Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Witam serdecznie!
Łucjo, jeśli można proszę o sprawdzenie nazwisk: Liszkowski, Siedlecki pow. włocławski( chyba w gm. Lubraniec)
oraz Zalewski miejsc. Podgórze lub okolice w Królestwie Prus(dawne dzieje pocz. XIX w.)
Pozdrawiam i dziękuję
Maria
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

DorotaP pisze:Witam serdecznie i czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Targowscy i Hachólscy (Chachulscy)
Targowscy powinny występować w Mierzwinie
dziekuję Dorota
Targowski - nie ma
Mierzwin - Michalczewski
Chachulski - nie ma

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

janusz_pochwała pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk Staszewski , Brzeziński,Szmalc(tz), Hanc(tz)
Pozdrawiam
Janusz
Staszewski - jest Staszeski - diec. krakowska, dek. koprzywnicki, parafia Sandomierz - Ostrołąka - Staszescy

Brzeziński:
diec. gnieźnieńska, dek. sampolnicki, parafia Kramsko - Bielczew, Jabłkow - syn Józefa Brzezińskiego, kasztelana kruszwickiego, Michał, sprzedał Jabłków i Bielczew w 1787 r.,'
dek. skrzyński, parafia Bieliny - Jastrząb (Błażej Dunin Brzeziński, cześnik opoczyński);
dek. słupecki, parafia Stare Skrzyńsko - Brogowa (Jan Dunin Brzeziński, starosta gzowski), Klonowa (jw.),
diec. krakowska, dek. radomski, parafia Borkowice - Ninkow,
parafia Zakrzow - Gulin (Franciszek Salezy Brzeziński, stolnik opoczyński), Guliński młyn (jw.), Kozia Wola (jw.)

Szmalc(tz), Hanc(tz) - nie ma

Łucja
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Czy mogłabyś Łucjo sprawdzić nazwiska Domaszewicz i Łosowski, lub Łasowski, na terenach dawnego woj. Nowogródzkiego?
Pozdrawiam! :)
Oskar.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

tomkrzywanski pisze:prosze o sprawdzenie nazwisk Olesinski Kozminski Krzywanski.
Dziekuje i pozdrawiam

Olesiński - nie ma
Kozmiński - diec. gnieźnieńska, dek. kaliski, parafia Gorzno - Gorzno Franciszek Koźmiński konsyliarz konfederacji Wielkopolskiej w Koninie,
parafia Skrzebowa - Gorzno, parafia Szczury - Będzieszyn, Młynów, Szczury,
dek. wartski, parafia Charłupia Mała - Koscierzyn, Zagorki (szambelan),
diec. poznańska, dek. kostrzyński, parafia Swarzędz - Gruszczyn, Jasien, Kruszewnica, Łowęcin, Nowa wies (Kozmiński Augustyn), Swarzędz, Swarzędz dawniej Grzymałtowo, Zalesewo,
dek. krobski, parafia Czestram v. Goleiewko - Goreczki zabne (wdzicowie Maciej K. wojewoda kaliski miał syna Teodora Józefa),
parafia Dupin - Domaradzice (Kozminski Augustyn), Dupin, Dupinko, Zaborow Olędry,
parafia Jutrosin - Jutrosin (wdzic. kaliski), Olędry, Pawłow, Piskorne, Rogozew, Sielec, Szymonki, Zmysłow olędry,
dek. lwowecki, parafia Wronki - Bielawy olędry, Jasiona olędry, Nowa wies, Obelzonki olędry, Ozdoba folwark, Rzecien olędry, Samoląz, Stare miasto folwark, Wronki miasteczko (wszystko Augustyn Kozminski),
dek. srzodzki, parafia Spławie - Garby - Kozminski Augustyn.

Krzywanski - nie ma

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

annhof pisze:Witam serdecznie!
Łucjo, jeśli można proszę o sprawdzenie nazwisk: Liszkowski, Siedlecki pow. włocławski( chyba w gm. Lubraniec)
oraz Zalewski miejsc. Podgórze lub okolice w Królestwie Prus(dawne dzieje pocz. XIX w.)
Pozdrawiam i dziękuję
Maria
Liszkowski - nie ma
Siedlecki - jest ale inne okolice:
- diec. chełmska, dek. lubomlski, parafia Przewały - Staweczki - Siedlecka, stolnikowa,
diec. gnieźnieńska, dek. kutnowski, parafia Grochow - Swieciny, parafia Sławoszew - Siedlewo, Zabokrzeki,
diec. krakowska, dek. koprzywnicki, parafia Obrazow - Rożki (Siedlecka żona Józefa Siedleckiego podczaszego sandomierskiego),
dek. zawichostki, parafia Tarłow - Dorotka czyli Wola Sulejowska, Leszne,

Gdzie to Podgórze w Królestwie Prus ma być? "Regestr" nie obejmuje ziem zabranych w I rozbiorze, a samego nazwiska Zalewski jest dużo i na pewno już było podawane.

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

oskar702 pisze:Czy mogłabyś Łucjo sprawdzić nazwiska Domaszewicz i Łosowski, lub Łasowski, na terenach dawnego woj. Nowogródzkiego?
Pozdrawiam! :)
Oskar.
"Regestr" nie obejmuje woj. nowogródzkiego.
Łosowski jest raz - diec. płocka, dek. bodzanowski, parafia Orszymowo - Brody Małe
Domaszewicz - nie ma

Na blogu kiedyś opisałam zasięg "Regestru", bardziej obecne polskie granice tak się złożyło, czyli środek, bez Kresów:
http://lakewierzycki19.bloog.pl/id,5855 ... index.html

Znakomitym źródłem także do Kresów jest natomiast "Słownik geograficzny" gdzie są również niekiedy nazwiska, i jest tam Domaszewicz wymieniony jako posiadacz w Uszpurwie, pow. szawelski (tom XII, strona 857)

Łosowski też zresztą występuje:
V - 783 - biskup Nicefor Łosowski 1637-1649, koaudyutor płocki,
VII - 28,29 - marszałek szlachty powiatu newelskiego (Newel),
X - 488 - marszałek szlachty powiatu siebieskiego (Siebież).

Łucja
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Wielka szkoda że ta pozycja nie obejmuje całego obszaru Polski.
Bardzo Ci dziękuję za te dane!
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt! ;)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Łucjo! Wielkie dzięki. Czy mogłabyś mi napisać, gdzie mogę szukać Zalewskich skoro już podawałaś. Przepraszam, ale nie wiem gdzie szukać. Mało się orientuję.
Życzę zdrowych, spokojnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

annhof pisze:Łucjo! Wielkie dzięki. Czy mogłabyś mi napisać, gdzie mogę szukać Zalewskich skoro już podawałaś. Przepraszam, ale nie wiem gdzie szukać. Mało się orientuję.
Życzę zdrowych, spokojnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Pozdrawiam
Maria
W bliźniaczym wątku na Forgenie są Zalewscy:
np.:
8.03.2009
3.05.2009
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... &start=150
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... &start=210

Łucja
snape8888

Sympatyk

Post autor: snape8888 »

Witam i uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk:
- Miłoś
- Piątkowski (Piątkowska)
- Mróz
- Rusek

Będę niezmiernie wdzięczny :)
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

snape8888 pisze:Witam i uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk:
- Miłoś
- Piątkowski (Piątkowska)
- Mróz
- Rusek

Będę niezmiernie wdzięczny :)
Niestety nie ma tych nazwisk.
A przyczyna może być choćby taka, że rejonu gdzie występują "Regestr
nie obejmuje, np. okolic Mielca nie obejmuje.

Łucja
janusz_pochwała

Sympatyk

Post autor: janusz_pochwała »

Witaj.Łucjo
Dziękuję i pozdrawiam życząc wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Janusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Łucjo , Życzę Ci Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku . Widzę Łucjo ciekawe rzeczy ze opisujesz parafiami i miejscami zamieszkania , mam też pytanie o nazwiska czy coś by bylo o ; Piskorskich w okolicy Sandomierza , Kudelskich , powinni być w krakowskim , podlaskim , Sawickich - może Podlasie , Podole , dobrze by było w sandomierskim i może jeszcze gdzieś ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”