roku należne jeszcze spłaty wykupu zostały zredukowane o połowę, a od 1.01. 1907 roku całkowicie umorzone.
Tak zakończyła sie reforma rolna 1861 roku obejmująca wszystkie gubernie imperium rosyjskiego z wyjątkiem wchodzących w skład Królestwa Polskiego. Na ziemiach Kongresówki reforma taka była zarządzona w 1864 roku, w zaborze austriackim w 1848 (po powstaniu Jakuba Szeli), a na ziemiach zaboru pruskiego rozpoczęto jeszcze w 1807 roku.

Wracając do cytowanego pytania reasumuję:
1. Linki do zarchiwizowanych dokumentów odnoszą się do poszczególnych guberni i powiatów z imiennym wyliczeniem właścicieli ziemskich, których niedawni poddani chłopi pańszczyźniani zostali objęci reformą rolną i kontrolą jej przebiegu przez w.w. instytucję jako organu Ministerstwa Finansów. W związku z tym, temat wątku powinien być zmieniony (np Spis obszarników.....objętych reforma rolna 1961r.),
2. W kolumnie "Koliczestwo listow.." podawane są ilość arkuszy dokumentów podpiętych do teczki danej osoby. Są tam udokumentowania wymienionych wcześniej czynności (wyceny, obmiary, kredyty, wydane papiery wartościowe) i jak sadzę też imienne wykazy chłopów kupujacych ziemię (tylko mężczyzn, bo tylko oni mogli kupować ziemię). I to byłby najciekawsze informacje zawarte w tych tylko liczbowo uwidocznionych arkuszach zarchiwizowanych.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru 2011, 18:12 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
LenkaW

Sympatyk

Dziękuję bardzo Jerzemu za tę odpowiedź. To naprawdę krzepiące, że dzięki Niemu można się na tym forum tyle nauczyć.

pozdrawiam serdecznie
Helena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”