Radzikowski, Janczak i Janczewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marta0078

Post autor: Marta0078 »

Poszukuje informacji o rodzinie Radzikowskich, Janczaków i Janczewskich (wymawianych w mojej rodzinie raczej jako Jaczewscy ale nie ma wzmianek o takim nazwisku). Wszystkie te rody pochodzą z okolic Wólki Zastawskiej/ gm. Łuków woj. Lubelskie. W szczególności poszukuje informacji Wacławie Ja(n)czewskim poślubionym ze Stanisławą Janczak. Z racji pochodzenia został wywieziony w czasie wojny do Niemiec i nigdy stamtąd nie powrócił. Ostatni list do żony napisał w 1945 roku z informacją że wraca do polski, ostatnie zdjęcie które przysłał do rodziny pochodzi z 1943. Prawdopodobnie został zamordowany przez wojska radzieckie w czasie podróży pociągiem wraz z innymi oficerami. Był poszukiwany tuż po wojnie ale nigdy nie znaleziono jego grobu. Bardzo proszę również o informacje o rodzinie moich dziadków: Michalina z domu Janczak ur. 1929 rok poślubiona Janowi Radzikowskiemu ur. prawdopodobnie 1919. Wyemigrowali wraz z rodziną po wojnie na Warmię.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam.
Napisałm do Pani na p.w
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”