Kotarski - Rodzina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Kotarski - Rodzina
Witam. Poszukuję osób posiadających informacje na temat dalszych przodków z rodziny Kotarskich, w niniejszym serwisie znalazłem jedynie następujących członków (prawdopodobnie): małżeństwo Stanisław Kotarski (rodzice Józef Kotarski i Petronela Olejnik) i Wiktoria Marciniak, małżeństwo zawarte w roku 1896 w miejscowości Błonie koło Warszawy.
Dzień dobry; po mojej ciotce Czesławie z Gutowskich Kotarskiej został mi raptularzyk spisywany od lat 70-tych XVIII w. do schyłku XIX w., zawierający trochę notatek (prawdę mówiąc mało czytelnych) na temat rodziny Kotarskich, etymologii nazwiska itp; jeśli to Pana interesuje proszę o wiadomość; <kunkel@poczta.onet.pl>
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale w Genetece jest jeszcze jeden syn Józefa Kotarskiego i Petroneli Olejnik: ślub Żuków (Mazowieckie) 1892/5 Mikołaj Kotarski & Marianna Cieślak
Przy okazji, gdyby ktokolwiek zaintersowany Kotarskimi natknął się w I poł. XIX w. na oboczność Kotarczyk (Warszawa i okolice) byłbym wdzięczny za informację.
Marek
Przy okazji, gdyby ktokolwiek zaintersowany Kotarskimi natknął się w I poł. XIX w. na oboczność Kotarczyk (Warszawa i okolice) byłbym wdzięczny za informację.
Marek
-
Kotarski_Marian
Witam. W moim drzewie o najdalej występującym nazwisku Kotarski wiem, że "Jan Jakub Kotarski zmarł przed 24 kwietnia 1829, jego żona Elżbieta z Swerynów przed 18 lipca 1836" -dotyczy to miejscowości Jankowo, par. Sumin, dawne woj. włocławskie obecnie kujawsko-pomorskie.
Do akiraq, jeśli w/w występuje w dawnych zapiskach to proszę o kontakt /marianko@op.pl/. Pozdrawiam.
Do akiraq, jeśli w/w występuje w dawnych zapiskach to proszę o kontakt /marianko@op.pl/. Pozdrawiam.
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam!
Przepraszam, że wchodzę w temat Koterskich, ale od pewnego czasu poszukuję śladów wołyniaka Tadeusza Koterskiego.
Obecnie poszukuję rodziny śp.Tadeusza Koterskiego byłego mieszkańca Lublińca k/Kowla a mieszkającego (podobno)przed dziesięciu laty w Puławach i pracował w "Azotach". Czy komuś coś się przypomina? Dopowiem, że był działaczem turystycznym.
Edek
Przepraszam, że wchodzę w temat Koterskich, ale od pewnego czasu poszukuję śladów wołyniaka Tadeusza Koterskiego.
Obecnie poszukuję rodziny śp.Tadeusza Koterskiego byłego mieszkańca Lublińca k/Kowla a mieszkającego (podobno)przed dziesięciu laty w Puławach i pracował w "Azotach". Czy komuś coś się przypomina? Dopowiem, że był działaczem turystycznym.
Edek
Udało mi się ustalić, iż następujące osoby były braćmi, a ich rodzicami Józef Kotarski i Petronela z Olejników.
akt urodzenia rok 1865 Mikołaj Kotarski akt 51 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1871 Stanisław Kotarski akt 14 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1875 Franciszek Kotarski akt 32 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1878 Łukasz Kotarski akt 36 Izdebno Kościelne
Może ktoś z Państwa będzie się orientował lub posiadał informacje czy podane poniżej osoby rónież były dziećmi wyżej wymienionego małżeństwa a więc jednocześnie rodzeństwem wskazanej powyżej czwórki?
akt urodzenia rok 1859 Antoni Kotarski akt 42 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1857 Piotr Kotarski akt 21 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1874 Sylwester Kotarski akt 1 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1883 Władyslaw Kotarski akt 3 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1865 Mikołaj Kotarski akt 51 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1871 Stanisław Kotarski akt 14 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1875 Franciszek Kotarski akt 32 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1878 Łukasz Kotarski akt 36 Izdebno Kościelne
Może ktoś z Państwa będzie się orientował lub posiadał informacje czy podane poniżej osoby rónież były dziećmi wyżej wymienionego małżeństwa a więc jednocześnie rodzeństwem wskazanej powyżej czwórki?
akt urodzenia rok 1859 Antoni Kotarski akt 42 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1857 Piotr Kotarski akt 21 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1874 Sylwester Kotarski akt 1 Izdebno Kościelne
akt urodzenia rok 1883 Władyslaw Kotarski akt 3 Izdebno Kościelne
-
tomkrzywanski

Jeśli chodzi o Kotarczyka to ku mojemuk zdziwieniu trafiłem ostatnio na tą oboczność w rodzinie Kotarskich. Józef Kotarski w akcie ślubu (Izdebno 1855) ma wpisane Józef Kotarczyk, a jego matka Małgorzata Kotarczanka. Natomiast już dwa lata później podczas chrztu swojego pierwszego syna posługuje się nazwiskiem Kotarski.mwpch pisze:Nie wiem, czy zauważyłeś, ale w Genetece jest jeszcze jeden syn Józefa Kotarskiego i Petroneli Olejnik: ślub Żuków (Mazowieckie) 1892/5 Mikołaj Kotarski & Marianna Cieślak
Marek
Dziękuję
Z moim prapradziadkiem Aleksym było tak samo. Na ślubie w 1867r (Słomczyn) wystąpił jako Kotarczyk, choć późniaj zawsze już tylko Kotarski (i rodzina nie znała innego nazwiska). Problem w tym, że jako obcy w parafii ślubu, nie mogąc przedłożyć metryki urodzenia, posłużył się aktem znania, czyli zeznaniem dwóch świadków przed wójtem. Obaj zeznali, że był synem Grzegorza Kotarczyka i Tekli (wg. drugiego ślubu prapradziadka jego matka była z domu Patryk llub Patrych - tekst po rosyjsku, trudno być pewnym). Miał sie urodzić w kwietniu 1835r. w Warszawie. Niestety, przejrzałem wszystkie dostępne indeksy i metryki, nawet wyznania greko-katolickiego (via APW) i nic. Ani śladu urodzenia Aleksego, ani śladu po jego rodzicach. Z tymi rodzicami jest też inny problem, bo już nie żyli, ale wg. pierwszego ślubu mieszkali do śmierci w jakimś Lipnie Klasztornym, wg. drugiego w Warszawie. Blisko Warszawy jest Lipie, w którym były znane klasztory, ale w tamtejszej parafii brak śladu Kotarczyków/Kotarskich.
Co ciekawe pojawiają się w genetece nowe ślady. W 1835r w Warszawie zmarł Szymon Kotarczyk murarz lat 30, a zgon zgłaszał Mikołaj Kotarczyk prawdopodonie brat. Z kolei w 1862r. w Rembertowie ślub brała Franciszka Kotarczyk.
Pozdrawiam, Marek
Z moim prapradziadkiem Aleksym było tak samo. Na ślubie w 1867r (Słomczyn) wystąpił jako Kotarczyk, choć późniaj zawsze już tylko Kotarski (i rodzina nie znała innego nazwiska). Problem w tym, że jako obcy w parafii ślubu, nie mogąc przedłożyć metryki urodzenia, posłużył się aktem znania, czyli zeznaniem dwóch świadków przed wójtem. Obaj zeznali, że był synem Grzegorza Kotarczyka i Tekli (wg. drugiego ślubu prapradziadka jego matka była z domu Patryk llub Patrych - tekst po rosyjsku, trudno być pewnym). Miał sie urodzić w kwietniu 1835r. w Warszawie. Niestety, przejrzałem wszystkie dostępne indeksy i metryki, nawet wyznania greko-katolickiego (via APW) i nic. Ani śladu urodzenia Aleksego, ani śladu po jego rodzicach. Z tymi rodzicami jest też inny problem, bo już nie żyli, ale wg. pierwszego ślubu mieszkali do śmierci w jakimś Lipnie Klasztornym, wg. drugiego w Warszawie. Blisko Warszawy jest Lipie, w którym były znane klasztory, ale w tamtejszej parafii brak śladu Kotarczyków/Kotarskich.
Co ciekawe pojawiają się w genetece nowe ślady. W 1835r w Warszawie zmarł Szymon Kotarczyk murarz lat 30, a zgon zgłaszał Mikołaj Kotarczyk prawdopodonie brat. Z kolei w 1862r. w Rembertowie ślub brała Franciszka Kotarczyk.
Pozdrawiam, Marek