I jak dalej szukać ?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

I jak dalej szukać ?

Post autor: Sułkowski_Jacek »

W akcie zgonu jednego z moich przodków znajduje sie zapis:
"rodem z Kraju Austryackiego znad rzeki Dunaj przy Granicy Tureckiej"
i jakby tego było mało to jeszcze " z rodziców niepamiętanych".
Chyba tylko udać się na jakiś seans z wywoływaniem duchów. :wink:
dede43

Sympatyk

I jak dalej szukać ?

Post autor: dede43 »

Mój 2x pradziadek tez jest niestety "z rodziców niepamiętnych". Zmarł w 1855 r. w Zarzeczu Ulańskm i pochowany jest w Ulanie.Skan tego aktu mam w domu. Dziwi mnie, że nie znane są nazwiska jego rodziców, bowiem jego żona Anna z Szabrańskich Wrońska zmarła tamże dopiero w 1866 r. Żona nie pamiętała?
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
mkurow

Sympatyk

Re: I jak dalej szukać ?

Post autor: mkurow »

dede43 pisze:Mój 2x pradziadek tez jest niestety "z rodziców niepamiętnych". Zmarł w 1855 r. w Zarzeczu Ulańskm i pochowany jest w Ulanie.Skan tego aktu mam w domu. Dziwi mnie, że nie znane są nazwiska jego rodziców, bowiem jego żona Anna z Szabrańskich Wrońska zmarła tamże dopiero w 1866 r. Żona nie pamiętała?
moje strony :D musiał być jeszcze akt ślubu, a wtedy sam musiał podawać dane do księgi. tam warto szukać. podobnie w pierwszym przypadku...
__________________________________________Mariusz K.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

dede43 pisze:Mój 2x pradziadek tez jest niestety "z rodziców niepamiętnych". Zmarł w 1855 r. w Zarzeczu Ulańskm i pochowany jest w Ulanie.Skan tego aktu mam w domu. Dziwi mnie, że nie znane są nazwiska jego rodziców, bowiem jego żona Anna z Szabrańskich Wrońska zmarła tamże dopiero w 1866 r. Żona nie pamiętała?

1. Mogła nie pamiętać
2. Zgon zgłaszały osoby, które nie znały/pamiętały np. sąsiedzi
3. Ksiądz nie lubił dużo pisać, albo pisał "z głowy" lub własnych zapisków, których nie mógł odczytać
4. całkiem sporo innych możliwości

Mam sporo takich przypadków w swoim drzewie ale jeszcze więcej takich, które takimi przypadkami były a potem się szczęśliwie wyjaśniły. Czasem bywało tak, że rodzice byli NN chociaż aby stwierdzić, że nie są wystarczyło cofnąć się o kilka kart w tej samej księdze.
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

mkurow pisze: moje strony :D musiał być jeszcze akt ślubu, a wtedy sam musiał podawać dane do księgi. tam warto szukać. podobnie w pierwszym przypadku...
Rzeczywiscie, jeżeli udałoby sie znaleźć akt ślubu ......
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Niestety mam małe szanse na osobiste odszukanie aktu ślubu w Ulanie/Zarzeczu Ulańskim, mieszkam bowiem 500 km stamtąd, a w ogóle w samej parafii podobno dużo ksiąg brakuje. Jeden przemiły forumowicz obiecał rozejrzeć mi się w tej sprawie w AP w Lublinie, ale to pewnie potrwa jeszcze trochę.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
majewski46

Post autor: majewski46 »

Proszę o podpowiedz - w dziale geneteka jest informacja o np. 375. pozycji-wyswietla sie tylko 5 co mam zrobći aby dotrzeć do pozostałych?

majewski46
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

NaleΩy z prawej strony w okienku "pokaż pozycji" zaznaczyć ilość 50, i zażądać przeglądania tylko jednego wybranego rodzaju metryk ( tj albo tylko Urodzenia, albo małżeństwa , albo zgony) i ponownie wcisnąć " wyszukaj" wówczas wuświeli sie pierwszych 50 wpisów oraz nr stron, po wcisnięciu odpowiedniego nr strony, otworza sie tabele z kolejnymi rejestrami ( po 50)
Powodzenia
Paweł jurewicz
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

suljac pisze:
mkurow pisze: moje strony :D musiał być jeszcze akt ślubu, a wtedy sam musiał podawać dane do księgi. tam warto szukać. podobnie w pierwszym przypadku...
Rzeczywiscie, jeżeli udałoby sie znaleźć akt ślubu ......

Gorzej jest kiedy taki zapis widnieje w akcie ślubu a alegaty się nie zachowały :(
Pozdrawiam
Żaneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”