Bołbot

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

slavicis

Bołbot

Post autor: slavicis »

Zastanawia mnie pochodzenie tego nazwiska, czy jest to może nazwisko pochodzenia tatarskiego ? Rodzina pochodzi z rejonów Narewki (okolice Puszczy Białowieskiej).
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Bołbot

Post autor: hykiel »

Tak obok zasadniczego pytania znałem pana Jurka Bołbota żołnierz spod Monte Cassino, mieszkał z zoną Włoszkąna róbla w Białymstoku. Mieli syna Maćka. Wyjechał w końcu lat 60 do Włoch.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
slavicis

Bołbot

Post autor: slavicis »

Czyli to może być też jakaś rodzina :)
achajter

Sympatyk

Bołbot

Post autor: achajter »

W moim drzewie jest kuzynka ojca Wiktoria Bołbot z.d Chajter.Zapewne jest jakieś pokrewieństwo ze wzg. na rzadkość występowania nazwiska :)
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Bołbot

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

W mojej wsi rodzinnej Józefowie parafia Szczepki (przed wojną Szczebra) zamieszkiwali Bełbotowie. Najprawdopodobniej wykształciły się z czasem dwie formy tego nazwiska.
Czy nazwisko ma pochodzenie tatarskie, tego nie wiem, ale, ale,
że stare, to chyba tak

Akta grodzkie i ziemskie Knyszyn. Akta albo sprawy sądów miasta knyszyńskiego,1553-1580.T. 1
Autor : Współtwórca: Maroszek, Józef (1950- ). Oprac., 1999
Link : http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=7672&dirids=1

Cytat:

78
22czerwca 1554 r.
[k.13v] Przedanie domu - Marcin Biolboth Janowi Goliasiewi.
22 Juni [22 IV]
Przyszetwszy przet sliawetne pany: pana Jana Maczkiewicza, podstarościego knissińskiego i Stanisława Magnussa, wójta knyszyńskiego, Marcina Zeloniego, bogmistrza knissińskiego i przet liawniki i rackie Piotra Kuropkę [radzkiego], Chwedora [Starego Klucznika radzkiego] etc.
Op. Marcin Bielboth jawnie zezniał i dobrowolnie, nie przymuszony, ani przypiędzony: Iże przedał siedlisko gołe, które miał od ojca za żonią swoją, za piosak.
Między Rafałem Olsewskim, a między Juliassową, na Grodzieńskiej ul., na cwarczynie.
Za 3 kopy gr lidzby pol. Janowi Goliassewi, swemu kuzynowi [?], wiecznie i na wieki.
I zastępuje, ten isty Marcin Bielboth [k.14], pokój wiekuisty, temu istemu Janowi Goliassewi, od swoich bliskich i nie bliskich, krewnych i nie krewnych. Jeno jemu bandzie wolno to iste siedlisko, na którym się juże pobudował ten Jan Golaszczyk i słuszniem dowodem i obyczajem sprawił przet urzędem wyżej mienionym, przedać, darować, zamienić i jego potomkom potem bandącziem, albo jako się jemu bandzie nalepiej widzialio ku swemu pożytku obrócić i jego żonie i dzieczam.

Trzeba wiedzieć, że król Zygmunt August często w Knyszynie bywał i tam w 1572 r. umarł, a dwór królewski przyciągał wielu ze świata, może i Tatarów...

z pozdrowieniami
GAFa
krzysiek96_96

Bołbot

Post autor: krzysiek96_96 »

Sam noszę takie nazwisko, mieszkam w Hajnówce, mój pradziadek po okresie "bieżeństwa" przyjechał w okolice Hajnówki (Narewka-Skupowo) z Rosji w 1921 roku. Wcześniej (do 1914 r) mieszkali w Żarkowszczyźnie (obecnie Białoruś) na skraju Puszczy Świsłockiej, gdzie pełnili funkcję "strażników żubrowych". Z opowieści rodzinnych wiem też, że dalecy, dalecy przodkowie (z 200 lat wstecz jak nie więcej) przybyli w okolice Puszczy z Pińska na Polesiu.

Pozdrawiam :)
janinka27
Adept

Bołbot

Post autor: janinka27 »

też nosilam to nazwisko przed wyjściem za mąż. Mój tata pochodził ze wsi Bierniki (niedaleko Świsłoczy). Ciocia też kiedyś mówiła, że podobno nazwisko ma pochodzenie tatarskie, ale nie wiem na pewno...pozdrawiam :k:
krzysiek96_96

Bołbot

Czyli coś jest w tym, że to nazwisko jest z okolicami Świsłoczy powiązane. Mogło być tak, że Bołbotowie przyjechali z Pińska, o którym wspomniałem, w tamte okolice mniej więcej w okresie zaborów (z moimi relacjami rodzinnymi to się zgadza, w dodatku mieli powód - mogli woleć mieszkać w Rzeczpospolitej niż Rosji). Ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Mianowicie, na stanowiska "strażników żubrowych" nie byli obsadzani zwykli chłopi, lecz osoby, które chociaż pośrednio pochodziły z rodów szlacheckich (patrz: Szretterowie). Bardzo mnie to interesuje :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Bołbot

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Znalazłem (raczej wiarygodne, choć nie autoryzowane) wyjaśnienie znaczenia nazwiska odapelatywnego 'Bołbot' = gwarowo 'człowiek gadatliwy' od ukr. "bołtaty'- болтати (wtórnie 'Bołbat' - jako wynik rosyjskiej wymowy, tj zamiana akcentowanego 'o' na 'a'). Pochodne na gruncie j. rosyjskiego: Болбатов, Болбатова, Болбатун.
Patrz: http://www.ufolog.ru/names/order/%D0%91 ... 0%B0%D1%82
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Bołbot

Uzupełnienie wyżej zamieszczonej etymologii nazwiska 'Bołbot' podano w opracowanym i opublikowanym w internecie przez W. Łuczenko "Słowniku etymologicznym ukraińskich nazwisk" ( 2009 Валентин Лученко ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК УКРАЇНСЬКИХ ПРІЗВИЩ)
http://luchenko.com/index.php?option=co ... &Itemid=50
Cytat:
Болбот (397) = «базіка»
Cytuję tłumaczenie słowa 'базіка' na j. rosyjski :
"базіка" = ( м. и ж.) разг. болтун, болтунья, болтушка ( м. и ж.); пустомеля ( м. и ж.), пустослов, пустозвон.
Uwaga: W nawiasie autor podaje ilość mieszkańców Ukrainy noszących takie nazwisko (397).
Wersja 'Bołbat' obecnie na Ukrainie nie jest notowana.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Bołbot

Post autor: Chicken_19 »

Jest jeszcze forma nazwiska Bołbott. Tak jak bohater obrony wrześniowej Jan Bołbott.
Kto nie zna podaję link -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bo%C5%82bott
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Bołbot

Chicken_19 pisze:Jest jeszcze forma nazwiska Bołbott. Tak jak bohater obrony wrześniowej Jan Bołbott.
Kto nie zna podaję link -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bo%C5%82bott
Witam!
Podany przypadek jest chyba jednostkowy, a może tylko w jakimś zapisie historycznym uzasadniony, bo w 1990 roku figurowało w Polsce: Bołbot - 123 osoby, Bołbat - 22 osoby, Bołba - 141 osób, Bołbott - 0.
Nazwisko zapisane w formie Bołbott sugeruje, z niejasnych dla mnie powodów, pochodzenie niesłowiańskie (np niemieckie, zlatynizowane), ale zapis w dokumentach oficjalnych osoby był Bołbot. Jest to forma podstawowa i ona musi być używana w komunikacji urzędowej. Warto obejrzeć przywołany w linku film o bohaterskim poruczniku Bołbocie i zwrócić uwagę na zdjęcie indeksu z nazwiskiem napisanym w formie urzędowej.
Takie są zasady i dziwnym jest dodawanie obcobrzmiącego zdwojenia końcowego 't' np w tablicy pamiątkowej. Jeśli jest uzasadnienie historyczne takiego zdwojenia, to można w różnych nieoficjalnych tekstach używać obu form, ale podstawowa jest jedna.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Post autor: Chicken_19 »

Rozmyślnie podałem ten przykład ponieważ w Internecie spotykam się z dwojakim zapisem nazwiska podporucznika :(
Na forach poświęconych drugiej wojnie światowej spotykam tylko formę z jednym 't'.
W różnych źrodłach spotyka się obie formy nazwiska jednak częściej formie podstawowej.

Formę z dwoma 't' notuje od momentu kiedy na KUL odsłonięto tablicę pamięci ppor. Jana Bołbota.

Panie Jerzy - ja zgadzam się z Panem - uważam, że forma z dwoma 't' jest dziwna i niezbyt polsko brzmiąca :(
Pozdrawiam
Adam
krzysiek96_96

Panie Jerzy, dziękuję serdecznie za dane na temat pochodzenia nazwiska! :)

Jeśli chodzi o moją rodzinę, to przypuszczaliśmy że nazwisko może mieć inne pochodzenie, a mianowicie: praprzodek wywodził się z Pińska. Okolice te są bardzo bagniste - jak większość Polesia. Ludzie mogli więc go nazywać [imię przodka] "iz bołot" (w cudzysłowiu podane po rosyjsku), a z czasem przyrostek "iz" zniknął, natomiast w słowie "bołot" doszło w środku słowa "b", tak więc powstało "bołbot". Ale to tylko nasze przypuszczenia :)

Pozdrawiam i życzę Wszystkim Wesołych Świąt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”