Marszycki, Zgodziński, Jerzmanowski, Srzednicki, Tokarski...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marszycki

Sympatyk

Marszycki, Zgodziński, Jerzmanowski, Srzednicki, Tokarski...

Post autor: Marszycki »

T: "Galicja"

Poszukuje inf.na temat galicyjskich Marszyckich,Zgodzińskich,Jerzmanowskich h.Dołęga.Srzednickich,podkarpackich Tokarskich,Parteka,Florkiewicz i rodzin spokrewnionych.

Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Marszycki

Sympatyk

Tokarscy i Partekowie

Poszukuje linii Tokarskich która z końcem XVIII lub początkiem XIX wieku pojawia sie na ziemi gorlickiej.
W tym czasie pojawia się w Gorlicach Kazimierz Tokarski syn Kacpra i Chmielowskiej lub Hudek.Kazimierz ur. 1826 roku.
Nie wiem skąd przyszli na Podkarpacie.
Poszukuję także osób z rodzina Parteka spokrewnionych z Marszyckimi.
Slub Zofii z Partekow z Sebastianem Marszyckim ok.1782 roku.Ich syn rodzi się juz w Uściu Solnym.
Partekowie pochodzili prawdopodobnie z Wielkopolki lub Kresów.

Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Marszycki

Sympatyk

Jerzmanowscy h.Dołęga

Jeżeli ktos z Forumowiczow posiada inf.o galicyjskich Dołęga Jerzmanowskich prosze o listy.
=Interesuje mnie głownie Antoni Dołęga Jerzmanowski który w 1789 roku wylegitymował się ze szlachectwa w Korabnikach koło Skawiny/zona z rodu Tysza-Bykowski/
=Józef Jerzmanowski /zona z Plinkiewiczów/major wojsk i Ich rodziny.

Stefan
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Galicja

Post autor: maria.j.nie »

Witam
Polecam publikacje o Galicji na stronach Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego " Szematyzm Królestwa Galicyi i Lodomeryi z Wielkim Księstwem Krakowskim ..." roczniki..

Jeżeli znamy miejsce przebywania naszej rodziny i wiemy, że ktoś z rodziny pracował w danej miejscowości lub w jej okolicy i wykonywał pracę (w jakimś zawodzie bądź sprawował jakąś funkcję na terenie miasta, powiatu…) to łatwo znaleźć przodka.
Między innymi napisano też o finansowaniu różnych przedsięwzięć charytatywnych przez bardziej lub mniej znane rody lub rodziny zamieszkałe w Galicji.
Jest też alfabetyczny spis nazwisk, przeważnie na ostatnich stronach danego rocznika.

Oto link do strony z opisem udostępnionych publikacji:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-770.phtml

Poniżej dostęp bezpośredni do zasobów Biblioteki Cyfrowej na stronie Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html .
ze zbiorów Biblioteki Jagiellońskiej w Krakowie

Kategoria: Spisy, wykazy / Galicja http://genealodzy.pl/books-index-req-vi ... d-20.phtml
w tym (Spis alfabetyczny mieszkańców…) Wyszukiwarka pozycji w bazie Bc http://genealodzy.pl/books+search.phtml (słowa: Lwów, Kraków.. Bukowina..)

Pozdrawiam serdecznie Maria
Marszycki

Sympatyk

Galicja

Ta pozycje znam juz od dawna.Jeszcze przed jej publikowanien w internecie.Nic mi nie dała.
To że ktos tam był wtedy tu a tu w tym przypadku nie rozwiąże moich problemów.Te radu znam dobrze ale szukam konkretnych wydarzen i konkretnych osób.Np. slubow pomiędzy przedstawicielami tych rodzin.
Stefan
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Galicja

Witam ,
Przepraszam, jeżeli uraziłam moją odpowiedzią. Nie było moim zamiarem mądrzyć się na Forum ani pouczać. Zapytanie w pierwszym poście nie było sprecyzowane, co do zakresu poszukiwanych informacji. Wątek ma temat: Galicja, stąd moja podpowiedź również dla odwiedzających ten post o zasobach Biblioteki Cyfrowej na stronie Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Nadmienię, że przeszukując skany poszczególnych roczników wg indeksu nazwiskami, między innymi ustaliłam datami miejsca pobytu a zatem też miejsca urodzenia dzieci i Parafie, w których mogę szukać aktów. W połączeniu z opowieściami rodzinnymi mam chronologicznie ułożoną historię pradziadków i dziadków. Przeszukiwanie kopii stron roczników jest żmudne, ale daje satysfakcję.
Ostatnio zmieniony pn 04 lut 2008, 18:08 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 1 raz.
Marszycki

Sympatyk

Galicja

Witam.
Nie uraziła mnie Pani.Siedzę tym temacie/genealogia/juz 15 lat,a w temacie Galicji w szczególnosci gdyz wszyscy moi to Galicja lub blisko Galicji.Publikacje te znam z Biblioteki Jagiellońskiej i przeglądalem je.
W swoich liniach dotarlem już do 1750 roku.Mam dokumenty,zdjęcia itd.itp.
Wziąłem sie jednak głupi za linie boczne i utknąłem.
Dzękuje za list i wlana w moje sercę otuchę!
Stefan
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Re: Galicja

Marszycki pisze: ...
Dzękuje za list i wlana w moje sercę otuchę! ...
Witam,
życzę powodzenia :)
Asia2607

Sympatyk

Post autor: Asia2607 »

Witam,
TOKARSCY widnieją w rejestrach Pstrągowskich. (Pstrągowa, gmina Czudec, powiat strzyżowski)
Asia
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Marszycki pisze:Poszukuje inf.na temat ... Srzednickich,...
"Marszycki - 21-12-2009 - 13:33
Temat postu: Tomaszewicze Poszukuje potomków
Jeden z synów Ludwika Srzednickiego ożenił się z Pauliną Tomaszewiczową.
To Leon Ścisław ur.1844 w Karwinie.Zmarł tragicz."

Witam
Info bardzo, bardzo poboczne.
Ścisław Leon Srz(zr)ednicki oraz Alfons Konrad Preiss byli świadkami na ślubie moich prapradziadków stąd moje tymi osobami zainteresowanie.
Okazali się prawdopodobnie kolegami ze studiów prapradziadka - wszyscy ukończyli ten sam wydział.
Poniżej zamieszczam wyniki małego przeglądu prasy.
Pozdrawiam
Hubert

Gazeta Warszawska, 27.10 (8.11).1872, nr 248
„Ścisław Srzednicki, PATRON przy Trybunale Cywilnym w Warszawie, otworzył Kancellaryę w domu Nr. 490/1, przy ulicy Miodowej.”

Kurjer Warszawski, 10.02.1873, nr 24
„- Scisław Srzednicki Magister Prawa i Administracji, Patron przy Trybunale Ciwilnym w Warszawie, przeniósł kancelariję do domu N. 32 przy ulicy Długiej.”

Alexander Kraushar 1883 - Siedmiolecie Szkoły Głównej Warszawskiej 1862-1869. Wydział Prawa i Administracji.
„Wykaz słuchaczy Wydziału Prawnego Szkoły Głównej Warszawskiej, zatwierdzonych przez Szkołę Główną i Uniwersytet Warszawski w stopniu naukowym: magistra prawa i administracji.
...
Szrednicki Ścisław Adwokat w Warszawie”

Dziennik Łódzki, 01.01.1891, nr 1
„- Skutkiem postrzelenia na polowaniu w Miechowskiem, jak donosi „Kuryer warszawski,” zakończył życie adwokat Ścisław Leon Szrednicki.”
Marszycki

Sympatyk

Ścisław to syn Kornelii Marianny Jerzmanowskiej h.Dołęgavc.Józefa i Ludwika Pomian Srzednickiegos.Wincentego.Urodził się w 1844 w majątku Karwin parafii Poborowice/Dobranowice/.
Żona Paulina z Tomaszewiczów.
Scisław to brat mojej pprapraprababci Wandy Srzednickiej.
Scisław pochowany jest w tym samym grobowcu co jego matka.
Jeżeli chce Pan zdjęcie proszę o list na e-mail
plisst@poczta.onet.pl
Stefan
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam,
Zdjęcie Ścisława oraz jego grobowca także można znaleźć w sieci - dla moich celów w zupełności wystarczą.
Kilka artykułów o Srzednickich zamieścił Internetowy Kurier Proszowicki.
Ciekawy jest ten z 01.09.11 pt. "Wspomnienia Czesława Srzednickiego".
Co prawda autor wspomnień pochodzi z linii ze Złotnik ale "... udokumentował historię własnej rodziny i dzieje linii z Karwina. ..."
Pozdrawiam
Hubert
Marszycki

Sympatyk

Zam te artykuły.Zam także Cz.Srzednickiego.Jego przodek Jan to kuzyn przodka mojej babci.
Wywodzą się z Dąbrówki Kościelnej.Znam dobrze Srzednickich z Karwina i Złotnik bo mieli wspólnego przodka/dziadka/.
Stefan
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Witaj Stefanie.

Na FamilySearch Kielce-Stanowiska UMZ 1712-1754 przeglądając tą Parafię trafiłam na wpis o Gnosa Marcelinie Marszyckiej podaje do chrztu z Magnificus Ignacym Sczawieńskim w roku 1732.Przy jej nazwisku jest podana Łapczyna Wola z dopiskiem ex aula Łapczyna.
Skan z tego zapisu wysłałam ci na pw.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Ostatnio zmieniony sob 03 paź 2015, 16:42 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 1 raz.
Marszycki

Sympatyk

Dostałem !!i dziekuję bardzo!
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”