Żołnierze Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Chicken_19

Żołnierze Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego
Witam serdecznie,
jak Państwo myślicie czy w CA Wojskowym są jeszcze gdzieś akta ew. lista żołnierzy służących w KBW? Tudzież czy w książce pt."Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego 1945-1965" Mieczysława Jaworskiego znajdę dane osobowe czy tylko fakty związane z samą formacją?
Generalnie szukam informacji na temat służy w KBW mojego dziadka oraz kuzyna mojej teściowej.
Pozdrawiam serdecznie
jak Państwo myślicie czy w CA Wojskowym są jeszcze gdzieś akta ew. lista żołnierzy służących w KBW? Tudzież czy w książce pt."Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego 1945-1965" Mieczysława Jaworskiego znajdę dane osobowe czy tylko fakty związane z samą formacją?
Generalnie szukam informacji na temat służy w KBW mojego dziadka oraz kuzyna mojej teściowej.
Pozdrawiam serdecznie
-
Sroczyński_Włodzimierz

Chicken_19:
myślę, że musisz sprawdzić w CAW-ie, szansa spora
Jak się będziesz dowiadywał to przy okazji skrobnij na forum jak postępy prac w CAW i kiedy "się otworzą"
pozdrawiam
myślę, że musisz sprawdzić w CAW-ie, szansa spora
Jak się będziesz dowiadywał to przy okazji skrobnij na forum jak postępy prac w CAW i kiedy "się otworzą"
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Chicken_19

- Diabołek81

Witaj Adamie
Widzę że też z Kutna jesteś
. Prawdopodobnie mój dziadek służył w oddziałach KBW lub milicji.Zaraz po wojnie. Z tego co mi tata powiedział,wiem że przydzielony był do komendy/jednostki w Kutnie. Potem chyba walczył z UPA w Bieszczadach.
Jak możesz to napisz mi coś o swoich poszukiwaniach,nie tylko w tym wątku.
Pozdrawiam
Piotrek
Widzę że też z Kutna jesteś
Jak możesz to napisz mi coś o swoich poszukiwaniach,nie tylko w tym wątku.
Pozdrawiam
Piotrek
- Chicken_19

Kolega Wiktor ma rację. Na głównej stronie CAW jest taka oto informacja:
Piotrek, mój dziadek także przez krótki okres służył w KBW i też podobno walczył z UPA w Bieszczadach (mam nadzieję, że faktycznie UPA, a nie naszych wyklętych). Być może udział w akcji "Wisła". Nie wiem. Nigdy się nie tym nie "chwalił". Po powrocie z przymusowych robót w Niemczech od razu trafił do KBW.
Szanowni Państwo!
Ze względu na zmianę harmonogramu prac remontowych prowadzonych w budynku Centralnego Archiwum Wojskowego, zmuszony jestem podjąć decyzję o zamknięciu Archiwum dla użytkowników.
W związku z tym Pracownia Udostępniania Akt i Pracownia Zbiorów Specjalnych będą nieczynne od 1 września 2011 r. aż do odwołania.
Serdecznie przepraszam za utrudnienia.
Dyrektor
Centralnego Archiwum Wojskowego
dr Andrzej Cz. Żak
Piotrek, mój dziadek także przez krótki okres służył w KBW i też podobno walczył z UPA w Bieszczadach (mam nadzieję, że faktycznie UPA, a nie naszych wyklętych). Być może udział w akcji "Wisła". Nie wiem. Nigdy się nie tym nie "chwalił". Po powrocie z przymusowych robót w Niemczech od razu trafił do KBW.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Chicken_19

Właśnie dostałem odpowiedź z CAW.
Jakieś pomysły?
I co ja mam zrobić jak nie znam ani numeru jednostki, ani okresu służby. Na te właśnie informacje liczyłem z CAW.(...) CAW poszukiwania w zasobie archiwalnym prowadzi na podstawie danych o służbie (tj. nazwa i numer jednostki oraz okres służby) przekazywanych przez zainteresowane osoby.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Gdzieś w internecie widziałem numery jednostek, ale może to coś pomoże
http://www.bip.ipn.gov.pl/portal/bip/13 ... hiwum.html
marek
http://www.bip.ipn.gov.pl/portal/bip/13 ... hiwum.html
marek