Zdublowane indeksacje w planach Gneaodzy.pl

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

altesa

Sympatyk

Post autor: altesa »

[Prawdopodobnie część indeksów znajdujących się w innych województwach nie jest wysyłana do geneteki, a szkoda bo łatwiej byłoby szukać dla nas uzytkowników geneteki, i poszukujących swoich krewnych.[/quote]

Pani Bożenko,
To chyba nie działa w żadną stronę. Zwróciłam się do Pomorskiego TG o informacje uzupełniające dot. aktów urodzenia zindeksowanych już w Genetece /parafia Wielki Komórsk (konkretnie o imiona rodziców i ew. nazwiska panieńskie matek).
Podałam numery aktów zamieszczone w indeksacji Genetyki ….. i otrzymałam odpowiedź, że w PomTG wykonane zostały indeksy z Parafii Wielki Komórsk dopiero za lata 1729-1771 i prace na resztą trwają. Z tej odpowiedzi wnioskuję, że PomTG będzie wykonywało pracę już wykonaną dla Geneteki. Pozostaje mi poprosić Archiwum Diecezjalne w Pelplinie.
Janusz
Mistrz

Post autor: Janusz »

Witam!
Niestety problem tkwi równięż w sposobie prezentacji indeksów na stronach Pomorskiego Towarzystwa genealogicznego i stronie Genealodzy.pl.Na stronach Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego w indeksach chrztów pokazywanych jest 5 kolumn:imię dziecka, nawisko ojca,imię ojca,nazwisko matki, imię matki a w Genetece w przypadku chrztów niekiedy pokazywane jest tylko imię dziecka i nazwisko dziecka.Tak jest niestety w przypadku indeksów chrztów z parafii Wielki Komórsk za lata 1870-1900.Tak więc jest mozliwe tylko częsciowe wykorzystanie indeksów juz opracowanych w tym wypadku dla Geneteki.Indeksy chrztów z alata 1870 1900 z Parafii Wielki Komórsk ukażą się najwcześniej jak tylko mozliwe już w momencie gdy ktoś zgłosi chęć ich sporządznia wg szablonu obowiązującego w Pomorskim Towarzystwie Genealogicznym

pozdrawiam Janusz Pawelczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tego bym w kategoriach "niestety" nie widział
geneteka jest sposobem na prezentację danych podstawowych
jeśli są, to nie ma powodu aby były niepublikowane i czekały na uzupełnienie
dzięki genetece są dostępne dane, których jeszcze nie ma w "obfitszych" (nie ilością! wielkością rekordu) programach PomTG, metryki.genealodzy.pl i innych
Kompromis w genetece jest bliżej "szybciej a mniejszy zakres" niż w wyżej wymienionych i dzięki temu użytkownik już coś ma!
A indeksujący ma możliwość wyboru czy kolejna "parafia" w podstawowych, czasem ze skorowidzów czy uzupełniać
co w tym złego? same zalety

a ilość indeksów w genetece świadczy o tym, co jest preferowane przez spisujących, co się cieszy większym zainteresowaniem. I tu też nie wiem czy niestety:) A co woleliby użytkownicy? a niech się włączą w prace to będą decydować:)
Dzięki różnorodności jest wybór! I hasłowe "dublowanie" jest pozorne
jeśli ktoś wymyśli sobie program z "indeksowaniem" polegającym na spisaniu całej treści aktu w formie tekstowej lub rekordach o 50 polach to gdy będę chciał zrobić USC wytypowany do takiego programu...to pewnie zrobię dla innego
Podobnie z kryterium dostępności, poprawności wyników etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
altesa

Sympatyk

Post autor: altesa »

[quote="Janusz"]Witam!
Niestety problem tkwi równięż w sposobie prezentacji indeksów na stronach Pomorskiego Towarzystwa genealogicznego i stronie Genealodzy.pl.Na stronach Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego w indeksach chrztów pokazywanych jest 5 kolumn:imię dziecka, nawisko ojca,imię ojca,nazwisko matki, imię matki a w Genetece w przypadku chrztów niekiedy pokazywane jest tylko imię dziecka i nazwisko dziecka.Tak jest niestety w przypadku indeksów chrztów z parafii Wielki Komórsk za lata 1870-1900.Tak więc jest mozliwe tylko częsciowe wykorzystanie indeksów juz opracowanych w tym wypadku dla Geneteki.Indeksy chrztów z alata 1870 1900 z Parafii Wielki Komórsk ukażą się najwcześniej jak tylko mozliwe już w momencie gdy ktoś zgłosi chęć ich sporządznia wg szablonu obowiązującego w Pomorskim Towarzystwie Genealogicznym

Witam i dziękuję Panu Pawelczykowi za wytłumaczenie tematu indeksacji z Parafii Wielkiego Komórska. To mi całkowicie wyjaśnia, cofam wszelkie wątpliwości i pozdrawiam- U.
rwelka

Nieaktywny

Zdublowane indeksy

Post autor: rwelka »

Jaki cel ma zdublowanie indeksów parafii Lubstówek ?
Czy nie można najpierw sprawdzić w internecie czy taka indeksacja już istnieje ?
Niepotrzebna czyjaś praca i poświęcony czas .
A wystarczy umiejętność korzystania z Internetu.
Pozdrawiam

Jak PTG wyjdzie zza wielkiej góry to może zauważy setki genealogów indeksujących parafie i usc swoich przodków .
Nam to nie przeszkadza .
Ale szkoda czyjejś pracy
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Zdublowane indeksy

Post autor: marta1044 »

Panie Welka, czemu to tak Pana uwiera? Nie chce Pan przekazac indeksow Genetece, trudno. To juz Pana sprawa. Ja nie bede za Panem chodzic i blagac. A inni indeksujacy beda je dublowac. Dlaczego? Bo nie wiedza, ze akurat ktos takie indeksy popelnil. Dodatkowo zalozeniem Geneteki jest zebranie spisow z jak najwiekszego obszaru w jednym miejscu, zeby wlasnie poszukujacy nie musieli skakac od strony do strony i sprawdzac, czy ktos nie zindeksowal przypadkiem ich parafii. A majac ich kilkadziesiat w kregu zainteresowania, to jest naprawde irytujace.
Zauwazmy, ze wiekszosc genealogow, to osoby, ktore nie mialy od mlodosci stycznosci z komputerem nie mowiac juz o Internecie. Osoby, ktore uczyly sie od podstaw obslugi komputera. Niekoniecznie musza znac rozne chwyty do wyszukiwarki zeby ta dala im porzadany rezultat.
No ale Pan mierzy wszystkich swoja miara.
Bardzo podoba mi sie strona Kuby Charęży http://www.ksiegi-parafialne.pl/ Jest niesamowicie przydatna. Jednak jesliby Kuba nawet stanal na glowie, to nie jest w stanie umiescic na niej namiarow na kazda strone prywatnego genealoga, ktory z pasja i poswieceniem zindeksowal parafie swoich przodkow. Fajnie by bylo gdyby Pan, Panie Welka, podeslal adminowi tej strony namiar na znane Panu publikacje sieciowe. Na pewno by to nie zaszkodzilo, a wrecz pomoglo, bo staloby sie znajdywalne.

To moje prywatne stanowisko, a nie PTG.
Marta Nalazek
rwelka

Nieaktywny

Zdublowane indeksy

Post autor: rwelka »

Pani Marto

Ale po co taka dyskusja .
My jak większość genealogów szukamy przodków -a nie zajmujemy się indeksacjami .

Każdy przeciętny użytkownik internetu w kilka sekund znajdzie wszystko co jest opublikowane w Internecie odnośnie danej parafii .
I strona Pana Charezy nie ma nic do rzeczy .

To dobrze ,że będą zdublowane indeksy -tym bardziej ,że co innego są pełne indeksy a co innego przepisanie z sumariusza .

I chwalę Pana ,iż tak jest .

Jeszcze raz piszę .
Po co jest ta jałowa i uwierająca Panią dyskusja .

Każdy nawet kilkuletni użytkownik Internetu w parę sekund znajdzie --co i jak?
Proste?

ps

Czytają nas setki ludzi .
Różnych -zrzeszonych i tych prywatnych niezrzeszonych.
Pewnie wyrobią sobie opinię o sprawie .
Po to są Fora aby dyskutować .
Pani to jakoś przeszkadza .

Mnie nie
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Re: Zdublowane indeksy

Post autor: Jol_Kla »

rwelka pisze:......................... rwelka

brak umiejęności czytania ze zrozumieniem :shock: