Fotografie - datowanie zdjęć

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: JanKontek »

Po dokładnej analizie uważam, że fotografia pochodzi z lat 1910-15. Chociaż kolekcjonuję fotografie znacznie starsze, przypadkiem mam jedną z tego zakładu fotografivcznego, naklejoną na identyczny kartonik, z identycznym nadrukiem (złote litery), rewers bogato zdobiony koloru zielonego. Na dodatek zdjęcie ma dedykację z roku 1911. Jeśli uważasz, że wiesz lepiej, to po co pytasz?
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Prośba o pomoc w datowaniu fotografii.

Post autor: Andrzejowski_Ryszard »

Witam!

Jeśli ktoś umiałby mi pomóc w ustaleniu wieku tej fotografii, będę bardzo wdzięczny. :)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/o ... directlink
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Prośba o pomoc w datowaniu fotografii.

Post autor: Marynicz_Marcin »

To tak:
W Wilnie dnia 13 marca 1905r. zmarł niejaki Adolf Struniewicz (A.Struniewicz) w wieku 65 lat,
czyli już wiadomo, że zdjęcie jest na pewno sprzed 13.03.1905r.
Sądząc po wieku zmarłego , można stwierdzić, że zdjęcie było zrobione około 1880-1890.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Lata 1880-te
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Tylko, że A. Struniewicz, to fotograf a nie osoba na zdjęciu :-)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Wiem :)
Dlatego datuję, że nie robił tego pod koniec życia, a mając jakieś 40-50 lat ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Dziękuję za ekspresową pomoc. :)

Co prawda miałem nadzieję, że jest to foto osoby urodzonej ok. 1880 r. a samo zdjęcie zrobione na przełomie XIX i XX w, ale to była tylko nadzieja. :D

Czytałem, że Struniewicz zmarł w 1905 r. oraz, że fotografował już przed 1877 r. Dość spora rozpiętość lat. Rewers zdjęcia też w datowaniu nie pomaga.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/D ... directlink
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
Stawski

Sympatyk

Post autor: Stawski »

JanKontek pisze:Po dokładnej analizie uważam, że fotografia pochodzi z lat 1910-15. Chociaż kolekcjonuję fotografie znacznie starsze, przypadkiem mam jedną z tego zakładu fotografivcznego, naklejoną na identyczny kartonik, z identycznym nadrukiem (złote litery), rewers bogato zdobiony koloru zielonego. Na dodatek zdjęcie ma dedykację z roku 1911. Jeśli uważasz, że wiesz lepiej, to po co pytasz?
Gwoli ścisłości - ja nie pytałem o okres pochodzenia zdjęcia lecz o możliwe podobieństwo między mężczyznami, czyli chłopca z w/w fotografii i mężczyzny z fotografii ślubnej zamieszczonej w wątku z dnia 21.12 br. pt. „Fotografia ślubna z roku 1860”.
Co do okresu pochodzenia to faktycznie ja pewności mieć nie mogę – czy to jest fotografia z połowy XIX wieku, czy też z początku XX, czyli jak wytypowało dwóch Panów we wcześniejszych postach. Moje wnioskowanie o wieku zdjęcia wynikało z przyjętej hipotezy przebiegu wydarzeń rodzinnych i opierało się na dużym podobieństwie owych dwóch mężczyzn z fotografii. Podobnie uważał Julian Sawicki, co do podobieństwa osób i czasu pochodzenia zdjęcia. Spowodowało to, iż poczułem się zaraz raźniej. Jeśli przyjąć bowiem, iż zdjęcie ślubne utrwaliło wydarzenie mające miejsce w latach 1855-1860 (a jest co do tego duże prawdopodobieństwo), i jeśli chłopiec ze zdjęcia jest tą samą osobą , to jego zdjęcie musi być starsze. Jeśli natomiast słuszne jest twierdzenie, że zdjęcie z chłopcem nie może być starsze niż z roku około 1910, no to z jakiego okresu wobec tego jest zdjęcie ślubne. Jest trzecia możliwość – to są różne osoby. Chociaż jak ktoś wcześniej napisał, zakład fotograficzny A.Wojciechowski działał na pewno w latach 1909-1942; takie stwierdzenie nie wyklucza że działał też wcześniej. Może ktoś zorientowany w temacie będzie wiedział to dokładniej?
Tym razem załączam kolejną fotografię kobiety pochodzącą z lat 1892-1894 do ewentualnego porównania ze wspomnianą wyżej fotografią ślubną.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fc ... f6d9c.html
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Kobiety na zamieszczonych przez Ciebie zdjęciach wydają się rzeczywiście bardzo do siebie podobne. Moim zdaniem może być to ta sama pani.

Co do mężczyzn, to uważam, że to dwie różne osoby, choć podobne do siebie. Może to np. ojciec (pan młody) i syn? Zwróć uwagę na ucho, które jest podobno organem niezmiennym w kształcie przez całe życie. Na zamieszczonych zdjęciach mamy szczęście widzieć w obu przypadkach lewe uszy. Niestety różne w kształcie.
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Muszę Cie zmartwić, ale zdjęcie ślubne na pewno nie pochodzi z roku 1860. Prędzęj dałbym rok 1910 lub nawet 1920. Niestety forma w jakiej prezentujesz zdjęcia znacznie utrudnia ich datowanie. Brak rzeczywistych barw, obcięte brzegi, brak rewersu, brak informacji o formacie i grubości kartonika.
Pozdrawiam
Janek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , ja tam nie jestem fachowcem od zdjęć ale to co napisałem ze zdjęcie chłopca a nie ślubne jest z roku około 1880 bo mam takie i w dodatku już porównywałem ze zdjęciami które były datowane dokładnie na rok 1879 ( data ślubu) ,w dodatku to jest zdjęcie naklejone na nowszy kartonik może i z 1915 r . Co do ślubnego zdjęcia to jest moim zdaniem ten sam chłopiec tylko mniej więcej starszy o dziesięć lat to wypadało by na około 1890 rok ten ślub i pod nim nie ma napisu ze jest z jakiego zakładu . Ta starsza pani w wieku około 50 lat czyli zdjęcie zrobione jest naprawdę w tym zakładzie z podpisem chyba Ryffert , a nie naklejone i jest z około 1920 roku licząc ze w dniu ślubu w 1890 roku miała 20 lat , a panna młoda i starsza pani to według mnie ta sama osoba o wydatnych policzkach ,to wszystko z datami można przesunąć w naszą stronę nawet o 10 lat z uwagi na to że moda tyle lat się utrzymywała ,wszystko można to określić dokładnie mając metryki tych osób na zdjęciach ; pozdrawiam - Julian
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Kolekcjonuję stare fotografie dopiero od 30 lat, więc ciągle się jeszcze uczę :-)
Stawski

Sympatyk

Fotografia młodzieńca z połowy XIX wieku

Post autor: Stawski »

Panowie
Dziękuję za ciekawe wypowiedzi i żeby wszystko trochę przybliżyć dołożę kilka szczegółów.
Zacznę od zdjęcia starszej kobiety, to prababka żyjąca w latach 1837-1915 urodzona w Szczercowie (nieopodal Bełchatowa). A fotografia jest na pewno z lat 1891-1894. Pewność stąd wynika gdyż jest drugie równoległe zdjęcie jej córki wykonane u tego samego fotografa, na którym dziewczyna ma 17-19 lat. Nie mogły być wykonywane oddzielnie te zdjęcia ponieważ osoby mieszkały 200 km od Warszawy. Ponadto jak mi też wiadomo to zakład Wł. Ryffert i S-ka istniał w latach ok.1890-1920. Więc tu sprzeczności żadnej chyba nie ma.
Fotografia ślubna – proszę zwrócić uwagę na obuwie Młodego, to fason butów baardzo niedzisiejszy, i jeśli to ta sama kobieta,to zdjęcie może być nawet z lat 1855 +. Dodam, że to zdjęcie z jej I-go małżeństwa. Drugie zawarła z Mateuszem Stawskim w roku prawdopodobnie 1863 (nie mogę znaleźć metryki ślubu); ale ich sześcioro dzieci rodziło się w latach 1864-1874. Pod tą ostatnią datą urodziła się córka o której wspominam powyżej.
I fotografia młodzieńca – tu nakreślił bardzo moim zdaniem trafną hipotezę Rysiu Andrzejowski - że to może być syn tej pary, teoria o uchu - nadzwyczajna, nie wpadł bym na to. I wtedy może to być zdjęcie z lat 1870, 1880, jak utrzymuje Julian Sawicki .
Coś chyba wszystko mi za bardzo pasuje, prawda? Ale spróbuję w poszukiwaniach iść tym tropem.
Aha, i jeszcze o tych zdjęciach, ja mam je w kopiach, ale widziałem oryginały i są wykonane na grubych kartonikach, matowe, bardzo solidne, format popularnie zwany pocztówkowym.

Zenon Stawski
Awatar użytkownika
Kertoip

Sympatyk

Fotografia młodzieńca z połowy XIX wieku

Post autor: Kertoip »

Zakład Ryfferta został otwarty dokładnie 11 czerwca 1899 roku, co potwierdzają ogłoszenia z czasopism:

http://atelierwarszawskie.blogspot.com/ ... dysaw.html

Ale jak ktoś z góry zakłada, że "na pewno mu wszystko pasuje" to ciężko z nim dyskutować ;)
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Identyfikacja Fotografi

Post autor: algaa »

Witam

Zwracam sie z prośbą o identyfikację fotografi w szczegolnosci o rok w ktorym mogłabyc zrobiona?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/328 ... dc2d8.html
Bede wdzieczna za pomoc.

Pozdr Agnieszka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”