Stec Andrzej - kto ma w drzewie?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Stec Andrzej - kto ma w drzewie?
"Kto ma Andrzeja Stec w drzewie?"
Witam,
poszukuję osób, które w swoim drzewie mają Andrzeja Stec ur. w latach 1865-1875 zamieszkałego w latach 1890-1950 Pstrągowa, rzeszowskie. Żona Agata Kwarta ur. w latach 1865-1875 pochodząca najprawdopodobniej xe wsi Budziszyn bądź Budziszów, rzeszowskie.
Wyjaśniam, ze otrzymałam z archiwum informacje, że owszem tam mieszkali ale nie pochodzą z miejscowości Pstrągowa, ponieważ brak jest w księgach metrykalnych. Więc stanęłam w martwym punkcie.
Pozdrawiam
Asia
Witam,
poszukuję osób, które w swoim drzewie mają Andrzeja Stec ur. w latach 1865-1875 zamieszkałego w latach 1890-1950 Pstrągowa, rzeszowskie. Żona Agata Kwarta ur. w latach 1865-1875 pochodząca najprawdopodobniej xe wsi Budziszyn bądź Budziszów, rzeszowskie.
Wyjaśniam, ze otrzymałam z archiwum informacje, że owszem tam mieszkali ale nie pochodzą z miejscowości Pstrągowa, ponieważ brak jest w księgach metrykalnych. Więc stanęłam w martwym punkcie.
Pozdrawiam
Asia
Tu jest cały wątek o Stecach:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... stec.phtml
Informacja Tadeusza też ciekawa, bo Ostrowy to parafia urodzenia mojego dziadka! Ojcem dziadka był Marcin Stec ur. 1857 r., a dziadkiem dziadka był właśnie Józef Stec.
Może Twoi Stece też stamtąd? To znaczy okolic Kolbuszowej, Woli Raniżowskiej, Stalowej Woli?
Napisz może coś więcej co wiesz, rozumiem, że nie wiesz gdzie Andrzej się urodził?
Łucja
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3305 ... index.html
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... stec.phtml
Informacja Tadeusza też ciekawa, bo Ostrowy to parafia urodzenia mojego dziadka! Ojcem dziadka był Marcin Stec ur. 1857 r., a dziadkiem dziadka był właśnie Józef Stec.
Może Twoi Stece też stamtąd? To znaczy okolic Kolbuszowej, Woli Raniżowskiej, Stalowej Woli?
Napisz może coś więcej co wiesz, rozumiem, że nie wiesz gdzie Andrzej się urodził?
Łucja
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3305 ... index.html
Moja rodzina Stec zaczyna się od Andrzeja Stec i Agaty z domu Kwarta. Jak pisałam wyżej nie mam pojęcia gdzie się urodzili i gdzie ślub brali. Mieli ośmioro dzieci: Jan, Paweł, Stanisław, Franciszek, Emilia, Karolina, Józefa i Józef. Wszyscy oni urodzeni w Pstrągowa, rzeszowskie w latach 1880 do 1905. Józefa jako panna została odesłana do rodziny koło Lwowa i tam też służyła we dworze. Może to jest jakiś ślad. Po II wś Stanisław, Józefa i Paweł wyprowadzili się na pomorze. Franciszek przed I wś wyemigrował do USA. I z potomkami ich rodzin mam kontakt. Gorzej z pozostałą czwórką.
Nazwiska związane z rodziną Stec to Kwarta, Presnal, Wątroba, Noga, Burzyński, Mantel.
Miejscowości to:Nowa Huta, Kraków, Kłodzko, okolice Piły, Nowa Wieś k. Czudca, Pstrągowa, Bukowiec k. Łasin, Mokre k. Grudziądz
Asia
Nazwiska związane z rodziną Stec to Kwarta, Presnal, Wątroba, Noga, Burzyński, Mantel.
Miejscowości to:Nowa Huta, Kraków, Kłodzko, okolice Piły, Nowa Wieś k. Czudca, Pstrągowa, Bukowiec k. Łasin, Mokre k. Grudziądz
Asia
Tak przy okazji przed Świętami coś podrzucę.
Stec Franciszek ur. ok.1885 w Polsce ( zmarł w USA) miał żonę Annę ur.ok.1890 w Polsce. Ślub już za Wielką Wodą ok.1906 r. Mieli dzieci a co
- John 1908 - 1974
- Stanley 1912 - 1972
- Mary
- Lottie 1917 - 2007
- Matthew 1920 - 2008
- Ann
wszyscy urodzeni w Schenectady,New York,USA lub w pobliżu.
No i jest jeszcze Stec Jakób brat ww Franciszka ur. ok. 1890, który w roku 1920 wypłynął z Danzing(Gdańsk) i przypłynął sobie do Nowego Jorku.
Może się to komuś przyda.
Stec Franciszek ur. ok.1885 w Polsce ( zmarł w USA) miał żonę Annę ur.ok.1890 w Polsce. Ślub już za Wielką Wodą ok.1906 r. Mieli dzieci a co
- John 1908 - 1974
- Stanley 1912 - 1972
- Mary
- Lottie 1917 - 2007
- Matthew 1920 - 2008
- Ann
wszyscy urodzeni w Schenectady,New York,USA lub w pobliżu.
No i jest jeszcze Stec Jakób brat ww Franciszka ur. ok. 1890, który w roku 1920 wypłynął z Danzing(Gdańsk) i przypłynął sobie do Nowego Jorku.
Może się to komuś przyda.
Tadeusz