Wszytskiego słonecznego życzę
Aneta
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Nie bardzo wiem co mogę jeszcze sprawdzić,cenzus masz powinnaś więcAnn pisze:Witam.
Moglby mi Pan sprawdzic te dane? To jest cenzus z 1930r. Hedwig Wronkowski 35 lat, rok urodz. 1895, przyjazd do USA 1912, Chester, Delaware, Pennsylvania, Joseph Wronkowski 39 lat, Jennie Wronkowski 16 lat, Edward Wronkowski 9 lat. Byc moze ten ostatni jeszcze zyje, ma 87 lat i mieszka w Philadelphi. Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam.

Buku pisze:Witam.
Jeśli nie jest to dla pana problemem, mógłby pan sprawdzić dane na temat Albina Bukowskiego z tego co wiem płynął do Ameryki z Hamburga na okręcie SS Batavia, coś koło 1907 roku. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.

Meg masz te zapisy czy też je chcesz?meg pisze:Witaj Grzegorzu!
Czy mógłbys sprawdzic nazwisko Grzanowski i Lemanczyk.Znalazłam tylko na liscie New York passengers lists 1820-1957 Jana,Edmunda Leonarda,Teamisza i Wladyslawa Grzanowskich.Prosze o pomoc.Pozdrawiam .Meg

Tekla :jaklika pisze:Witam, proszę Pana o pomoc w poszukiwaniu moich krewnych w USA. Chodzi mi o nazwisko Jaklik oraz o Tekle Grzyb przybyłą w 1905 r z Dombrowki. Z góry dziękuję i mam nadzieję że nie robie dużego problemu.
Pozdrawiam Artur:)
Witaj Grzegorzu!Meg masz te zapisy czy też je chcesz?
Pozdrawiam
Grzegorz

Musiałbym długi artykuł napisać żeby odrobinę wyjaśnić zależności.Buku pisze:Panie Grzegorzu mam jeszcze takie pytanie, ciągle obcuję pan z materiałami z Ancestry, czy miejsce zamieszkanie jest zazwyczaj dokładne, czy raczej jest to np. nazwa guberni z której osoba się wywodziła?

Fenix pisze:Witaj Grzegorzu
Prosilbym o sprawdzenie tych osob:
Walenty Zawadzki
ur. 30.06.1872 w Przecieszynie koło Oswiecimia (parafia w Oswiecimiu)
niemam daty wyjazdu ale mysle ze okolo 1900-1910
w 1902 umiera mu drugie dzicecko i moze po tym emigruje
Syn Jana i Zofi Zawadzkich
Józef Zawadzki
ur.o6.12.1868 w Przecieszynie kolo Oswiecimia (parafia w Oswiecimiu)
niemam daty wyjazdu- mysle ze podobnie jak poprzedni 1890-1910
Franciszek Zawadzki
ur.01.091864 w Przecieszynie kolo Oswiecimia (parafia w Oswiecimiu)
brak daty wyjazdu - przewidywana data jak wczesniej ale najpozniej mysle 1910
Byc moze to oni:
Walenty Zawadzki, city ?, county Hampden, MA, abt 1882
Joseph Zawadzki, city ?, Erie, NY, abt 1870
Frank Zawadzki, Chicago , county Cook, IL, abt 1865
Szczegoly sa w watku emigracja
Z gory dzieki
Janusz

Mikrofilm zawiera te same dane co zdjęcie,podaj maila to ci prześlę.Fenix pisze:Witaj Grzegorzu
Ten Walenty moze byc moj - podal wiek 30 lat a mial wtedy 22 calkiem mozliwe
Miejscowosc Przecieszyn to byl zabor austriacki - wszystkie wyniki ktore znalazles po 1920 roku to juz raczej odpadaja.Ja obstawialbym lata 1890-1915 .Acha jeszcze jedno - zona Walentego to byla Anna
Co do pisowni miejscowosci Przecieszyn to :Przeczycs,Przecsym,
Przeciszon,Przeciszyn,Przecienczyn,Przecienzu,Przecieszyn,Przecsyn,Przeciesryn
Czy z tego mozna cos wiecej jeszcze wycisnac jesli sie dotrze do tego mikrofilmu?
Microfilm Serial: T715
Microfilm Roll: T715_1501
Birth Location Other: psagutar
Page Number: 142
Z gory dziekuje
Janusz