Nazwisko: Jakubas

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11908&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Opracowałem artykuł na temat etymologii nazwiska Jakubas oraz innych nazwisk posiadających rdzeń "Jakub". Osoby zainteresowane tym tematem zapraszam na stronę http://www.jakubas.pl/genealogia
Pozdrawiam, Eugeniusz J.
Ostatnio zmieniony sob 31 gru 2011, 11:44 przez Jakubas_Eugeniusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Bardzo dużo ciekawego materiału. Skoncentruję sie na tym, czego mi brakuje:
W rozdziale "Imię Jakub" brakuje:
1. Wyjaśnienia znaczenia słowa Jakub ('pięta') w odniesieniu do opisu biblijnego (bliźnięta Ezaw i Jakub),
2. Szerszego potraktowania odpowiedników imienia w innych językach europejskich (z uwzglednieniem formy żeńskiej, tam gdzie występuje), ale ze względu na mnogość form o zabarwieniu emocjonalnym (np. zdrobnienia), proponuję ograniczyć się tylko do jednej (lub kilku) postaci metrykalnej, urzędowej. Można zbudować tabelę z podaniem oryginalnej grafiki i wymowy. Oprzeć sie warto na opracowaniach onomastycznych i ewentualnie narodowych wersjach Wikipedii, co powinno wyeliminować błędy w rodzaju zakwalifikowania Ясько,jako ukraińskiej formy Jakuba (w rzeczywistości jest to zdrobniała wersja imienia Иван, ta od Иоанн, i stała się następnie jednym z najbardziej rozpowszechnionym nazwisk ukraińskich). Chyba ten błąd to kalka z imienia 'Jakub' w formie Яша.
Są też inne podobne błędy w tych odpowiednikach narodowych, które przy nowej redakcji można będzie łatwo usunąć. Służę konsultacjami przy redagowaniu tej części.
3. Brakuje szerszego wyjaśnienia etymologii nazw miejscowych pochodnych od imienia Jakub. Od tego imienia tworzono stereotypowe nazwy dzierżawcze (Jakubowo, Jakubów) lub patronimiczne (Jakubowice). Wg Stanisława Rosponda: " Niejednokrotnie to imiennictwo było związane z kultem św. Jakuba i tzw. patrociniami kościelnymi, czyli kościołami i kaplicami temu patronowi poświęconymi."
Trzeba, wg mnie dla jasności, podać definicje rodzajów nazw miejscowych w Polsce: nazwy dzierżawcze, nazwy patronimiczne, nazwy służebne.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Dziękuję Jerzy za tyle cennych uwag, uwzględnię je w nowej redakcji artykułu i dam znać gdy będzie gotowa.
Chciałem w artykule podać znaczenie słowa Jakub, ale spotkałem dwa różne wyjaśnienia na ten temat i nie wiedziałem co napisać. Oto te wyjaśnienia:
1. Jakub – imię męskie. Wywodzi się od hebrajskiego Jaaqob – "zesłany by karać nas za nasze grzechy"
2. Imię Jakub pochodzi z hebrajskiego "skeb", co znaczy "pięta".
Pozdrawiam, Eugeniusz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Etymologia imienia Jakub jest rzeczywiście niejednoznacznie przedstawiana w różnych opracowaniach internetowych. Najlepiej oprzeć się na pracy autorstwa Marii Malec pt "Nazwy osobowe pochodzenia chrześcijańskiego" (jest to część 2. "Słownika etymologiczno-motywacyjnego staropolskich nazw osobowych" wydanie Polskiej Akademii Nauk- Instytut Języka Polskiego - Kraków 1995. (Cena 8 zł w sprzedaży wysyłkowej prowadzonej przez Instytutu Języka Polskiego w Krakowie NIP 6750001892 - są też inne części w ofercie sprzedaży wysyłkowej).
Na stronie 58 i 59 tego opracowania znajdziesz najpełniejszą etymologię imienia "Jakub" i większość od niego pochodnych nazw osobowych . Jest tych nazw (stąd i nazwisk) wiele i warto rozszerzyć opracowanie o te najczęściej w Polsce występujące, a nie ograniczać się tylko do formy "Jakubas". Wzbogaci to Twoją pracę wydatnie i ją 'unaukowi'. Przy zamawianiu i szukaniu w bibliotekach przydatne będą oznaczenia numeracji ISBN :
ISBN 83-85579-63-X - całość Słownika
ISBN 85-85579-68-0 - część 2
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”