"Nazwisko: Adamecki Vel Grzesiakowski"
Witam,
Szukam jakichkolwiek informacji na temat moich przodkow. Dowiedzialam sie, ze moim pradziadkiem jest Jan Adamecki Vel Grzesiakowski z Walewic, woj. lodzkie. Mimo, ze mial 7mioro rodzenstwa nie moge znalezc nikogo z takim nazwiskiem poza moja najblizsza rodzina.
Moja praprababcia miala na nazwisko Walewska (z Walewic)
Prosze o pomoc.
Adamecki Vel Grzesiakowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwisko: Adamecki Vel Grzesiakowski
Zobacz każde z tych nazwisk:
- na mapie nazwisk w Polsce;
- w genetece;
Nie są bardzo liczne, a obraz jakiś się klaruje:
Adamecki - 46 osób, powiat Żyrardów najliczniej, ale już na drugim miejscu - Radomsko.
W genetece właśnie Radomska jest bardzo dużo.
Grzesiakowski - 63 osoby, też niewiele, tutaj akurat liczebność w powiatach może wynikać z pracy (duże miasta, czy Dębica gdzie przemysł). Ale już geneteka dostarczy ciekawych informacji, np. Tomaszów Mazowiecki. I są to dane wcześniejsze niż dotyczące Adameckich.
"Vel" nie należy się przejmować, w pewnym momencie nazwisko się tak zapisało. To samo dotyczy mojego nazwiska na przykład, gdzie forma z "vel" też u części osób z moim nazwiskiem występuje, że jedna rodzina z jakiegoś powodu zaczęła się tak pisać (u mnie akurat podają, że mąż przyjął nazwisko żony, a swoje zostawił sobie jako "vel", czy to prawda - nie wiem jeszcze.
Pozdrawiam
Łucja
- na mapie nazwisk w Polsce;
- w genetece;
Nie są bardzo liczne, a obraz jakiś się klaruje:
Adamecki - 46 osób, powiat Żyrardów najliczniej, ale już na drugim miejscu - Radomsko.
W genetece właśnie Radomska jest bardzo dużo.
Grzesiakowski - 63 osoby, też niewiele, tutaj akurat liczebność w powiatach może wynikać z pracy (duże miasta, czy Dębica gdzie przemysł). Ale już geneteka dostarczy ciekawych informacji, np. Tomaszów Mazowiecki. I są to dane wcześniejsze niż dotyczące Adameckich.
"Vel" nie należy się przejmować, w pewnym momencie nazwisko się tak zapisało. To samo dotyczy mojego nazwiska na przykład, gdzie forma z "vel" też u części osób z moim nazwiskiem występuje, że jedna rodzina z jakiegoś powodu zaczęła się tak pisać (u mnie akurat podają, że mąż przyjął nazwisko żony, a swoje zostawił sobie jako "vel", czy to prawda - nie wiem jeszcze.
Pozdrawiam
Łucja