Werner Gdzie są moi krewni?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Kasiu,

w kwestii Zamku polecam wątek:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... 78&start=0

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
altika

Sympatyk

Post autor: altika »

Jolu nic nie wiem, ale postaram się dowiedzieć, może Babcia będzie coś wiedziała bo Dziadek już nie żyje.
:wink:
Dzięki Anetko, poszukam :D

Basiu chcę znaleźć Ród Wernerów z którego wywodził się mój Dziadek i nie wiem od czego zacząć bo Wernerów jest dużo.

Kasia
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

O, to tak jak my wszyscy tutaj. Szukamy swoich korzeni :D .

Ty jesteś w o tyle dobrej sytuacji, że możesz pytać swoją babcię. Będziesz mogła dowiedzieć się gdzie i kiedy brali ślub, dopytać o ich rodziców.
Zawsze zaczynamy poszukiwania od siebie i swoich rodziców, czy dziadków. Szukamy w różnych
1. urzędach np. USC,
2. archiwach - Archiwum Państwowe - tutaj księgi metrykalne starsze niż 100 lat, a także księgi ludności stałej, akta notarialne itp, - Archiwum Diecezjalne,
3. wszelkich dostępnych archiwach - np. obozów pracy, zakładów pracy, organizacji, w których działali przodkowie i innych.

Jeżeli ktoś w rodzinie przechowuje pamiątki, fotografie rodzinne może też wzbogacić Twoje poszukiwania.

Mój pradziadek w czasie drugiej wojny został aresztowany i wszelki słuch o nim zaginął. Mi udało się na stronie straty.pl odnaleźć informacje o nim. Ostatnio byłam w archiwum i potwierdziło się, że dane ze strony dotyczą właśnie jego. Dopiero po ponad 60-ciu latach udało mi się odkryć prawdę. Niestety smutną, bo zginął w obozie. Ale cieszę się, że wiem więcej na jego temat.

Życzę Ci powodzenia w Twoich poszukiwaniach.
Przeglądaj forum, czytaj i pytaj.

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :D .
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Awatar użytkownika
altika

Sympatyk

Basiu podsunęłaś mi pomysł, wypytam możliwie jak najwięcej mają Babcię i wezmę od niej wszystkie stare zdjęcia, poproszę żeby je opisała. Kiedy jej zabraknie niczego się już nie dowiem. :(

Kasia

Jolu moja Babcia wie tylko, że Marianna miała dwóch braci i obydwaj mieszkali w Warszawie, ale nie zna ich imion.

Pozdrawiam Kasia
Ostatnio zmieniony śr 28 wrz 2011, 11:05 przez altika, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

altika pisze: Marianna miała dwóch braci i obydwaj mieszkali w Warszawie, ale nie zna ich imion. Pozdrawiam Kasia
Dziękuje, ale może Babcia wie skąd pochodziła rodzina Marianny, ja niestety nie mam żadnego punktu zaczepienia :( , może jakieś inne nazwiska kojarzące się z braćmi Marianny, może wie kim byli z zawodu lub jak się nazywały dzieci ?, każda informacja jest mile widziana.
To niezbyt częste nazwisko w tym czasie w Warszawie :)
Stanisław wg moich obliczeń urodził się ok. 1850 - nie wiem gdzie a zmarł przed 1922 w Warszawie na Pradze.
W jednym z aktów urodzeń dzieci Stanisława występuje jako matka chrzestna Emilia Wołosiuk.
W aktach w użyciu były też odmiany tego nazwiska : Wołosiak, Wołosiewicz.

Być może to zdjęcie pomoże :) Stanisław Wołosiuk z drugą żoną Marianną Gajko/Hajko i synem Bronisławem Ewarystem

Obrazek

pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
altika

Sympatyk

Jolu postaram się czegoś w miarę możliwości dowiedzieć. Babcia wie niewiele, ale zapytam brata mojego Dziadka, co prawda był wtedy mały ale może coś pamięta. Wiem na pewno, że pojawiło się w naszej rodzinie imię Emilia. Jak coś ustalę dam Ci znać. :D

Kasia
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Kasiu, przypominam się :) masz jakieś nowe wiadomości ?

pozdrawiam
Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”